Jan Werich - velké maličkosti

Jan Werich - velké maličkosti

Tisk


wer 200„Každý z nás dokáže být někdy
vlaštovkou a někdy nosorožcem.
Ale vědět, kdy má být vlaštovkou
a kdy nosorožcem, to je genialita …“

 

Jan Werich

 

 

Tuhle báseň jsem našla na papírovém obalu, ve kterém se schovává CD s názvem Velké maličkosti. Na přední straně, stejně jako na samotném nosiči, je fotografie Jana Werich, zamyšleného a s cigaretou, která k němu neodmyslitelně patřila. Šedý obal s fotkou Mistra jsem brala do ruky s úctou a téměř sedmdesát tři minuty jsem poslouchala s tichou úctou a očima dokořán. Velké maličkosti – to je dvanáct povídek, dvanáct pohledů, dvanáct zastávek ve Werichově životě.  

Vzpomínka na mobilizaci v září 1938 není nic jiného, než emotivní vzpomínání na těžkou dobu. Návštěva na Kampě je záznam z roku 1960, natočený ve Werichově bytě na pražské Kampě. O Vítězslavu Nezvalovi – citlivé a dojemné vzpomínání na Werichova kamaráda při příležitosti druhého výročí jeho úmrtí. Krátká ukázka z rozhovoru pro anglickou sekci Československého rozhlasu je nazvaná 55. narozeniny u mikrofonu. Následuje tak trochu netradiční vánoční povídání z roku 1962 s názvem Vánoční povídka, u kterého jsem si sama uvědomila, nebo spíš potvrdila, jaké jsou ty pravé hodnoty v životě člověka. Roztomilé štědrovečerní setkání s pionýry, nazvané Vánoční koleda Pionýrské jitřenky, mě zcela nefalšovaně dojalo. Ve výběru je zařazena i ukázka ze slavného muzikálu Divotvorný hrnec, nesoucí název Čochtan po letech (a zase trochu jinak) a opravdu je trochu jinak. Smáli jsme se se synem a žasli nad Werichovým uměním improvizovat. Vystoupil tady s dcerou Janou a je to něco málo přes deset minut velmi inteligentního humoru. Našla jsem tady i originální předmluvu k rozhlasovému vysílání pro Broka – Vyprávění pro Broka. Milé povídání, které mě vtáhlo do děje už jen samotnou opravdovostí vypravěče. Následují tři povídky, které jsou k zamyšlení (stejně jako všechny ostatní). Návštěva v Paříži -  dopis Wericha Voskovcovi v roce 1966. Rozhovor o antisemitismu je novinářské interview s Janem Werichem z roku 1968. Co mám na světě rád … je tříminutová úvaha z roku 1969. A celou báječnou kompilaci uzavírá Vzpomínka na Jiřího Šlitra, což není nic jiného než vzpomínka na kamaráda a umělce z roku 1970, která vznikla nedlouho po Šlitrově smrti.

wer 2

 

Na obalu tohoto CD píše Robert Tamchyna mimo jiné i následující slova: „CD Velké maličkosti přináší na první pohled skutečně nesourodé drobnosti ze zvukového odkazu Jana Wericha v rozhlasovém archivu …“ Ano, možná působí na první pohled nesourodě, ve mně však zanechalo otisk velikána a ústřední motiv jeho života – cestu za spravedlností a pravdou, lásku a nemálo toho humoru. Protože když se tohle všechno skloubí chytře dohromady, pak člověk stejně dobře jako Mistr dokáže poznat, kdy je důležité být vlaštovkou a kdy nosorožcem.

Název: Jan Werich – Velké maličkosti
Žánr: Mluvené slovo
Vydalo: Nakladatelství Fragment, Praha 4
Výběr a sestava: Robert Tamchyna
Mastering CD: Miroslav Mareš
Photo ©: Pavel Vácha
Design: Eva Tamchynová
Původní nahrávky Českého rozhlasu z let 1960 – 1969 vydal RADIOSERVIS a.S. 2014
Délka nahrávky: 72:48

 

( 4 hlasů )

http://www.radioservis-as.cz/katalog/zbozi.php?detail=2999


                            


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Hedvika

hed 200Třiašedesátiletá hrdinka Hedvika se pár měsíců po smrti svého manžela Vladimíra dozvídá tajemství, které její muž skrýval celý život nejen před ní, ale i před celou rodinou a přáteli. Po vyřízení dědictví přestává truchlit a její poklidný život se díky rad...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dvojitý kříž je velmi dobrá detektivka

dvojity-kriz 200Audiotéka se pustila do bestsellerové série s postavou detektiva Roberta Huntera, kterou píše Chris Carter. První díl má název Dvojitý kříž a odehrává se v Los Angeles.

...

Literatura

Vezměte si k vodě Nestydaté plavky

Nestydate plavky 200Ani to dlouho netrvalo a je tady další knížka amerického humoristického klasika C. D. Payna, který se proslavil především edicí Mládí v hajzlu. Hrdinové jeho knih jsou povětšinou nešťastníci a to je možná důvod, proč jej lidé ta...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Sedmý syn

sed perexČas se krátí a do českých kin se neúprosně blíží nový fantastický film Sedmý syn. Dílo dle knižní předlohy si na starosti vzal ruský režisér Sergej Bodrov, který je známý především díky filmům Kavkazský zajatec, či Nomád. Jak zvládl ukočírovat směsici...