Anglická autorka detektivek představuje Odvrácenou stranu

Anglická autorka detektivek představuje Odvrácenou stranu

Tisk

Odvracena strana 200Knižní léto se nese ve znamení objevování nového, netuctových detektivních příběhů s nečekanými zvraty i odpočinkovějšího materiálu. Přesně tyto atributy splňuje nová knížka Belindy Bauerové s příznačným názvem Odvrácená strana.

 

Belinda Bauerová (*1962) je anglickou autorkou detektivních příběhů. Dříve pracovala jako žurnalistka a scénáristka. Odvrácená strana je teprve její druhou knihou.

Na první pohled máte pocit, že jde o pěknou bichli, ale zdání klame – kniha čítá 384 stran. Je vytištěna na velmi kvalitním papíře a od pohledu zaujme temně laděnou obálkou, kterou má na svědomí Milan Malík.

Detektivce dominuje anglický venkov, přesněji charismatická exmoorská vřesoviště, a jejich samorodí obyvatelé. Autorka popisuje Brity, s jejich typickým humorem, tak tradičně slušné a zdvořilé. Příběh se rozvíjí vcelku pomalu a líně a dává nám nahlédnout do pokojného života na venkově, který je narušen nečekanou vraždou nemohoucí ženy. Do vsi je povolán tým pro vyšetřování vražd v čele s arogantním detektivem Johnem Marvelem. Kromě toho, že měl čuch na vrahy, měl Marvel úžasný dar vidět v každém to nejhorší. Místní zástupce policie, mladý strážník Jonas Holly nestíhá; snaží se co nejlépe vykonávat svou práci, ale zároveň má co dělat se svou manželkou Lucy, trpící roztroušenou sklerózou, jež se dokonce pokusila o sebevraždu.

Autorka nám představuje dva protipóly – ambiciózního bezskupolózního detektiva z města a venkovského policistu, který bere svou práci zodpovědně. Byl policajtt. Jediný policajt v Shipcottu! A chránit lidi byla jeho práce – jediný důvod jeho existence. Nic ale není takové, jak se na první pohled může zdát. Všechno má svou odvrácenou stranu…

Odvracena strana

Ačkoliv knihu inzerují jako napínavý thriller, mně napětí celkem chybělo. Jistě, kumulovalo se zde jisté očekávání a tenze, ale tempo příběhu bylo rozvláčné. Ke konci to ale gradovalo pěkně a za překvapivý závěr dávám palec nahoru!

Zaujme nezvyklé číslování kapitol – začíná „čtyřicet šest dní“, pak skočí na „dvacet tři dní“ a pokračuje plynule sestupně. Až v samém závěru knihy se dovídáme, proč tomu tak je. Vskutku výborný tah.

Odvrácená strana by mohla být tuctovým detektivním příběhem. Ale popis prostředí a lidí, kteří žijí na venkově, stejně jako psychologie postav, knihu pozdvihuje na vyšší úroveň. Pokud hledáte neotřelou detektivku, určitě sáhněte po Odvrácené straně!


Název: Odvrácená strana
Autor: Belinda Bauerová
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 384
Hodnocení: 77%

www.argo.cz
www.argo.cz/knihy/190862/odvracena-strana/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Eva Hölzelová: V Arině jsem vytušila zvířecí duši do mytologického příběhu

eva200Jako by to téma tajemných mýtických příběhů autorku přitahovalo jako magnet. A proč ne, když to umí! Eva Hölzelová je už autorkou knihy motivované řeckými bájemi a pověstmi Hvězdná obloha a její nová kniha Arina je čistá fantazie? Nevíme, zeptáme se, ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...


Literatura

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se b...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián

Indian perexV bratislavskom Auparku sa 19. septembra uskutočnila svetová predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián. Ide o príbeh ako uviedol jeden z režisérov Patrizio Gente: „Do bohatého kreténa sa prevtelí duch starého indiánskeho náčelníka a pret...