Toulky českou minulostí v rozhlasové verzi

Toulky českou minulostí v rozhlasové verzi

Tisk

tou 200Toulky českou minulostí patří k mým nejoblíbenějším knihám. Velmi ráda je čtu a stále se k nim vracím, kdykoliv si potřebuji něco z našich dějin blíže osvětlit. Stejně tak ráda jsem poslouchala jejich rozhlasovou verzi, kterou vysílal Český rozhlas 2 – Praha. U tohoto vysílání se totiž velmi dobře dělají nepopulární domácí práce, jako je žehlení či úklid skříní. O cestách autem nemluvě. Takže když začaly vycházet coby  audioknihy, moc mě to potěšilo.  

 

Audiokniha Toulky českou minulostí 1, zpracovaná redaktorem brněnského rozhlasu Josefem Veselým, představuje velmi zajímavé a poutavé vyprávění, které vychází ze stejnojmenné velmi populární knižní podoby Petra Hořejše. Pozorný posluchač, preferující poslech před četbou, má možnost se seznámit přitažlivou formou s méně známými fakty historie. Toto první dvojalbum zahrnuje celkem 50 příběhů: od nejstarších obyvatel našeho území, mýtické postavy, až po historicky doložené přemyslovské panovníky, konče Břetislavem I. (Příběhy českých dějin pak pokračují dalšími CD a celá série jich zahrnuje momentálně 18.)

V úvodu prvního dílu si lze poslechnout rozhovor Josefa Veselého s Petrem Hořejšem. Petr Hořejš, píšící pod pseudonymem Petr Hora, vykonal úctyhodný kus práce. Zmapoval českou historii pohledem redaktora, laika, ale právě proto je jeho dílo velmi blízké čtenářům milujícím historii. Zaměřil se nejen na historická data, ale i na nejrůznější konsekvence, upozorňoval na souvislosti a propojenost domácích událostí se světovými, ale hlavně své čtenáře bavil poukazem na to, jak přes všechny změny zůstává člověk stále stejný: nepoučený, toužící po štěstí a lásce, po moci a majetku atd. Sám autor ví o životě své: vystudoval novinářství na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, absolvoval v roce 1961, do roku 1970 pracoval jako redaktor v nakladatelství Albatros. V prvních letech normalizace upadl v nemilost, byl ze své práce vyhozen a pracoval jako pomocný dělník -  čerpač a měřič vodních zdrojů. V maringotce psal své sloupky i kapitoly budoucích knih. Publikoval pod pseudonymy Petr Hora, Péťa Vařič, Péťa Rodič či Péťa Radič v Mladém světě, což byl v oněch letech velmi populární časopis. (Z jeho knihy Péťa Vařič jsem se učila vařit senzační studentské recepty za babku). V letech 1990-1991 byl ředitelem nakladatelství Albatros, pak tři roky redaktorem Mladého světa a pak pracoval na volné noze. Podílel se mj. na úspěšném televizním pořadu O poklad Anežky české. Toulky začal psát v roce 1979 a píše je dodnes, ačkoliv není historik. Přitom prostudoval horu literatury. Pokusil se moderním a populárním způsobem interpretovat naše dějiny pro běžné čtenáře. Josef Veselý jej nazval Palackým 20. století.

tou 1


Jednotlivé příběhy na obou CD se velmi dobře poslouchají. Ke slovu se zde dostávají i profesoři historie a archeologové, komentující nejrůznější důležité nálezy na našem území. Slovo je vhodně doprovázeno hudbou, která celé vyprávění zdařile doplňuje a dobarvuje. Petr Hořejš svým originálním přístupem k historickým událostem nám zpřístupnil často nezáživné kapitoly dějepisných učebnic. Učinil historii stravitelnější, srozumitelnější, lidštější. A Josef Veselý mu to nezkazil.
CD je určeno všem zájemcům o českou historii. Myslím si, že by mohlo být s úspěchem využíváno ve výuce dějepisu na našich školách. Tohle provedení se mi velmi líbí a mohu jej vřele doporučit.

Obsah:
1. O nejstarších obyvatelích českých zemí / člověk vzpřímený
2. Svět kamene / člověk neandrtálský
3. Člověk cromagnonský
4. Od lovců k nejstarším zemědělcům
5. Nejstarší zemědělci / první revoluce dějin
6. Člověk doby bronzové
7. Člověk doby železné
8. Keltové na jevišti dějin
9. Keltská města / o obyvatelích keltských oppid
10. Keltové mezi námi
11. Germáni na scéně dějin
12. „Naši“ Germáni – Markomani a Kvádové
13. Stěhování národů
14. Stěhování národů a Slovanů s nimi
15. Lid praotce Čecha (nejstarší Slované)
16. Slované a Avaři
17. Říše kupce Sáma
18. Meteor na nebi Evropy?
19. Svědectví rozpadlých pevností
20. Čtyři velkomoravští panovníci
21. Konstantin (Cyril) a Metoděj
22. Staré pověsti moravské aneb Jak se hledá Metodějův hrob
23. Staré pověsti české aneb Causa praotce Čecha
24. SPČ aneb O Krokovi a jeho dcerách
25. SPČ aneb O sestrách Libušiných
26. SPČ aneb Libuše a Přemysl
27. SPČ aneb Dívčí válka
28. SPČ aneb Horymír a Šemík
29. SPČ aneb Lucká válka
30. SPČ aneb Ještě o lucké válce a hlavně o Durynkovi
31. Mezi pověstmi a historií aneb Legendární knížata
32. Nejstarší přemyslovský kníže – Bořivoj
33. O kněžně Ludmile, jejích synech, snaše a vnucích
34. Vražda kněžny Ludmily
35. Kníže Václav
36. Život knížete Václava
37. Atentát na hlavu státu
38. Pondělí 28. září, časně ráno, Stará Boleslav
39. Knížecí vražda
40. Soukromá podobizna knížete českého sv. Václava a blah. Podivena
41. Boleslav I., řečený Ukrutný
42. Boleslav II., řečený Pobožný
43. Slavníkovci
44. Vyvraždění Slavníkovců; sv. Vojtěch
45. Osud svatého Vojtěcha Slavníkovce
46. Od Boleslava k Boleslavovi
47. Český stát v ohrožení - Boleslav III. Ryšavý, Jaromír, Oldřich
48. Vyvraždění Vršovců, Jaromír a Oldřich
49. Oldřich
50. Břetislav I.

Hodnocení: 100 %

Název: Toulky českou minulostí
Autor: Josef Veselý
Interpret: Iva Valešová, Věra Zástěrová, František Derfler, Igor Bareš, Josef Veselý
Celkový čas nahrávky: 12 hodin, 8 minut
Kategorie: audioknihy
Nosič: CD-MP3
Typ: první díl sady CD
Žánr: mluvené slovo
Vydavatel: Radioservis (ČR), 2008, reedice 2013

Fotografie: Radioservis, a. s. 

Toulky českou minulostí od Radioservisu


( 4 hlasů )


 
 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Muž a žena aneb Vieweghův návrat ke kořenům

Muz a zena 200Michal Viewegh po mnoho letech opustil nakladatelství Druhé město, svěřil se do rukou Euromedie Group, konkrétně Ikaru a před létem vydal knihu nazvanou Muž a žena obsahující dvě novely. Vydavatelství OneHotBook také nelenilo a přineslo je...


Literatura

CO NEVÍTE O TERORISMU

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Úče...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo!

Candyman200Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví, ale proč by to někdo dělal. Candyman, kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeh...