Jana Eyrová po sto letech?

Jana Eyrová po sto letech?

Tisk

Rozlet Gemmy Hardyove 200I takový by mohl být název knížky Margot Liveseyové „Rozlet Gemmy Hardyové“. Ale není, a ani nemůže být, nejen proto, že její hrdinka Gemmy se narodila přesně o sto let později od vydání tohoto kultovního románu. S Janou má společné pouze osudové zlomy, které obě dívky postihly, ale podobné osudy mohly prožívat i stovky jiných dívek. Sirotci, nelehký život u příbuzných, později v internátní škole s neustálým ponižováním, zamilování do staršího muže, útěk před svatbou, záchrana před smrtí i vyhnutí se novému sňatku.  

 


Autorka ve svém díle ukazuje, že i když se změnila doba, vztahy mezi lidmi zůstávají stejné, jako před 100 lety a že i v Anglii ve 20. století byly děti zneužívány k práci.

Gemma o své rodiče přišla na Islandu a od milovaného moře ji strýc odváží do vnitrozemí Skotska. Prožívá krátké, krásné  dětství se strýcem, na kterého se citově upnula a které se po jeho smrti radikálně změní. Z tety se stává Madam, sestřenice už nejsou kamarádky a bratranec jí ubližuje naprosto beztrestně. Je jí 10 let a těžko pomalu chápe, že už nemá rodinu. Jedině kuchařka jí dál vypráví různé pověsti z dob svého mládí, když jí musí pomáhat v kuchyni. Chtěla by utéci, ale nemá kam. Proto docela ráda odjíždí, ve velmi skromném obnošeném oblečení, do internátní školy. Věří, že se bude učit a najde si kamarádky. Netuší, i přes varování svého učitele, že jako pracující žákyně bude opět jen služkou, kde učení bude až na tom posledním místě. Teta se už dopředu postarala, jak jí tam znepříjemnit pobyt a také zlikvidovala jedinou naději k úniku. Mezi běžné žákyně se nedostala a do společnosti pracujících žákyň nezapadla. Jediná utajená kamarádka umírá, škola se zavírá a ona je nucena hledat si práci. Je jí sice skoro 18 let, ale svým zevnějškem na to nevypadá a také nemá dokončené vzdělání. Přitom jejím snem bylo studovat na univerzitě. Má mimořádné matematické schopnosti, miluje přírodu zejména ptactvo, ale nemá domov ani nikoho, kdo by jí pomohl. Odjíždí do odlehlého kraje, které zná jen z vyprávění kuchařky, jako aur pair. Konečně má pocit, že tam získává domov a dokáže si získat nejen původně nezvladatelné dítě, ale později i svého zaměstnavatele. Před svatbou s ním utíká, když se dovídá starou historií. Ocitá se bez prostředků, k smrti vyčerpaná, v neznámé oblasti a před smrtí ji zachraňuje listonoš. Žije u jeho sestry a její přítelkyně, po uzdravení si najde práci a připravuje se na maturitu. Stále touží po rodině a tak se upíná na Island, který zná jen ze strýčkova vyprávění a věří, že tam existuje někdo, komu ta dlouhá léta chyběla. Nemá dostatek peněz a tak udělá to, co vždy odsuzovala, ukradne peníze svým zaměstnavatelům a odjíždí.

Rozlet Gemmy Hardyove


Své původní jméno neznala. Jméno Gemma jí dal strýc podle vzácné mušle s tvrdou skořápkou. A taková i byla, neústupná, zásadová, vášnivá i originální, ale i ona se musela naučit slevovat ze svých zásad. Poznala, že každý člověk má i ve svém životě věci, na které zrovna není pyšný a občas musí konat proti svým zásadám. Pochopí, že na svůj život se dívala vždy jen ze své strany a nikdy se snažila pochopit tu druhou.

Autorce se povedl velmi čtivý moderní román s nečekanými zápletkami i rozuzlením, používá svůj vlastní styl a výrazové prostředky doplněné popisem Skotska i Islandu, jejich fauny a flory i s pověstmi opředenými kolem nich.  Knížka je rozdělena na pět na sebe navazujících částí v 33 kapitolách, použitím vyprávění vtahuje čtenáře do děje tak, že jen nerad tuto knížku odkládá.

Název :  Rozlet Gemmy Hardyové
Z anglického originálu The Flight of Gemma Hardy přeložil Čeněk Matocha
Autor : Margot Liveseyová (její první knížka u nás)
Žánr : román
Nakladatelství : Plus ve společnosti Albatros Media
Rok vydání : 2014
Počet stran :  462
Hodnocení : 100 %

Zdroj foto: nakladatelství Plus

www.nakladatelstviplus.cz
www.nakladatelstviplus.cz/nove-knihy/rozlet-gemmy-hardyove

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pobavte se na účet Francouzů se Stephenem Clarkem aneb „Merde!“ se vrací

merde perexObčas se stane, že vyjde skvělá kniha, na kterou se postupem času pozapomene. Tak funguje dnešní marketing. Vydávají se stále nové a nové kousky (různých kvalit) a ty pak někdy bohužel zcela upozadí řadu na...


Literatura

To nejlepší z Turnového háje

be100fTurnový háj, kniha tvořená krátkými sloupky Evy Turnové, které byly pravidelně publikovány v časopisech Instinkt a Reflex, vyšla poprvé již v roce 2012 a od té doby se dočkala dalších třech pokračování. Nyní vydává tato autorka, rockerka, ale i scénáristka ...

Divadlo

Studio Marta zažije ROZPAD

rozpadani200Sezonu brněnského Studia Marta uzavře projekt ROZPADÁNÍ. V jeden večer se představí dvě inscenace autorských her, které spojuje téma rozpadu. Aktovky Bublifuk a Je potřeba změna! tak uvidí diváci na jevišti poprvé, a to v podání budoucích absolve...

Film

Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

Rok vdovy Pavla Beretova small 02V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavl...