Pěna dní

Pěna dní

Tisk

pena dni 200Ve městě, kde auta mají volant v kufru, lidé bruslí pozpátku a klavír míchá koktejly, žije idealistický a vynalézavý Colin. Jednoho dne potká svou osudovou lásku Chloé, která je jako jeho milované blues od Dukea Ellingtona. Dívka však onemocní záhadnou nemocí: v plicích jí vykvete leknín...

Nejslavnější román francouzského spisovatele Borise Viana je příběhem křehkým jako mýdlová bublina i dovádivým a dokonale humorným. Na půli cesty mezi bezstarostným vyprávěním o lásce a příběhem o obavách z kruté smrti Vian demonstruje pomíjivost lidského štěstí a nemožnost uniknout společenskému systému. Příběh Colina a Chloé je vyprávěn bohatým jazykem, plným fantazie a symboliky a okořeněn autorovou oslnivou fantazií a svérázným humorem, od lehké ironie po sžíravý sarkasmus.

Boris Vian (1920–1959)

Francouzský prozaik, novinář, kritik, jazzový hudebník a divadelník byl pravým dítětem umělecké poválečné Paříže. Jeho první román Naplivu na vaše hroby (1946) se stal ve Francii bestsellerem a umožnil Vianovi stát se finančně nezávislým, příběh však zároveň vyvolal bouři nevole mezi francouzskými kritiky a autor byl dokonce odsouzen k 15 dnům vězení. O rok později vyšel Vianův nejslavnější román Pěna dní a autor se stal stálicí pařížské literární scény. Vianův styl vyniká originalitou jazyka, nesnáší otřelost, nudu a faleš. Autor ztělesňoval dandyovský životní styl, miloval recese a mystifikace.  V řadě jeho románů zejména vynikají Srdcerváč, Podzim v Pekingu, Červená Tráva, Naplivu na vaše hroby nebo U mrtvých na barvě kůže nesejde.  Všestranný umělec zemřel náhle, při promítání filmové verze jednoho ze svých románů.

pena dni

Ladislav Mrkvička (*1939)

Po studiích na pražské DAMU působil nejprve v divadlech v Ostravě a v Hradci Králové. Od roku 1991 je členem činohry Národního divadla v Praze, kde ztvárnil tři desítky rolí (např. v inscenacích Peer Gynt, Oidipús vladař, Idiot, Romeo a Julie, Richard III.). Hostuje i na jiných scénách, například v divadle Bez zábradlí a v divadle Na Fidlovačce. Posluchači znají jeho hlas z rozhlasu, kde se objevil kupříkladu v díle Poslední noc (režie L. Engelová), nebo v pětidílné rozhlasové inscenaci Tristan a Isolda (režie H. Kofránková). Nadaboval nespočet filmových postav a hrál v celé řadě filmů a televizních inscenací.
Nahrávka vznikla podle knihy Borise Viana Pěna dní vydané nakladatelstvím Mladá fronta v roce 1994. Z francouzského originálu L'écume des jours přeložil Svatopluk Horečka.

Pěna dní
Autor: Boris Vian
Čte: Ladislav Mrkvička
Stopáž: 1 mp3-CD | 6 h 31 min
Verze: Nezkrácená
Datum vydání: 4.8.2014


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zastírací manévry připomínají britsko-americkou dvojku Dempsey-Makepeaceová

zastiraci manevry David BaldacciVoják ve službě nepochybuje o tom, že je třeba ukončit život někoho, kdo se ho pokouší zabít, i když chladnokrevné zabíjení není v civilizovaném světě přijatelné. Hlavní hrdina detektivního románu Zastírací ma...


Literatura

Propast smrti - další případ Kate Marshallové

propast smrti200V listopadu vydalo nakladatelství Cosmopolis třetí případ Kate Marshallové od úspěšného autora Roberta Bryndzy. Kniha nese název Propast smrti a podíváme se v něm na jeden odložený případ, který se však ukáže být součástí něčeho mnoh...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...