Panovníci českých zemí – recenze audioknihy

Panovníci českých zemí – recenze audioknihy

Tisk

Panovnici ceskych zemi 200Historia magistra vitae. Historie je učitelkou života. A proto bychom se o věcech minulých měli učit již od nejútlejšího věku. Není tedy divu, že nakladatelství Fragment do své edice pro děti zařadilo i audioknihu Panovníci českých zemí, která vznikla podle stejnojmenné knihy Martina Pitra. O osobách, pod jejichž vládou se v průběhu staletí měnilo naše území, vypráví svým příjemným hlasem herec a dabér Vladimír Brabec.

 


    
Výkon pana Brabce je prakticky bezchybný, mnozí učitelé dějepisu by se mohli od jeho práce s hlasem učit. Dramatické zesílení hlasu při líčení bitev je střídáno zjemněním při líčení rodinného života panovníků.

Skvělou práci odvedl i Jan Neckář, který měl na starosti hudbu a hudební režii. Hudba mezi medailonky jednotlivých panovníků odpovídá době, ve které vládli – od středověkých melodií se přes renesanci, barokní zdobnost a klasicistní jednoduchost dostáváme až k instrumentální verzi oblíbené lidové písně Tomáše Garrigue Masaryka, Ach, synku, synku, která povídáním o prvním československém prezidentovi provází.

Panovnici ceskych zemi brabec

Na této nahrávce je představeno 25 významných panovníků naší historie, počínaje Sámem, jenž prý založil první státní útvar na našem území, konče Tomášem Garrigue Masarykem a vznikem samostatné Československé republiky. Knížat i králů se na trůně vystřídalo mnoho a dvě hodiny jsou krátká doba na zmínění všech jmen. Nicméně považuji za chybné vynechat zmínku o prvním doloženém českém panovníku Bořivojovi či Václavu III., jehož vraždou vymřel rod Přemyslovců po meči. Zároveň jsem postrádala v souvislosti se sv. Václavem zmínku o mučednické smrti jeho babičky svaté Ludmily.

Medailonky kromě života panovníků představují i historický kontext doby, ve které vládl. Vzhledem k tomu, že audiokniha je určena dětem, je zde nadbytek letopočtů, které si děti stejně nemohou zapamatovat. Naopak zde není vůbec zmíněn rok 1774, kdy Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, což je dle mého názoru datum velmi důležité.

Panovnici ceskych zemi

Pokud rodiče Panovníky českých zemí koupí, rozhodně neudělají chybu. Poslech této audioknihy bude pro děti jistě příjemným i poučným zážitkem.

foto: www.fragment.cz, www.serialzone.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Režisérka Ivanna Benešová: "Točím o tématech, která mně osobně přijdou zajímavá."

ivana benesova200Režisérka Ivanna Benešová je známá pro svůj zájem o netradiční témata, jakými jsou například porno nebo týrání. Její vstup do dokumentární filmařiny se datuje někde až do roku 2008. Krátkometrážní snímek Jak se...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Existuje ještě český underground?

Tvare obalka200Na tuto otázku odpovídá velmi zajímavá publikace Tváře undergroundu, která spatřila světlo světa koncem loňského roku. Patří do škatulky populárně naučných knih, čtenáři se dozvědí o době, ve které český underground vznikl,...


Literatura

Dny mohou být delší, než si myslíte

vas cas je nekonecny perexJak přeorganizovat svůj čas v chaotické době, aby začal být více efektivní? Kniha s dobrým úmyslem a jistě si najde své čtenáře, ale stále více jsem při ní měla pocit, že autor trpěl přílišnou chaotičností až ...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...