Kočičí historky slavného zvěrolékaře

Kočičí historky slavného zvěrolékaře

Tisk

herriot zverolekar perexKdo by neznal veselá vyprávění Jamese Herriota, v kterých líčí peripetie, jež prožívá zvěrolékař na anglickém venkově. Všechny zakusil na vlastní kůži. Chtěl být lékařem zvířat kvůli své lásce ke kočkám a psům – jenže na škole se učil především péči o velká hospodářská zvířata. Však v té době se na mazlíčky tolik nehrálo, jako dnes. Tak se k malým šelmám dostával kradmo a postupně a léčil je na základě vlastních dedukcí a pozorování. Jeho láska k nim se prohlubovala s tím, jak kočky (i psy) víc a víc poznával. U koček si obzvláště cenil jejich nezávislosti. Své zážitky s nimi pak sepsal do příběhů – u nás vyšly pod názvem Zvěrolékař a kočičí historky.

V roce 2012 se ujal historek režisér Vladimír Rusko a připravil pro rozhlas čtení na pokračování právě z této knihy. V pěti pokračováních nám Michal Pavlata přibližuje anglický venkov druhé poloviny minulého století – je o sedlácích, o perné práci místního zvěrolékaře, o životě v malých a rozsáhlých osadách... Jeho procítěný přednes nás lehce nechá nabýt dojmu, že jsme přímými pozorovateli dění – opravdu pocítíme vítr a déšť na tvářích, když míříme s Herriotem za pacienty, zřetelně zaslechneme předení uzdravených koček, naše dlaně hýčká hebkost jejich kožíšků… Michal Pavlata čte a hraje zároveň, jeho mnohobarevný hlas vibruje v mnoha odstínech, až se zdá, že posloucháme rozhlasovou hru s mnoha aktéry, a ne jen pouhé čtení na pokračování.

Na dvou CD najdeme příběh cukrářského kocoura Alfréda, bez kterého by jeho pán musel zavřít cukrárnu, bez něho by totiž nebyl tak dobrým obchodníkem, jako dřív. Alfred dává cukrárně správný říz, jen s ním dokáže jeho pán lákat své zákazníky na laskominy. Pak zachráníme Oskara, kocourka, co rád chodívá do společnosti a účastní se nejen lidových zábav, ale i zasedání městské rady. Žádnáschůze se bez něho neobejde! Pak je na řadě Boris – nebojsa a velmi divoký kocour, který dá za vyučenou Herriotovu pomocníkovi. Kočička Emily poté zpestří dny osamělého starého džentlmena a kocourek Blesk, ten, co ho jeho maminka-kočka donesla k lidem přímo o Štědrém dnu, uzavře pětici příběhů. Příběhů prosycených lidskostí a láskou k životu lidskému i zvířecímu.

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/herriot.mp3

Zvěrolékař a kočičí historky

Herriot zverolekar obal

Autor: James Herriot
Interpret: Michal Pavlata
Režie: Vladimír Rusko
Stopáž: 113 minut
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto:  www.radioservis-as.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Únorové audionovinky z nakladatelství Témbr

tembr 200Inspirujte se k poslechu audioknih, které v únoru vyšly v nakladatelství Témbr.

...

Literatura

Lobbing není takový, jak si většina lidí myslí

vsichni jsme lobbiste 200V nakladatelství Grada vyšla kniha Václava Nekvapila s názvem Všichni jsme lobbisté představující toto velmi zajímavé odvětví.

 

...

Divadlo

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...

Film

FILMOVÉ BRNO

filmove brno 200Do dějin kinematografie nespadá jen filmová tvorba samotná, ale vše, co s ní souvisí – včetně společenských a politických kontextů, včetně toho, jakým způsobem se dostávala k publiku, jak jím byla vnímána, jaký byl o ni zájem. Například p...