Ve sněmovně to rozjely břišní tanečnice i Matylda…

Ve sněmovně to rozjely břišní tanečnice i Matylda…

Tisk
mdz perExcelentním vystoupením seniorského pěveckého souboru Matylda a Tylda z Liberce vyvrcholila oslava Mezinárodního dne žen, který Levicové kluby ženy uspořádaly ve Státních aktech Poslanecké sněmovně. Záštitu nad akcí převzal předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který ve svém projevu kladl důraz na respekt mezi ženami a muži.
 
 


Odborářky, komunistické poslankyně, seniorky, vietnamské či čínské ženy… Ty a mnohé další uvítala předsedkyně Levicových klubů žen Květa Šlahúnková, která slavnostním dopolednem provázela. Předsedkyně Komise žen ÚV KSČM Soňa Marková připomněla, že ženy stále berou v průměru menší platy než muži, v politice by jich podle jejích slov mělo být alespoň čtyřicet procent, aby byly slyšet. Poslankyně Marta Semelová doplnila, že zase kupříkladu ve školství chybí muži. „Více mužů do školství, více žen do politiky!“ řekla. Poslanec Stanislav Grospič vysekl ženám pochvalu, že bez ženské emancipace by se nedařilo usilovat o mír, což je i dnešním úkolem.

 
mdz per

Děti i senioři
V kulturním bloku zazpívali a zahráli dětští sourozenci Bušovi z Liberce, kteří umí hrát na nejrůznější nástroje, na slavnosti předvedli bravurní hru na housle a kytaru. Nejen břišní tance následně zatančily děti z Nové Role. Jejich vystoupení mělo švih. Vyvrcholením akce bylo vystoupení seniorského pěveckého souboru Matylda a Tylda. Přítomní dostali zpěvníky a zpívali s nimi šlágry jako Sladké hlouposti, Motýl, Život je jen náhoda, Už z hor zní zvon nebo „Zpívej Matyldo, zpívej Matyldo…“. Soubor „vystřihl“ i píseň Vendi Domine, kterou v minulosti zpíval s Bárou Basikovou. Potlesk neměl konce. Všechna vystoupení se setkala s vřelým přijetím. Ženy ze všech koutů republiky ještě klábosily u vínka a chlebíčků, kdy přípitek pronesl poslanec Josef Šenfeld, následně si prohlédly jednací sněmovní sál.
 mdz 1
 
Foto: Andrea Cerqueirová

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

3. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex3Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům p...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Legendární pařížský komisař Maigret se vrací! Tentokrát v podání Josefa Vinkláře, Josefa Somra a Oty Sklenčky

Maigret 200I kdyby Georges Simenon nevystoupil na literární Parnas se svým komisařem Maigretem, vstoupil by patrně do dějin frankofonní literatury jako jeden z nejplodnějších spisovatelů 20. století. Jeho literární odkaz čítá na 400 románů a 1000 kratších po...


Literatura

Kůstka sbírá Ďáblovy kosti

dablovy-kosti bbart 200V oblíbeném televizním seriálu Sběratelé kostí vystupuje hlavní hrdinka, soudní antropoložka Temperance Brennanová. Ta je i stěžejní postavou detektivního románu Ďáblovy kosti, jehož autork...

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Jupiter vychází do problémů

jupiter 200Film Jupiter vychází (2015) je velmi povedený mix ze světa sci-fi. Kromě toho, že se zde pořád něco děje a divák se nenudí ani na chvíli, je v hlavní roli navíc ženská hrdinka (Mila Kunis), která tenhle svět chápe po svém.