Dášeňka

Dášeňka

Tisk

das 200Kdo by neznal Dášeňku? Tu malou chlupatou kuličku, o které pan Čapek říká: „Když se to narodilo, bylo to jenom takové bílé nic, do hrsti se to vešlo…“ Už jako malá holka jsem hltala každé slovo, které mi četla maminka před spaním. Radovala jsem se s malou psí holčičkou a smála se na celé kolo, když zápasila se smetákem nebo se svým vlastním ocáskem. Kniha o malé neposedné foxteriérce vyšla poprvé už v roce 1933. Tehdy o psí slečně vyprávěl s elegancí sobě vlastní nezapomenutelný Karel Höger. V roce 1979 pak vznikl seriál Večerníčka režírovaný Břetislavem Pojarem, kdy se slova ujal Martin Růžek.

 

Příběhy psí holčičky jsou ze života, lépe řečeno z psího života, jsou jednoduché, a proto jsou pro děti velmi dobře srozumitelné a lehce zapamatovatelné. Snad právě proto, že jim tahle chlupatá holčička může připomínat jejich vlastní lumpárny, mají k tomuto vyprávění velmi vřelý vztah a moc rády se k němu vrací. Vždyť rozbité květináče pro ně mohou být legrační, stejně jako psí loužičky a boty rozházené všude po bytě. Takové rošťárny dělají všechny děti, ať psí nebo lidské… Přiznám se, že jsem se vrátila do dětství a smála se stejně jako tehdy.

Tahle audiokniha je sice určená posluchačům od sedmi let, ale jistě ji ocení i mladší publikum. Nosič je, stejně jako kniha, rozčleněn do tří pomyslných částí. Ta první nás seznamuje s tím, co vnímá malý pejsek hned po narození a nese název Dášeňka, čili život štěněte. Skrývá pět jednotlivých kapitol, které mluví o pejskovi obecně. Další část je samostatná kapitola s názvem Jak se fotografuje štěně a už z názvu je patrné, že i tady bude velká švanda. Poslední část přináší osm příběhů a jsou to vlastně Pohádky pro Dášeňku, aby tiše seděla.

das 1

 

Šedesátipětiminutový záznam excelentně načetl Václav Vydra a je slyšet, že i on má k těm psím příběhům velmi vřelý vztah. Na zadní straně obalu je nepatrná poznámka, že je toto MP3 ideálním společníkem na cesty autem nebo jako pohádka před spaním. Vyzkoušela jsem obojí a mohu potvrdit, že mít v ruce tohle dílko je opravdu šťastná volba.

Název: Dášeňka čili život štěněte
Určeno pro: děti od 7 let
Autor: Karel Čapek
Žánr: Mluvené slovo - audiokniha
Vydalo: Nakladatelství Fragment, Praha 4
Rok vydání: 2014, 2611. Publikace, vydání první
Vypráví:  Václav Vydra
Délka nahrávky: 65 minut 

Dášeňka od Fragmentu

( 2 hlasů )
                                                          


                            


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když jde o peníze, jde často rozum stranou

penize-a-zdravy-selsky-rozum 200Moc ráda do mého výběru audioknih zařazuji i nějakou odbornou, ideálně jen populárně naučnou knihu, tedy ne úplně encyklopedickou a náročnou. Proto jsem moc ráda, že taková díla občas vydává Audiotéka. Je...


Literatura

Kůň - láska i závislost je zajímavou knihou nejen pro koňaře

kun 200V nakladatelství KAZDA vyšla kniha s názvem Kůň - láska i závislost a podle anotace se pohybuje mezi životopisem, esejem a průvodcem.

 

...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Když draka a jeho jezdce pojí společné vědomí

Eragon 200Mimořádný úspěch "fantasy" filmů, velkolepých epopejí z rodu Pána prstenů a nejnověji Hobita, uspíšil vznik dalších obdobně zacílených děl. Vyznačují se touž realizační rozmáchlostí zvláště při bitevních výjevech, t...