Legendární pařížský komisař Maigret se vrací! Tentokrát v podání Josefa Vinkláře, Josefa Somra a Oty Sklenčky

Legendární pařížský komisař Maigret se vrací! Tentokrát v podání Josefa Vinkláře, Josefa Somra a Oty Sklenčky

Tisk

Maigret 200I kdyby Georges Simenon nevystoupil na literární Parnas se svým komisařem Maigretem, vstoupil by patrně do dějin frankofonní literatury jako jeden z nejplodnějších spisovatelů 20. století. Jeho literární odkaz čítá na 400 románů a 1000 kratších povídek. Jak to Simenon dokázal? „Jsem především člověk, který stále pracuje a který by byl zoufalý, kdyby to nemohl dělat až do konce svých dnů,“ prohlásil Simenon v rozhovoru pro časopis Paris Match v roce 1967. K napsání detektivního románu nepotřeboval více než deset dní a psaní pro něho bylo životní potřebou, kterou si dopřával až do vysokého věku.


Simenonovy nejvlastnější literární ambice směřovaly k psychologickému románu, hezkou řádku – a nesporně literárně kvalitních – jich také napsal, do paměti většiny čtenářů se především zapsal jako muž, který stvořil komisaře Maigreta. Mezi jeho upřímné obdivovatele a přátele však patřily i takové umělecké celebrity jako André Gide, Arthur Miller a Federico Fellini.
Původem byl Simenon Belgičan, narodil se roku 1903 v Liège, kde již ve svých šestnácti začal pracovat jako žurnalista v místních novinách. V roce 1921 napsal svoji první knihu, humoristický románek. Rok nato odejel do Paříže a více jak deset let psal pod různými pseudonymy sešitové romány. Až v roce 1930 vydal již pod svým pravým jménem první knihu s komisařem Maigretem „Pietr-le-Letton“.


Dobrácký komisař s vizáží usedlého Pařížana a náklonností k dobrému jídlu i voňavé dýmce se záhy stal oblíbeným hrdinou mnoha čtenářů a Simenon ho oživil celkem v 84 románech a 136 povídkách. Poslední příběh s komisařem Maigretem publikoval v roce 1972, jmenoval se „Maigret a pan Charles“.


První sérii „maigretovek“ v Českém rozhlase natočil Jiří Horčička v roce 1970 s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Tyto nahrávky dodnes představují Hrušínského rozhlasové herectví ve vrcholné formě. Shodou okolností to byla v roce 1991 opět role slavného komisaře, s níž se Hrušínský s rozhlasovým studiem navždy loučil.


Přestože rozhlasový Maigret je pro posluchače neodmyslitelně spjat s hlasem Rudolfa Hrušínského, vznikly i snímky s jinými interprety. V roce 1979 se režie detektivky Maigretovy Vánoce ujal Josef Červinka a do titulní role obsadil Otu Sklenčku. Po smrti Rudolfa Hrušínského pak režisér Jiří Horčička nové scénáře maigretovek vždy zdvořile odmítl, jednak z piety, jednak kvůli tomu, že Hrušínský byl pro něho ideálním a nenahraditelným představitelem. Poslední natočené Maigretovy příběhy vznikaly v druhé půli devadesátých let minulého století a v hlavní roli se tehdy představili herci Josef Vinklář a Josef Somr.


Hynek Pekárek

Maigret


4CD Georges Simenon: 4x komisař Maigret počtvrté
CR0765-2, EAN 8590236076525, 4CD 499 Kč, celkový čas 70:35 / 59:29 / 59:41 / 48:43


CD 1 Případ Saint-Fiacre – v roli Maigreta Josef Vinklář
CD 2 Maigret a případ Cecilie – v roli Maigreta Josef Somr
CD 3 Maigret a přízrak – v roli Maigreta Josef Somr
CD 4 Maigretovy Vánoce – v roli Maigreta Ota Sklenčka


dále účinkují: Michal Dlouhý, Věra Kubánková, Antonín Hardt, Jiří Langmajer, Otakar Brousek st., František Němec, Michal Pavlata, Barbora Hrzánová, David Novotný, Vanda Hybnerová, Karel Urbánek, Oldřich Vlach, Miroslav Táborský, Simona Postlerová, Ladislav Frej, Jana Dítětová, Ladislav Mrkvička, Ladislav Trojan a další.
Nahrávky Českého rozhlasu z let 1991-1999 v režii Karla Weinlicha, Ivana Chrze a Josefa Červinky.


Radiotéka dále nabízí:
Georges Simenon – 5x komisař Maigret
http://www.radioteka.cz/detail/CRo_eshop_2223/5x-komisar-Maigret
Georges Simenon – 5x komisař Maigret podruhé
http://www.radioteka.cz/detail/CRo_eshop_2433/5x-komisar-Maigret-podruhe
Georges Simenon – 4x komisař Maigret potřetí
http://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_12341737/4x-komisar-Maigret-Potreti


www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jedna želva za druhou: Krátký, leč silný příběh

Jedna zelva za druhou 200Jednou z předvánočních audioknih, které v poslední vydává OneHotBook je dílo oblíbeného spisovatele young adult literatury Johna Greena s názvem Jedna želva za druhou.

 

...

Literatura

Židovské ženy a dívky přišly o všechno. Své síly vložily do protinacistického odboje

Dcery vzdoru perexKdyž Němci obsadili Polsko, Židé se ocitli ve smrtelném nebezpečí. Židovské ženy a dívky sledovaly, jak okupanti vraždí jejich rodiny a sousedy a ničí celé komunity původního obyvatelstva. Přišly o všechno a neměly už co ztratit...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Knick - doktoři bez hranic

knick 200Newyorská nemocnice Knickerbocker, v níž se desetidílný seriál Knick - Doktoři bez hranic odehrává, skutečně existovala (na rohu 131. ulice a Convent Street) už od dob občanské války, svému účelu sloužila do 60. let m...