Vychází box o 10 CD Šimek & Sobota & Nárožný (Komplet 1971 - 1977)

Vychází box o 10 CD Šimek & Sobota & Nárožný (Komplet 1971 - 1977)

Tisk

simek200Dnes už legendární nahrávky humoristického tria Šimek, Sobota a Nárožný vycházejí u příležitosti nedožitých pětasedmdesátin Miloslava Šimka. Titul Šimek & Sobota & Nárožný (Komplet 1971–1977) vydává Supraphon v úterý 3. března na 10 CD a zároveň i digitálně – k dispozici bude například na Supraphonline či Audioteka.cz.

 

 

Nejlepší léta tria v nahrávkách zcela neznámých, nově objevených i těch, které publikum už léta miluje. Supraphon vydává komplet deseti CD, představujících tvorbu Miloslava Šimka, Luďka Soboty a Petra Nárožného ze sedmdesátých let. Vydavatelství tím navazuje na velice úspěšný titul ŠIMEK & GROSSMANN / KOMPLET 1966 – 1971, který vyšel před časem na sedmnácti CD. Soubor vychází u příležitosti nedožitých pětasedmdesátin Miloslava Šimka, jež si připomeneme 7. března 2015.

Box s deseti CD, nazvaný Šimek & Sobota & Nárožný (komplet 1971–1977), začíná záznamem představení Návštěvní den V, připravovaného ještě za života Jiřího Grossmanna. Oba jeho tvůrci předpokládali, že se Jiří Grossmann vrátí z nemocnice zdravý a bude na jevišti pokračovat ve vtipných dialozích s partnerem Miloslavem Šimkem. Nestalo se tak, Jiří Grossmann zemřel a zdrcený Miloslav Šimek uvažoval o tom, že skončí s divadlem a vrátí se ke své původní profesi učitele. Režisér Ján Roháč jej však přemluvil k pokračování na prknech Semaforu. Brzy nato objevil Šimek skvělého improvizátora Luďka Sobotu, tehdy ještě člena souboru libereckého Naivního divadla a jeho Studia Ypsilon. Jako hlavní hvězda Ypsilonky přešel Luděk Sobota do Šimkova týmu, kde rozvíjel princip improvizovaných monologů, nyní v dialogu se stejně naladěným kolegou. Poučujícího pedagoga Šimka a roztržitého Sobotu, chrlícího geniální improvizované asociace, doplnil vzápětí třetí komik, cholerický „nasírač“ Petr Nárožný v roli inspicienta, jemuž se představení soustavně rozpadá. Vznikla tak humorná trojice, jež si okamžitě získala publikum Semaforu, a v cestě, započaté dvojicí Š & G, se mohlo sice trochu jinak, ale stejně vtipně pokračovat.

simek1


Komplet deseti CD obsahuje i neznámé nahrávky

Nejlepší společná léta tohoto humoristického tria jsou zachycena na záznamech jednotlivých představení archivu divadla Semafor, vydavatelství Supraphon, České televize ale i v soukromých sbírkách, kde nalézáme nečekané objevy. Řadu výstupů dosud mohli slyšet pouze původní návštěvníci divadla Semafor, jde tedy opět o mimořádnou událost, zachování jedinečných okamžiků komiků, zdařile pokračujících v intencích dua Š+G. Velkou roli v úspěchu této nové semaforské party sehrál i režisér Ján Roháč a zpěváci ze Šimkova týmu, například Pavel Bobek, Jana Robbová, Zuzana Burianová či Miroslav Paleček s Michaelem Janíkem.
Producentka Supraphonu Naďa Dvorská poznamenává: „Pamatuji si osobnost Luďka Soboty ještě z konce 60. let právě ze Studia Ypsilon, kde zářil mezi svými hereckými kolegy, kteří všichni pracovali na tvořivém principu improvizace. Zajímavý byl pak přenos takto inspirovaného herectví do zcela nového uměleckého společenství, v němž se Sobotova metoda sešla se Šimkovou brilantní schopností okamžité vtipné reakce na nečekané otázky z publika, což bylo časté a nesmírně úspěšné číslo této tvůrčí dvojice.“

simek2


Archiv není vyčerpán

Komplet 10 CD Šimek & Sobota & Nárožný (1971 – 1977) uzavírají nahrávky z roku 1977. Nahrávek se však dochovalo více. Producentka Naďa Dvorská k tomu dodává: „Rádi bychom v příštím roce ještě završili celou řadu a vydali pokračování díla těchto komiků, aby zůstalo zachováno vše dobré, co vzniklo na jevišti divadla, tolik oblíbeného svým publikem. Chtěla bych také poděkovat celému týmu spolupracovníků za to, že komplet iniciovali, vytvořili jeho koncepci a několik let se mu intenzivně věnovali. Jsou to sběratelé a znalci Jan Richter, Lukáš Sýkora, Jan Muller, Oldřich Zámostný a Jakub Kamberský. Zároveň děkuji obrovské řadě dalších poradců a fandů i pracovníků dokumentace Supraphonu. Ti všichni použili svůj um a znalosti k úspěchu našeho projektu.“
Křest titulu Šimek & Sobota & Nárožný (Komplet 1971 – 1977) se uskuteční v rámci vzpomínkového představení v divadle Semafor v den nedožitých pětasedmdesátin Miloslava Šimka - 7. března v pražském divadle Semafor. Vstupenky jsou v běžných předprodejích.

http://www.supraphonline.cz/album/94118-simek-sobota-narozny-komplet-1971-1977

foto archiv Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Matouš Vinš: „Na to, abych mohl cestovat a byl naprosto šťastný, opravdu nepotřebuji peníze“

matous perexMusel to být další z božích záměrů, aby se sešli dva novodobí evangelisté Matouš a Petr a stvořili Bibli pro cestovatele. Modlitby nomádů – začátečníků byly vyslyšeny a zrodila se Travel Bible! Nachystala jsem si desatero otázek pro Matouše a...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rudišova Národní třída

narodnitrida perexNázev novely jakoby zřetelně ukazoval, o čem tady bude řeč. Co jiného přece vyprávět o Národní třídě, než příběh hrdinů Sametové revoluce. Také hlavní hrdina novely, který je mezi přáteli znám jako Vandam, o Národní hovoří. Všichni ...


Literatura

František Kotleta fanouškům (nejen) scifi předkládá novinku ze světa Bratrstva krve

Kotleta Vlci 200Nakladatelství Epocha stihlo před koncem roku vydat mnohými českými fanoušky scifi ságy Bratrstvo krve očekávanou novinku Vlci, která je se světem slovanských upírů značně provázaná. Jaké bylo však překvapení, že tato novela není pokra...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...