Jiří Walker Procházka – Hvězdní honáci

Jiří Walker Procházka – Hvězdní honáci

Tisk

hve 200Velkolepé galaktické dobrodružství pojaté ve stylu starých westernů. Mezihvězdnou přepravu zajišťují gigantické hyperprostorové bytosti zvané „krávy“. Na jejich cestě napříč prostorem je doprovázejí jejich ochránci, vesmírní „honáci.“ Celá osídlená Galaxie se však ocitá v ohrožení: na scénu vstupuje nelítostný monopolní přepravce, hrabě Kuzněcow. A s ním se zjevují majestátní kosmické křižníky, armády kyborgů i ještěři zabijáci. Nastává období ničení obydlených planet, zabíjení mírumilovných „krav“. Dochází i k likvidacím samotných hvězd. Nastává období boje…

 

 

Začínat v dnešní době s novými projekty chce hodně odvahy, štěstí a v neposlední řadě zajímavý nápad, který má šanci na úspěch. A právě s takovýmto projektem se rozhodl na trh vstoupit nestor a legenda české fantastiky Jiří Walker Procházka (JWP), se svým partnerem Radkem Volfem. Právě tato dvojice stojí za nápadem využít mezery na trhu a přinést všem fanouškům audioknih trochu té české poctivé fantastiky.

Jak se zdá, tento nápad byl trefou do černého, protože sci-fi a fantasy není nikdy dost a toho českého, popřípadě slovenského už vůbec ne. Díky tomu se tak můžeme těšit na opravdové lahůdky, které vyšly v dávných i nedávných dobách. Namátkou můžeme zmínit například Asfalt od Štěpána Kopřivy, Líheň Miroslava Žambocha, nebo sérii Tina Salo od Petry Neomillnerové. No a nebyl by to JWP, aby jako první dílko z tohoto vydavatelství neprotlačil něco ze svého šuplíku.

Díky tomu tak máme po více než 18 letech možnost prožít velkolepé galaktické dobrodružství pojaté ve stylu starých westernů. O čem že je řeč?  Mladší ročníky budou asi malinko tápat protože toto dílo vyšlo již v roce 1996 u tehdejšího nakladatelství Altar a dnes se dá sehnat jen s velkými obtížemi po antikvariátech. Pamětníci ovšem s láskou zavzpomínají na dobrodružství Hvězdných honáků a jejich galaktických krav, které do audiopodoby převedl právě JWP s Radkem Volfem. Malou třešničkou na dortu je navíc fakt, že tuto knihu nenačetl nikdo jiný než mistr Jiří Klem – legendární dabér Dart Vadera z Hvězdných válek.

Jiří Walker Procházka je autor, který si vydobyl výsadní postavení na poli české fantastiky. Přestože jeho dílo není nikterak rozsáhlé, alespoň ve srovnání s některými svými kolegy, přesto si jeho nezaměnitelný styl a šmrnc získal srdce řady čtenářů. Rozhodně tomu napomáhá i jeho komunikace s fanoušky, a tak ho dost často potkáte na různých conech a setkání s fanoušky. Poprvé k fantastice přičichl  prostřednictvím Ceny Karla Čapka a od roku 1991 mu také začaly vycházet první jeho počiny, které se velmi žánrově liší a vyznačují se velkou dávkou originality.

hve 1

 

 

Krásným příkladem za všechny, jsou právě jeho Hvězdní honáci. Tři na sebe navazující příběhy o boji dobra se zlem, které poprvé vyšly ještě za rodokapsové éry. Nutno říct, že mezi všechny ty westernové sešity Honáci skvěle zapadli. Představte si staré filmové westerny, klidně to může být i Vinnetou, pro ty kteří se ve westernech neorientují, přidejte špetku kyberpunku a velkou dávku Hvězdných Válek (ano, myslím tím Star Wars).  Že se zdá tato kombinace naprosto šílená? Klidně vemte jed na to, že také je, ale naprosto skvěle to funguje a budete se královsky bavit.

JWP přenesl divoký západ se vším všudy do hlubokého vesmíru a vybavil ho menšími výdobytky civilizace. Díky tomu zde není nouze o vtipné momenty, při kterých dostane vaše bránice pořádně zabrat. A tak může hlavní hrdina plout vesmírem, na něj se řítí vesmírná loď a on ji čelí jen s nožem v ruce. Toť asi příklad za všechny, jelikož by byla škoda vás připravit o všechny ty jedinečné momenty. A že jich bude požehnaně je jasné prakticky okamžitě, protože příběh je prošpikovaný nepřeberným množstvím odkazů a narážek prakticky na cokoliv. Zde mají sečtělí čtenáři velkou výhodu, jakmile totiž zjistí jaké množství vazeb na další literaturu, filmy, popřípadě historii se zde vyskytuje, příběh je okamžitě vtáhne do děje a vyplivne až na konci, řádně sežvýkané celým stádem vesmírných krav.

