Radioservis vydává závěrečnou sérii komisaře Maigreta

Radioservis vydává závěrečnou sérii komisaře Maigreta

Tisk

Maigret 200Radioservis vydává Závěrečnou sérii případů komisaře Maigreta s Rudolfem Hrušínským v titulní roli. Georges Simenon: 4x komisař Maigret (potřetí) z nahrávky Českého rozhlasu z let 1970−1991. Kompletní sérii je nyní možné zakoupit za zvýhodněnou cenu.



I kdyby Georges Simenon nevystoupil na literární Parnas se svým komisařem Maigretem, vstoupil by patrně do dějin frankofonní literatury jako jeden z nejplodnějších spisovatelů 20. století. Jeho literární odkaz čítá na 400 románů a 1000 kratších povídek. Jak to Simenon dokázal? „Jsem především člověk, který stále pracuje a který by byl zoufalý, kdyby to nemohl dělat až do konce svých dnů,“ prohlásil Simenon v rozhovoru pro časopis Paris Match v roce 1967. K napsání detektivního románu nepotřeboval více jak deset dní a psaní pro něho bylo životní potřebou, kterou si dopřával až do vysokého věku. Simenonovy nejvlastnější literární ambice směřovaly k psychologickému románu, hezkou řádku – a nesporně literárně kvalitních – jich také napsal, do paměti většiny čtenářů se především zapsal jako muž, který stvořil komisaře Maigreta. Mezi jeho upřímné obdivovatele a přátele však patřily i takové umělecké celebrity jako André Gide, Arthur Miller a Federico Fellini.

Původem byl Simenon Belgičan, narodil se roku 1903 v Liege, kde již ve svých šestnácti začal pracovat jako žurnalista v místních novinách. V roce 1921 napsal svoji první knihu, humoristický románek. Rok nato odejel do Paříže a více jak deset let psal pod různými pseudonymy sešitové romány. Až v roce 1930 vydal již pod svým pravým jménem první knihu s komisařem Maigretem „Pietr-le-Letton“.

Dobrácký komisař s vizáží usedlého Pařížana a náklonností k dobrému jídlu i voňavé dýmce se záhy stal oblíbeným hrdinou mnoha čtenářů a Simenon ho oživil celkem v 84 románech a 136 povídkách. Poslední příběh s komisařem Maigretem publikoval v roce 1972, jmenoval se „Maigret a pan Charles“. První sérii „maigretovek“ v Českém rozhlase natočil Jiří Horčička v roce 1970 s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Tyto nahrávky (je jich celkem 14) dodnes představují Hrušínského rozhlasové herectví ve vrcholné formě. Shodou okolností to byla v roce  1991 opět role slavného komisaře, s níž se Hrušínský s rozhlasovým studiem navždy loučil.

Komplet obsahuje tato CD:
5 CD – 5x komisař Maigret: Maigret a tělo bez hlavy, Maigret zuří, Maigretův zloděj, Maigret a stará dáma, U Kulaté báby (699 Kč)
5 CD – 5x komisař Maigret (podruhé): Maigret v lázních, Maigret a zbytečné starosti, Maigret a lovec zvuků, Maigret a tulák, Maigret a Dlouhé Bidlo (699 Kč)
4 CD – 4x komisař Maigret (potřetí): Maigret a mrtvá dívka, Maigret a případ Nahour, Přístav v mlze, Maigret chystá léčku (599 Kč)

Maigret


OBSAH 4CD – 4x komisař Maigret (potřetí)


CD 1 Maigret a mrtvá dívka
Maigret - Rudolf Hrušínský st.
Janvier - Vladimír Brabec
Lognon - Ilja Racek
paní Coumarová - Jaroslava Adamová
Jeanin Santoniová - Jorga Kotrbová
paní Cremieuxová - Antonie Hegerlíková
barman Albert - Boris Rösner
a další
Překlad - Věra Šťovíčková-Heroldová
Dramatizace - Jaroslava Strejčková
Režie - Jiří Horčička
Nahrávka z roku 1991
Celkový čas 70:35


CD 2 Maigret a případ Nahour
Maigret - Rudolf Hrušínský st.
paní Maigretová - Růžena Lysenková
Fouad Quéni - Ilja Racek
Evelína Nahourová - Blanka Bohdanová
Nahour - Otakar Brousek st.
Lapoint - Vlastimil Hašek
Doktor Pardon - Čestmír Řanda
a další
Překlad a dramatizace - Eliška Willigová
Režie - Jiří Horčička
Nahrávka z roku 1971
Celkový čas 51:45


CD 3 Přístav v mlze
Maigret - Rudolf Hrušínský st.
Lucas - Vladimír Brabec
starosta Grandmaison - Jiří Němeček
Jean Martineau - Raymond - Jiří Adamíra
Velký Jean - Jiří Vala
Julie Legrandová - Karolína Slunéčková
Grandmaisonová - Irena Kačírková
a další
Překlad a dramatizace - Zdena Josková
Režie - Jiří Horčička
Nahrávka z roku (1970) 1977
Celkový čas 66:28


CD 4 Maigret chystá léčku
Maigret - Rudolf Hrušínský st.
Janvier - Vladimír Brabec
Marta - Alexandra Tomanová
Marcel Moncin - Petr Svoboda
Moncinova matka - Věra Kubánková
Moncinova žena - Miluše Šplechtová
psychiatr profesor Tissot - Jiří Adamíra
a další
Překlad a dramatizace - Zdena Josková
Režie - Jiří Horčička
Nahrávka z roku 1991
Celkový čas 56:06

Georges Simenon: 4x komisař Maigret (potřetí) 
CR0670-2, EAN 8590236067028
4CD 599 Kč
celkový čas 4 hodiny 5 minut 

Závěrečná série případů komisaře Maigreta s Rudolfem Hrušínským v titulní roli.
Nahrávky Českého rozhlasu z let 1970−1991.
V prodeji také v kompletu za zvýhodněnou cenu 1599 Kč (jednotlivě 1997 Kč, ušetříte 398 Kč) 

www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poslechněte si román Andělin popel vyznamenaný Pulitzerovou cenou

andelin popel200„Když povídám lidem, o čem je ta kniha, říkám obvykle, že je o jedné irské rodině a o jednom otci, který pije, a že spousta lidí v ní umírá na různé nemoci a že je to opravdická legrace…“

 

...

Literatura

Společenský román na motivy skutečných událostí

kryci jmeno studentka perexHusákovská normalizace nutila lidi k přetvářce a lhaní. Jen tak mohli vést jakžtakž normální život. Jen málokdo se proti ní dokázal otevřeně postavit.

 

...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Příběh o literatuře, životě a vášni

Colette perexFrancie, konec 19. století. Gabrielle Colette (Keira Knightley) je obyčejná dívka z malé vesnice. Její život se ale změní, když se do ní zamiluje populární spisovatel Willy (Dominic West). Ožení se s ní, a tak se Gabrielle přestěhuje za ním do...