Umina verze nabízí (možná) pohled do budoucnosti

Umina verze nabízí (možná) pohled do budoucnosti

Tisk

Umina verze 200Vydavatelství OneHotBook do letních dní přineslo audioknižní podobu díla českého spisovatele Emila Hakla s názvem Umina verze. Téma tohoto díla je sci-fi, ale může se stát realitou dříve, než se nadějeme.

 

 

Autor knihy Emil Hakl není žádným literárním amatérem nebo nováčkem - publikoval v několika časopisech (Tvar, Instinkt), věnoval se poezii a poslední dobrou píše oceňovanou prózu. Umina verze je tak jeho desátou knihou a jde o velmi zajímavé sci-fi, kde je hrdinou outsider František neboli Ef, který se tak trochu dílem náhody stává opatrovníkem umělé ženy. Tu postupně učí všelijakým sociálním interakcím, je jejím průvodcem v našem každodenním světě a zcela očekávaně dochází také na lásku.

Moc se mi líbí dvojsmyslný název díla. Jedná se jak o verzi robotky Umy, tak také o její verzi příběhu. Haklův vypravěčský styl mi už tak moc neseděl – respektive jsem si na něj musela hodně zvykat - především tedy na netradiční vyprávění prostřednictvím druhé osoby ve stylu „František šel“. Knihu bych možná odložila, ale u audioknihy mi tak nevadilo.

Ztotožnit se s hlavním hrdinou můžete díky skvělé interpretaci Davida Novotného –posluchač si jej snadno představí. Navíc interpret dokáže do hlasu dát ironii nebo skepsi a zkrátka to, co je zrovna potřeba. Jana Stryková oproti jeho reálnosti zase mluví spíše strojeně a odměřeně, což k ní jako „roboženě“ opravdu sedí. Občas také umí působit i protivně a nepříjemně, ovšem jen v rámci děje.

Umina verze nemá příliš složitý děj, ale přesto vás vtáhne a občas také pobaví nějakým expresivním výrazem jako je například potravinový komunismus. Nečekejte žádnou tuctovou soap operu, ale dílo plné velmi zajímavých postaviček, u kterého se nebudete nudit a zamyslíte se nad budoucností…

Umina verze

David Novotný po absolutoriu studia herectví na Pražské konzervatoři byl ve svém prvním angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, od roku 1998 je členem souboru Dejvického divadla. Filmoví a televizní diváci jej znají například ze snímků Tmavomodrý svět, Kožené slunce, Non Plus Ultras, Pravidla lži, Karamazovi, nebo ze seriálů Hořící keř, České století, Okresní přebor, Čtvrtá hvězda a Clona. Hojně se věnuje i dabingu a co se týče audioknih má na svědomí například příběhy Doktora Proktora.

Jana Stryková po absolvování studia činoherního herectví na pražské DAMU zůstala na jednu sezonu v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a následně v pražském Divadle Rokoko. V letech 2006 až 2010 byla členkou souboru Švandova divadla, v roce 2010 přešla na tři roky do angažmá do Divadla na Vinohradech. Od září 2013 je na volné noze, avšak spolupracuje s řadou pražských scén. Natočila několik filmů (např. Případ Andrey S., Zakázané uvolnění, Díte číslo 44) a seriálů (Ordinace v Růžové zahradě, Dokonalý svět), pracuje v rozhlase i v dabingu a stala se rovněž oblíbenou audioknižní interpretkou – posluchači ji znají například z audioknih Mycelium a zazářila také v díle Zmizelá.

Umina verze
Autor: Emil Hakl
Interpret: David Novotný, Jana Stryková
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 4 hodiny 34 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/umina-verze/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

ABRAXAS VÁS SVÝM KLIDEM V KLIDU NENECHAJÍ

ABRAXAS200Kapela Abraxas přichází s novým studiovým albem. Jmenuje se Klid! Opravdu s vykřičníkem. Je plné energie, skvělých melodií i textů. A samozřejmě i vtipu. Jak jsme na to ostatně u Abraxas zvyklí. Kromě toho skupina ostošest koncertuje – vloni odehrá...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poslechněte si klasiku - Bílou velrybu

bila velryba 200Radiotéka vydala audioknižní podobu díla klasické literatury Bílou velrybu od Hermana Melvilla – příběh přímo vonící mořem. O jeho interpretaci se postaral Miroslav Středa a nezbývá než tento počin doporučit.


Literatura

Správná napínavá oddechovka: Vlastní zákon

vlastni zakon200Pod taktovkou nakladatelství Laser vyšla v dubnu dobrodružná kniha Dalibora Boubína Vlastní zákon. Pokud hledáte svižný napínavý a neotřelý příběh z českého prostředí, pak je román Vlastní zákon akorát pro vás!

...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Nicolas Cage se vrací na plátna kin jako Ghost Rider. A návrat je to zbytečný.
ImageNicolas Cage je zvláštní patron. Za svou kariéru prošel neuvěřitelnými zvraty a z držitele Oscara (dnes se to zdá neuvěřitelné) se stal dost možná tím nejvysmívanějším mužem celého Hollywoodu. Pomalu, ale jistě, může přebrat...