Audiokniha pro rybáře i milovníky přírody

Audiokniha pro rybáře i milovníky přírody

Tisk

stribrny-lipanDalším audioknihou z edice Mistři slova je Stříbrný lipan od Jaromíra Tomečka v interpretaci Ladislava Freje. Tentokrát jde o specifické dílo, které si ale jistě najde své posluchače…



Stříbrný lipan je tedy dílem novináře a spisovatele Jaromíra Tomečka, v jehož stylu figuruje lyrický nádech a oslava krásy přírody. To rozhodně nechybí ani zde, v příběhu lipana, který je na rozdíl od svých bratrů stříbrný. Odloučí se od svého hejna a musí bojovat se všemi nástrahami, které nabízí horská říčka. Nejde jen o rybáře, ale celkově o různé obyvatele této vodní říše. Dílo jako takové popisuje přírodu z mnoha úhlů a čtenář i posluchač se tak seznámí s mnoha tvory.

Na své si určitě přijdou ti, kteří rybaří nebo rádi tráví čas v přírodě, hlavně u břehu řek a jiných vodních nádrží. Kniha by měla být pro malé i velké, nicméně děti se podle mě chytnou pouze na ilustrace v knize, protože jazyk je poměrně složitý, což se tedy při poslechu ztrácí. Musím přiznat, že mně osobně vadila popisnost a nedokázala jsem se pořádně naladit na tu notu přírody. Mnohdy jsem audioknihu nechávala plynout právě jako řeku, bohužel kolikrát i tak, aniž bych ji vnímala a soustředila se. Není to špatné dílo, jen je specifické a zřejmě si k němu musí člověk najít cestu…

Nicméně interpretace Ladislava Freje byla skvělá – možná právě díky němu jsem se přemohla a tento příběh si vždy opět pustila a doposlouchala jej. Neomezil se jen na lyričnost a popisování, ale snažil se dát lipánkovým osudům nádech příběhu. A když bylo někdy potřeba přidat napětí, tak to přesně udělal, a přitom nenarušil běh knihy. Jeho vyprávění působilo občas jako pohádka. Díky tomu se mohla na plné oprátky zapojit fantazie.

Jednotlivé kapitoly audioknihy jsou tentokrát docela dlouhé a uvozeny jsou pouze krátkým zadrnkáním. Je škoda, že zde není zapracován nějaký zvuk související s vodou, třeba cvrkot potůčku by byl ideální.

Pokud vás zajímá, jaký může mít ryba život, máte k vodě a přírodě blízko a chcete-li se seznámit s různými dalšími zvířaty (od střevlí po chrostíky), určitě sáhněte po Stříbrném lipanovi, nebudete litovat.

stribrny-lipan 200

Ladislav Frej (1941) je herec, kterému sedí především role intelektuálů a čestných mužů. Vyrůstal v Brně, kde později vystudoval JAMU. Svou hereckou dráhu začal v Divadle Večerní Brno a dále přešel do angažmá v Pardubicích a Ostravě. Po několikaletém vystupování na pražských scénách se nakonec herecky usadil v Divadle na Vinohradech. Své nejznámější televizní role ztvárnil v seriálech Nemocnice na kraji města a Malý pitaval z velkého města. Dlouhá léta se Ladislav Frej věnuje také rozhlasovým pořadům a dabingu, kde zazářil jako inspektor Barnaby v seriálu Vraždy v Midsomeru.

Jaromír Tomeček (1906-1997) byl český novinář a spisovatel, který začal nejprve studovat práva, školu ale přerušil a vydal se na Podkarpatskou Rus, kde působil jako úředník a notář. Právě v této oblasti se spřátelil s několika českými spisovateli - Ivanem Olbrachtem, Karlem Čapkem nebo Vladislavem Vančurou. Po oddělení Podkarpatské Rusi se vrátil do Brna, kde absolvoval totální nasazení. Poté se zaměřil na spisovatelskou činnost, spolupracoval s rozhlasem a přispíval do mnoha periodik.

Stříbrný lipan
Autor: Jaromír Tomeček
Interpret: Ladislav Frej
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Edice: Mistři slova
Délka: 7 hodin 44 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 60 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/mistri-slova-stribrny-lipan

Zdroj foto: Audiotéka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Pouliční slavnost už nebude mezi auty. Malostranské náměstí ožije!

parko200Z dolní části Malostranského náměstí by už letos mělo zmizet parkoviště. Mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques je za to ráda. Nyní je třeba řešit podobu náměstí. Těší se, že zářijová akce...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku

200 trhakPoslechněte si audioknihu o způsobu fungování mozku, jejímž autorem je Jiří Vokáč Čmolík a dozvíte se plno zajímavých informací.

...

Literatura

Nové Velké knížky pro malé vypravěče tentokrát potěší hlavně kluky

velka-knizka-muj-den-pro-male-vypravece 200Nakladatelství Presco Group přidalo v poslední době další tituly do série Velkých knih pro malé vypravěče. Po Praze, Farmě, Stavbě nebo Zvířatech jsou tady nyní Hasiči, Porsche a Mů...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...