Velký sešit: krátké dílo s vysokou hodnotou

Velký sešit: krátké dílo s vysokou hodnotou

Tisk

velky-sesit 200Nakladatelství Audiotéka nedávno vydalo dílo Velký sešit od švýcarské spisovatelky maďarského původu, která získala mnoho literárních cen (Prix du Livre Européen, cenu Friedricha , Cenu Gottfrieda Kellera, Rakouskou státní cenu za evropskou literaturu a cenu Lájose Kossutha). Hlas jejímu krátkému, leč silnému příběhu dodal Kryštof Hádek.


Agota Kristofová emigrovala z Maďarska po sovětské invazi roku 1956 a exil, pocity vyhnanství a stesk se staly velkým tématem její tvorby. Velký sešit napsala francouzsky a jedná se o její první knihu. Byla přeložena do více než 30 jazyků a dokonce byl podle ní natočen také film, který vyhrál na Karlovarském festivalu.

Velký sešit vypráví příběh z války, přitom není nijak rámcován časem a místem, ale to ve výsledku vůbec nevadí. V tomto prostředí vyrůstají dva chlapci – dvojčata, kteří jsou spolu velmi spjati. Matka je odveze k babičce na venkov, aby tam přežili válku, a oni se učí vycházet jak s jejich nenávistnou babičkou, tak s ostatními mnohdy velmi zvláštními lidmi.

Bratři mají svůj velký sešit, kam si zapisují různé zážitky a také se učí mnoha věcem. Nejde jen o běžné znalosti, ale také cvičení v bití, hluchotě, zabíjení a tak dále. Svět vidí spíše staršíma očima a berou jej takový, jaký je, ani si neuvědomují nedostatek lásky, bezcitnost a všudypřítomný chlad.

Volba Kryštofa Hádka pro právě toto dílo se ukázala jako opravdu vynikající. Jeho hlas působí mladistvě a také věrohodně. Když je potřeba, tak je rozvážný, jindy je jen vyprávěčem a pozorovatelem a z některých jeho prostých vyjádření opravdu až mrazí.

Velký sešit je hodně vážný svým obsahem a velmi zajímavý také z psychologického hlediska. Je mrazivý a vede k zamyšlení, přesto se dobře poslouchá a není nikterak složitý. Může za to jazyk a styl předlohy zaměřený na vyprávění mladých chlapců. Díky interpretaci mají slova a děj ještě větší váhu a celkově audiokiha rozhodně stojí za poslech!

Kryštof Hádek je mladý herec, který se svému oboru věnoval už odmala, kdy působil v Dismanově dětském rozhlasovém souboru. Pražskou konzervatoř kvůli absenci bohužel nedokončil. Kryštof hrál v několika filmech už jako malý, ale nejvíce se na české filmové scéně prosadil rolí ve filmu Tmavomodrý svět. Za další roli 3 sezony v pekle obdržel ocenění Český lev. V současnosti hraje Kryštof Hádek hlavně na jevišti divadla Rokoko, věnuje se také dabingu (hlavní role ve filmu Strašpytlík) a namluvil také několik audioknih.

velky-sesit

Velký sešit
Autor: Agota Kristofová
Interpret: Kryštof Hádek
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 3 hodiny 31 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 97 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/velky-sesit

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hraničářův učeň je zpátky a objeví most

horici-most 200Audiotéka přinesla další díl z fantasy série Rozvaliny Gorlanu tentokrát s názvem Hořící most. Komu se líbila první kniha o Hraničářském učni, rozhodně nebude zklamán.

...


Literatura

Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

altŽijeme v uspěchané době plné komerce a naším světem hýbe – ekonomika. Pro mnohé z nás pojem, který sice akceptujeme, ale jeho komponenty, jako inflace, hrubý domácí produkt, efektivita investičních pobídek a další ryze ekonomic...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...