Myslící oceán planety Solaris pohltí posluchače svou atmosférou

Myslící oceán planety Solaris pohltí posluchače svou atmosférou

Tisk

Solaris 200Hluboké, atmosférické, plné významů jako vesmír sám. Právě takové je nové zpracování nesmrtelné sci-fi Stanisława Lema Solaris, které v těchto dnech vstupuje na pulty obchodů. Nezkrácená audiokniha o délce 9 hodin představuje na české zvukové scéně novum hned v několika rovinách. Text příběhu o planetě pokryté nevyzpytatelným oceánem citlivě dokreslují rozsáhlé ambientní plochy, zvukové efekty a melodie z dílny studia Needles. Nadstandardně pojatá nahrávka, která vychází v edici Načteno vydavatelství Tympanum, je zároveň i jedinečným setkáním napříč generacemi. Tvůrci se totiž rozhodli k původní nahrávce namluvené roku 1995 Richardem Honzovičem přizvat jeho dceru Renatu Volfovou. Vznikl tak dialog, v němž se oba oblíbení hlasatelé spojili po téměř deseti letech od Honzovičovy smrti.


Za hutnou atmosférou audioknihy stojí měsíce rekonstrukce a citlivé zvukařské práce. Ta je v edici Načteno, v níž Tympanum spolupracuje s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé Karla Emanuela Macana, samozřejmostí, v případě Solaris však byla opravdovou výzvou. „Chtěli jsme vytvořit minimalistické, a přitom velmi sugestivní hudební dílo, které by nenásilnou formou doplňovalo sílu mluveného slova,“ řekli zástupci zvukového studia Needles. „Kniha Solaris pro nás po několik měsíců byla mantrou, kterou jsme si dokola opakovali. Snažili jsme se vytvořit syntetizované prostředí, ve kterém by hlavní hrdina dokázal na Solaris žít, pohybovat se a přemýšlet, a to vše jen zapomoci syntetizátorů, samplů a exteriérních nahrávek – zkráceně řečeno, za pomoci Zvuku.“ Mladé zvukařské studio je rovněž autorem neotřelé koncepce celé nahrávky, jež kombinuje staré s novým. „Ač se může zdát, že by v takovém případě bylo lepší namluvit celou knihu znova, věděli jsme, že Honzovičův barvitý hlas, i přes stáří původní nahrávky, je pro odvyprávění příběhu na stanici Solaris ten pravý.“ O sugestivním výsledném vyznění se můžete přesvědčit v naší ukázce.

Opětovné setkání s otcem, který ji podle jejích slov pro život naučil „číst o řádek napřed“, hluboce zapůsobilo také na Renatu Volfovou, která po Honzovičově vzoru zasvětila velkou část svého života rozhlasu. „Tátu bavilo mluvit, tak jako mne. Několik společných chvil, co jsme spolu měli za mikrofonem, bylo radostí. Sdíleli jsme v těch chvílích i stejná gesta. Opětovné setkání s mým otcem, ač pouze virtuální, bylo pro mne velkou ctí.

Skrytý příběh za sebou má i ilustrace na obalu CD. Jedná se o výsek z projektu Sembion (2004) od vizuálního aktivisty Federica Díaze. V Díazově práci vznikají softwarovou analýzou syntaxe řeči tvary, které jsou pomocí dynamických vzorců následně převedeny do vizuální formy. Krajina na obalu CD je až nápadně podobná útvarům v oceánu planety Solaris.

Solaris 3D

O audioknize Solaris
Co se stalo na vědecké stanici Solaris? Stříbřitý kolos se vznáší nad planetou zcela pokrytou tajemným oceánem. Stanice je v dezolátním stavu, všichni se chovají jako šílení – všichni, až na Gebariana. Ten je mrtvý. Oceán vykazuje známky abnormální inteligence, a zatímco se Dr. Kelvin snaží rozkrýt příčinu podivného chování zbylé posádky, tajemná síla planety se pomalu vkrádá i do jeho mysli…

Stanisław Lem (1921–2006)
Nejslavnější polský spisovatel 20. století, filozof a futurolog, jehož dílo ovlivnilo světovou sci-fi literaturu. Ve svých knihách spojuje vášeň pro technologie a filozofická témata. Technologie a sci-fi prostředí však ustupují filozofickým otázkám, které jsou nosnou linkou jeho díla, což jej činí stále aktuálním. Kniha Solaris patří k jeho vrcholným dílům a byla přeložena do 27 jazyků.


Pouhá existence myslícího kolosu už nikdy neponechá lidem klid. I kdyby prozkoumali celou galaxii, i kdyby navázali spojení s jinými civilizacemi nám podobných bytostí, Solaris bude věčnou výzvou vmetenou lidstvu.“                    –      Stanislaw Lem, Solaris



Audioukázka:         www.bit.ly/solaris_ukazka 

Další informace:     www.bit.ly/solaris_audiokniha 

www.tympanum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Markéta Meduna Kočková: Prostřednictvím obrazů chci lidem pomoci přijmout změnu a inspirovat je

meduna 200Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. A právě ta dala podobu její současné tvorbě. I když původně pracovala jako servírka, rozhodla se následovat dětský sen a stát se umělkyní. Za pomocí včelího vosku přenáší na plátna niterní ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zaposlouchejte se do třetího případu inspektorky Lottie Parkerové

stara tajemstvi200Další napínavý, znepokojivě temný a do děsivých podrobností propracovaný thriller.

...

Literatura

Nejen e-čtečky, ale i tablety a počítače jsou v oblibě pro čtení knih

KOYAANISQATSI 200Ani knihy neunikly moderním technologiím; oproti minulosti jsou čím dál více propojované třeba s chytrou elektronikou. Technologický pokrok několika posledních let rozšířil možnosti, jak jak si svou oblíbenou knihu přečíst.

...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...