Igor Bareš se vrhl na Haileyho

Igor Bareš se vrhl na Haileyho

Tisk

konecna-diagnoz200Březnovým Mistrem slova ze stejnojmenné edice portálu Audiotéka se stal Igor Bareš, který si zvolil dílo Konečná diagnóza od klasika Arthura Haileho. Igor Bareš přiznává, že jej tento autor míjel, ale na jeho projevu to nebylo vůbec znát.

 

 


Konečná diagnóza je teprve druhou knihou spisovatele Arthura Haileyho, který je považován za zakladatele takzvaného profesního románu. Jeho knihy se totiž vždy zaměřují na nějakou konkrétní profesi a vše kolem ní. Nejinak je tomu i u tohoto díla - Konečná diagnóza je z prostředí patologie a ukazuje, jak jde o důležité oddělení. Děj nenabízí jen popis běžných dní, ukazuje také na různé politikaření, vztah a střety starých lékařů k těm novým a podobně.

Zpočátku je obtížné se do audioknihy zaposlouchat, setkáváme se s mnoha novými jmény, těžce se v nich orientuje, ale tato výstavba je moc důležitá a časem vše nabývá na síle. Osudy se propojují, na světlo světa vyplouvají různé souvislosti a vy už jste tímto příběhem naprosto pohlceni.

Igora Bareše jsem měla spojeného především s rolí otce ze seriálu Horákovi, ale tato myšlenka se mě držela jen chvíli. Jeho hlas je moc příjemný, je skvělým vypravěčem a bez zaváhání pracuje také s emocemi. Uměl takzvaně ztlumit, ale také „zahrát“ občas nepříjemné postavy. V rozhovoru pro Audiotéku také sám přiznal, že na některých místech byl „osobně zasažen a nebojím se použít slovo dojat“ a přesně díky tomu to vše mohl prožít i posluchač.

Konečná diagnóza se zprvu jeví jako docela náročné dílo, ale to je jen první dojem, který musíte překonat a máte před sebou velmi zajímavé dílo seznamující s jednou americkou nemocnicí a spoustou zajímavých lidí. Já jsem moc ráda, že jsem se k této klasice dostala a myslím, že sáhnu po dalším Haileym i Barešově audioknize.

Igor Bareš (1966) je divadelní a filmový herec, který vystudoval JAMU a po hostování v Divadle bratří Mrštíků nastoupil do Národního divadla v Brně. Byl nominován na cenu Alfréda Radoka za roli v Hamletovi a nominaci na Cenu Thálie získal za brilantní provedení postavy Raskolnikova v adaptaci Zločinu a trestu. Ztvárnil také celou řadu filmových rolí, například ve snímku Výlet, Krev zmizelého, Sluneční stát nebo Hezké chvilky bez záruky.

konecna-diagnoza

Konečná diagnóza
Autor: Arthur Hailey
Interpret: Igor Bareš
Vydavatelství: Audiotéka – edice Mistři slova
Délka: 14 hodin 18 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 94 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/mistri-slova-konecna-diagnoza

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Šikmý kostel se stal absolutním vítězem Cen AVA – Audiokniha roku 2020

audiokniha roku 200V příjemném prostředí Vrtbovské zahrady na Malé Straně byly dnes rozdány ceny za nejlepší audio knižní počin – Audiokniha roku 2020. Absolutním vítězem se stal román Karin Lednické Šikmý kostel. Cenu za mimořádný přínos v oblast...


Literatura

Soumrak v říši slevových karet

200hajSpisovatel David Hájek po novele Cestou do pekla chci potkat anděla, na kterou jste si na našem webu mohli přečíst recenzi, vydává v říjnu druhou knihu. Ponese název Soumrak v říši slevových karet.

...

Divadlo

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů ...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...