Celou atmosféru knihy skvěle podbarvuje hlas Jiřího Klema, který se načtení tohoto kousku zhostil opravdu na výbornou. A nelze než dvojici W & V pogratulovat ke šťastnému výběru. To co mohlo od JWP zpočátku působit malinko sobecky se nakonec projevilo jako naprosto geniální tah. Hvězdní honáci jsou totiž natolik odlišní, od veškeré produkce se kterou se můžeme ať v knižní, nebo audio podobě setkat, že opravdu jen těžko zapadnou. Navíc jsou skvělou prvotinou a skvělým příslibem pro další počiny tohoto benjamínka na audioknižním poli.

 

Původní knižní vydání navíc vyšlo s originálními ilustracemi od Káji Saudka, které jen umocňují jedinečnou atmosféru této knihy. Pokud by se někdo cítil ochuzen právě o ilustrace, W & V dávají do placu kromě čistě digitální podoby, také vylisovanou placku s bookletem, kterou mimmojiné zdobí i dílka od mistra Káji Saudka. Uvažovat o tom zda se Hvězdné honáky vyplatí poslouchat, či nikoliv, je asi naprosto zbytečné. Už jen pro ten naprosto šílený mix westernu a Hvězdných Válek rozhodně ano, protože zaručuje skvělou zábavu na bezmála 16 hodin poslechu.

http://audioteka.cz/hvezdni-honaci,audiokniha.html


Jiří Walker Procházka – Do české literatury SF a fantasy vstoupil již v osmdesátých letech minulého století. Svou tvorbou zasáhl do všech fantastických žánrů. Jeho první dva romány o Kenu Woodovi (Ken Wood a meč krále D’Sala – 1991, Ken Wood a perly královny Maub – 1992; pod pseudonymem George P. Walker) patří dodnes k pilířům české fantasy. Sbírkou nekonvečních povídek Tvůrci času (1991) se pro změnu zapsal do podvědomí čtenářů jako jeden z kyberpunkových autorů, kteří se významně věnovali – a dodnes příležitostně věnují – tomuto subžánru.
Další oblast, kterou se JWP rozhodl zpracovat po svém, je výpravná galaktická space-opera, kterou vydal v podobě uzavřené trilogie pod názvem Hvězdní honáci (1996). Svou dosavadní povídkovou tvorbu a rozsáhlou novelu ze světa Transmise vydal v objemné sbírce Totální ztráta rozměru (2004).
Mezi jeho poslední práce patří například tři díly dobrodružné SF/F série AGENT JFK, jíž je duchovním otcem (JFK 02 – Není krve bez ohně, JFK 04 – Armády nesmrtelných a JFK 11 – Podhoubí smrti.) Do této série přispěl zatím poslední povídkou Příliš mnoho lilíí (JFK – Svůj svět si musíme zasloužit, 2008) a hlavně JFK 27 – Dlouhý černý úsvit (který je označován za restart celé série).
Ve stejném roce, v dubnu 2008, vyšel redigoavný a podstatně rozšířený 1. díl fantasy trilogie KEN WOOD s názvem Meč krále D’Sala, v listopadu pak vyšel opět přepracovaný, a znatelně temnější 2. díl, KEN WOOD: Perly královny Maub.
Mezi poslední díla můžeme také zařadit jeho sborník povídek Druhý krok nikam z roku 2011, který mapuje 25 let tvorby tohoto autora.
Za svá literární díla získal tři ocenění Akademie science fiction, fantasy a hororu (1997, 2002, 2004) a cenu Ludvíka Součka (1991). Mimoto se podílel, kromě jiného jako autor většiny písňových textů, na vzniku dětského muzikálu Malý princ podle Saint-Exupéryho knihy.

 http://www.schefikuvblog.eu/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Krejbich – Hlaváč – Ondra: Smrt zítřkům

velky tresk200V dubnovém Velkém Třesku se promění Malá scéna na tvůrčí křižovatku. Střetne se zde malíř, hudebník a divadelník. Krejbich-Hlaváč-Ondra. Obraz – Hudba – Hra. Jiří On...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poslechněte si příběh o hledání pravdy a vlastního místa v dějinách, odehrávající se na Tchaj-wanu

cerne jazyky 200Tchajwanec Bao se snaží mít celý život pevně v rukou. Má skvělou kariéru, děti s prestižními školami, a dokonce se zdá, že jej netíží ani nefunkční vztah s bývalou manželkou Sedrikou. Na Tchaj-wanu je přece hlavní neztratit tvář — ať...


Literatura

Lehne království popelem?

Království popela, perexKdo ví. Já osobně jsem napnutá jak kšandy, jak to se světem Aelin a jejích přátel dopadne. Víly, čarodějnice, lidé s magií i bez ní jsou v ohrožení. Armáda valgů je za humny a královna v poutech. Nikdo není v bezpečí. Bitva o holý život, ale i bu...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít ori...