Vrátila se Poslední aristokratka ve varu

Vrátila se Poslední aristokratka ve varu

Tisk

aristokratka 200Před několika dny vyšlo audioknižní očekávané pokračování nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012 oceněné Cenou Miloslava Švandrlíka – Poslední aristokratka ve varu od Evžena Bočka. Vykašlete se na chvíli na předvánoční shon, udělejte si pohodu a přeneste se na hrad Kostka.

 

Na Kostce čekají všichni staří známí, kteří jsou pro jistotu v úvodu připomenuti slovníčkem:

  • Marie III. – pisatelka knihy, budoucí strašidlo
  • hrabě František Kostka – největší chudák v dějinách rodu, po němž všichni chtějí jen peníze
  • hraběnka Vivien Kostková – Američanka, která zbožňuje princeznu Dianu a strašidla
  • Josef – zpátečnický kastelán na Kostce; nesnáší změny, hluk a lidi
  • Milada – manažerka najatá hrabětem Kostkou, která dělá všechno pro zvýšení návštěvnosti
  • pan Spock – zahradník na Kostce, hypochondr a klavírista
  • paní Tichá – uklízečka, kuchařka a obdivovatelka Helenky Vondráčkové
  • Benda – advokát a věřitel hraběcí rodiny Kostků
  • Deniska – Bendova dcera z prvního manželství; anorektička a bývalá narkomanka

S takovou partou zaručeně nemůže být nuda, ještě když je poutkem většiny audioknihy velká akce – setkání evropské aristokracie v Karlových Varech. Na něm má být kromě těch nejvyšších také samotná princezna Diana, proto je třeba, aby vše bylo dokonalé. Vypravěčka Marie III. si o tom však myslí svoje… V tomto pokračování je také kladen důraz na provádění po zámku a posluchači se tak dostanou pod pokličku kastelánství a průvodcovství jako takového. Zaručeně se u toho pobaví a možná si příště rozmyslí, jak se bude chovat během prohlídky.

Veronika Kubařová vypráví úplně lehce a přitom tak odlehčeně a rozverně. Jako Marie je jedním slovem výborná a těžko si v její roli představit někoho jiného. Až má člověk nejednou dojem, že to byla právě ona, ta rozumná Marie III. nebo že jí to bylo napsáno přímo na tělo. Pohrála si také s imitací Karla Schwarzenberga a nezbývá jí než zatleskat.

VeronikaKubarova text1

Autorovi knižní předlohy Evženu Bočkovi je prostředí zámku velmi blízké, protože je kastelánem na Státním zámku Milotice. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal knihu Deník kastelána a příběhy Marie III. z Kostky psal spíše pro radost. V rozhovoru pro Idnes.cz prozradil toto: „Jestliže se někomu začínám podobat, tak je to lakomý hrabě Kostka - akorát zatím nevybírám poplatky za autogram a návštěvníkům neříkám, aby si toaletní papír nosili z domu. Drtivá většina návštěvníků jsou navíc normální a slušní lidé, v kterých se jedno procento blbců a potížistů lehko ztratí.“

Veronika Kubařová se narodila 1. června 1987 v Rakovníku, vystudovala herectví na Pražské konzervatoři a hrála v divadle Semafor. Poté se přesunula do Městského divadla v Mladé Boleslavi, byla členkou souboru Městkých divadel pražských Rokoko a ABC a od ledna 2015 působí v Dejvickém divadle. Má za sebou také filmové role, například ve snímcích Rafťáci (2006), Nejkrásnější hádanka nebo Ženy v pokušení.

Na Poslední aristokratce ve varu vás nemůže nic zklamat – jedině to, že tak brzy skončí. Má totiž necelé čtyři hodiny, ale bude to čas, kdy dáte vaší bránici zabrat a rozhodně nebudete litovat.

aristokratka text2

Poslední aristokratka ve varu
Autor: Evžen Boček
Interpret: Veronika Kubařová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 3 hod 39 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: OneHotBook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Choderlos de Laclos: Nebezpečné známosti

Nebezpecne znamosti 200Nadčasový epistolární román vychází v novém moderním zpracování jako audiokniha, na níž se podílelo hned šest herců. Kontroverzní příběh odkrývá pozadí milostných strategií, o nichž si dopisují požitkářští aristokraté ma...


Literatura

Philip Marlowe a jeho případ Vysoké okno

Vysoke okno ChandlerNakladatelství Mladá fronta přichází na knižní trh s nabídkou série klasických detektivních románů autora Raymonda Chandlera, v nichž hlavní hrdina, detektiv Philip Marlowe

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Tlumočník je kvalitní roadmovie o životě dvou starců

7c7deb1031a39ad78df4b7052ea5 r16 9 w720 h405 geb89bd32ff8411e7adc2ac1f6b220ee8Legenda českého filmu Jiří Menzel přichází v novém dramatu Tlumočník. Po jeho boku se objeví přední rak...