Melouch k melounu na slunečné odpoledne

Melouch k melounu na slunečné odpoledne

Tisk

melouch200Melouch je název novely oblíbeného českého spisovatele Michala Viewegha, která vyšla teprve loni. Jedná se o jeho klasické dílo, o nenáročnou společenskou prózu, které se zhostil milovník audioknih Otakar Brousek mladší.

 

 

Dílo je koncipované tak, že Michal Viewegh se snaží prodat tento příběh jeho známému producentu Jožovi. Snaží se jej všelijak získat také dobrým jídlem a pitím, prochází se s ním po Sázavě a vypráví mu příběh, jež má vydělat velké peníze. Jožo je sarkastický a skeptický, nenechá si mazat med kolem pusy a Michala také často přerušuje.

Příběh budoucího filmu představuje dva kamarády Trefu a Rocca – původně učitele, kdy jeden je nyní gigolo a druhý nájemný vrah. Společně vyrazí na dovolenou na řeku Sázavu, aby si chvíli odpočinuli od luxusu a nepracovali. Povídají si spolu, představují se, vzpomínají a v závěru přijde jak na ten melouch, tak na Tarantina…

Audioknihy se ujal Otakar Brousek mladší, který se opět předvedl jako velmi zkušený vypravěč. Jeho hlas se příjemně poslouchá a především se nezalekl ani slovenštiny míchané s češtinou v podobě postavy Joža. Právě jeho postava dodává audioknize grády a bez něj by poslech byl i nuda – jeho poznámky jsou vtipné a různé nadávky ve slovenštině zní mnohem kouzelněji než ty české.

Melouch nepředstavuje nic náročného, jako kniha si našel své příznivce i odpůrce (i Viewegh stárne a jeho díla rovněž). Audiokniha je dobře udělaná a já ji hodnotím jako krátké dílko, které neurazí ani nenadchne, ale pobaví.

Otakar Brousek ml. zvaný Ťulda před pár dny oslavil šedesátku. Jde o českého herce a dabéra z umělecké rodiny. Vyrůstal tedy v hereckém prostředí, vystudoval pražskou konzervatoř a herectví se aktivně věnoval od mala. Dnes je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech, vystupuje ve filmu i v televizi a příležitostně moderuje. Co se týče Audiotéky, můžete jej znát například z pohádek nebo příběhů o Sherlockovi Arthura Conana Doyla.

melouch

Melouch
Autor: Michal Viewegh
Interpret: Otakar Brousek mladší
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 3 hodiny 40 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/melouch

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Arakain se na klubové turné moc těší!

200rozNaše skupina Arakain se na podzim chce vrátit ke kořenům svým turné Thrash Club Tour 2013, jež bude věnováno prvním dvěma album. Jak se kluci připravují a jaký mají názor na atmosféru klubů?

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na odpis ukazuje svět startupů bez příkras

Na odpis 200V OneHotBook nedávno vydali audioknihu Dana Lyonse s názvem Na odpis a podtitulem Nešťastné příhody ze startupové bubliny. Poslech této knihy vás chytne od prvních minut a určitě budete nevěřícně kroutit hlavou…


Literatura

První případ Kay Hunterové mi hodně sednul

vydesena-k-smrtii200Vyděšená k smrti je kniha Rachel Amphlett, která vyšla v nakladatelství Domino od Albatros Media. Nese pečeť top thriller a podle mě stojí za to.

 

...

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...