Gillian Flynn: Ostré předměty

Gillian Flynn: Ostré předměty

Tisk

Ostre predmety 200Detektivka, která se nebojí říznout do živého. Kontroverzní a znepokojivý literární debut americké novinářky, spisovatelky a scénáristky Gillian Flynnové vychází také jako audiokniha v podání Lenky Krobotové. Už první román autorky přišel poprvé s motivy, které později rezonovaly také v jejím bestselleru Zmizelá.

 

 

Téma dokonale uhlazené fasády bohaté maloměstské čtvrti, za níž se však skrývá patologický egoismus, prázdnota, psychické narušení a zlo, jako by vypadlo z tvorby Davida Lynche. Právě do takového prostředí se vrací chicagská novinářka Camille Preakerová, vyslaná šéfredaktorem do rodného města udělat reportáž o tamních nejnovějších brutálních zločinech. „Vzhledem k tomu, že o událostech vypráví hlavní hrdinka v první osobě, hledali jsme herečku, která by dokázala vyjádřit i zosobnit její zdánlivě drsnou, ale ve skutečnosti nevyrovnanou a křehkou osobnost. Měl jsem radost, že jsme se na spolupráci dohodli s Lenkou Krobotovou z našeho oblíbeného Dejvického divadla, jíž se výborně podařilo trefit do nálady knihy, která je sice velmi temná, ale přitom odlehčená neustálými sarkastickými poznámkami vypravěčky, “ říká Martin Pilař z vydavatelství OneHotBook.

V zapomenutém missourijském maloměstě Wind Gap došlo nejen k jednomu, ale hned ke dvěma brutálním vraždám malých dívek, jimž byly navíc po usmrcení vytrhány všechny zuby. Mladá chicagská reportérka Camille Preakerová na své rodné město nevzpomíná zrovna ráda, ale uvědomuje si, že tahle služební cesta do kraje jejích vzpomínek je pro ni příležitostí získat sólokapra a naplnit tak konečně touhu po pořádné žurnalistické kariéře. Lidé, kteří ji znají odmala, by jí přece mohli prozradit leccos, co cizincům neřeknou. Návrat na místa dávných traumat však otevírá staré rány a vyšetřovaný případ se jí začne nepříjemně dostávat pod kůži.

Nevyrovnané postavy jsou pro herce vždycky dobrým úkolem a velkou výzvou. V Camille se pere spousta traumat a strachu, zároveň je z ní cítit určitá čistota. Je to férová holka - charakter. Svou nejistotu maskuje hrubostí, alkoholem posilovaným cynismem a slupkou drsňačky. Postupně však nachází touhu i sílu dostat se dál a pracovat s následky událostí, které ji potkaly a ještě potkají. Moc mě to bavilo a vlastně jsem k ní cítila nejen sympatie, ale s každou další přečtenou stránkou i obdiv," popisuje hlavní postavu Ostrých předmětů Lenka Krobotová, která ji ztvárnila v audioknize. Camille Preakerová je vypravečkou celého příběhu, jehož jednotlivé nuance zprostředkovává ze svého subjektivního pohledu. Interpretka tak měla prostor se skutečně ponořit do hrdinčina nitra a vychutnat si jak její ironické šlehy na adresu pokryteckého maloměsta, tak různé polohy jejích pochybností, smutku z odcizeného vztahu k matce a sebedestruktivních sklonů. Šlo o vůbec první audioknihu, na které herečka pracovala, takže se snažila s novou zkušeností popasovat co nejlépe: „Překvapilo mě jak je to těžká práce, jak je náročné zvládnout techniku - aby mi takzvaně 'netvrdla pusa', abych místy nebyla moc překotná či naopak příliš pomalá... a abych při tom zároveň udržela sílu a linku příběhu. Byla to pro mě velká škola. Především děkuji paní režisérce za důvěru a následnou trpělivost, kterou se mnou měla při hledání cesty k co nejlepšímu pojetí," vyznává se Lenka Krobotová. Spolu s režisérkou Jitkou Škápíkovou se jim podařilo do nahrávky přenést nejen černý humor protagonistky, ale i dusivý vliv potlačených vzpomínek, nevyřčených tajemství a hrůzu dávných traumat, které nepřestanou člověka pronásledovat, dokud se s nimi nevypořádá. Audiokniha opět disponuje původní hudbou, v níž se mísí tklivé chóry, melancholické tóny piana a kytary i znepokojivé ruchy navozující pocit mrazení a stupňujícího se napětí.

Ostre predmety

Audiokniha vyšla nejprve jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 289 Kč, nyní i jako CD mp3 za 329 Kč. Jako první byla k dostání na portálu Audiolibrix, poté následovaly další digitální distribuce. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč. Noví členové klubu navíc mohou využít vstupní výhody kreditového systému klubu, kdy si první kredit pořídí za pouhých 99 Kč a získat za tuto cenu samotnou audioknihou Ostré předměty.

UKÁZKU Z AUDIOKNIHY si můžete poslechnout na https://soundcloud.com/onehotbook/ostre-predmety-gillian-flynn-audiokniha-demo-onehotbook.
Přidejte se na OneHotBook Facebook, abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!

Přistihl jsem se, že se děsím přečíst posledních třicet stran, ale nedokážu je přestat obracet. Pak, když světla zhasla, vězel ten příběh stále v mé hlavě, svinutý a syčící jako had ve své skrýši.“  
- Stephen King

Gillian Flynn (*1971)
Bývalá novinářka a filmová kritička pro časopis Entertainment Weekly vydala tři romány s kriminální zápletkou, jež se staly bestsellery: Ostré předměty (Sharp Objects) získaly CWA New Blood Dagger Award a byly nominovány na Edgar Award za nejlepší debutující román roku 2006, Temné kouty (Dark Places) vyhlásil časopis Publishers Weekly nejlepší knihou roku 2009 a Zmizelá (Gone Girl, 2012) několik týdnů vévodila žebříčku bestsellerů New York Times. Žije v Chicagu s manželem a synem, její knihy vycházejí ve 42 zemích. Všechny tři tituly vydalo v češtině nakladatelství Knižní klub a na všechny už byla prodána filmová práva.

Lenka Krobotová (*1977)
Po dokončení studia na pražské DAMU v roce 2000 nastoupila do stálého angažmá v Dejvickém divadle, hostovala také v divadle ABC, Činoherním klubu nebo v Divadle Na Jezerce. Je také významnou filmovou, televizní i rozhlasovou herečkou. Hrála v televizních seriálech seriálech Útěk do Budína, Dobrá čtvrť, Poslední sezona, Hraběnky, Čtvrtá hvězda, Až po uši, či ve filmech Restart, BrainStorm, Karamazovi, T.M.A., Rozkoš,  Díra u Hanušovic.

Gillian Flynn: Ostré předměty

Účinkují: Lenka Krobotová

délka: 9 hod. 22 min.
vydává: OneHotBook

www.onehotbook.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čas prý na nikoho nečeká, ale ve 25. století to tak úplně neplatí…

onehotbook More klidu200Oceňovaný román o umění, lásce a pandemii napříč časem i prostorem. Jeho seriálovou adaptaci připravuje kanál HBO Max.

...

Literatura

František Kotleta a jeho Spad: postapo z české kotliny

kotleta spad200Krvelačného Františka Kotletu netřeba představovat těm, kteří si hoví v poctivé české řezničině, akčních flácích a podobných šílenostech. V prosinci 2016 vydalo nakladatelství Epocha jeho nejnovější knihu Spad. Dočkáme se ne tak nereáln...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí, radujme se...

dvanact mesicku majkusova vojtekTelevizní vánoční programy spoléhají na jistotu: zejména každoroční opakování pohádek vytváří jakousi jistotu, že vše zůstává při starém - nic z toho, nač ...