Příručka pro starostlivé rodiče?

Příručka pro starostlivé rodiče?

Tisk


Starostliví rodiče to nemají vůbec jednoduché! Však to jistě znáte – někdo z doslechu, někdo z rodiny (tím netvrdím, že přímo z vlastní) – ale příkladů je kolem nás habaděj. To takový malý nevycválanec si dělá, co chce, neposlouchá a rodiče místo trestů se mohou přetrhnout, aby mu vyšli vstříc a splnili jeho nesmyslné požadavky. Dokonce se mi zdá, že počty neposlušných dětí narůstají a nešťastných starostlivých rodičů s nimi, proto pohádky pro ně (míním obě strany) jsou rozhodně trefou do černého. Pěkně všem poradit, co a jak, aby rodiče poslouchali ještě lépe a děti zůstaly na svých vydobytých pozicích.

 

V novém rozšířeném vydání pohádek, které napsal Dušan Tarangel a ilustracemi ozdobil Jozef Gertli Danglár, nás opět čekají příběhy podle velmi svědomitě vypracované typologie zlobivců. Každý příběh přesně a názorně nastíní problém, na konci přichází s rozhodným (někdy definitivním) řešením, které má poučit až postrašit. Na konci některých z případů najdeme obecné poučení s typograficky odlišeným jednoslovným konstatováním, které jasně odhaluje, k čemu takový závěr je.
Pohádky pro neposlušné děti patří do rukou starostlivých rodičů – aby věděli, jak na nepřítele – i ku čtení jejich ratolestí – aby pochopily, co se na ně chystá. Sarkasmus a ironie, se kterou jsou příběhy napsány, mrazí do morku kostí (rodiče), baví děti (jak by taky ne, když mají Bílou linku bezpečí na své straně). Autor doplnil pohádky o velmi důležité přílohy: Pomocný slovník, Test neposlušnosti a Přesvědčovací argumentář. Vše dokonale propracované, životem prověřené, skvěle vyargumentované. Při čtení se můžete jenom válet smíchy, ale to nedoporučuji. Lepší je se zamyslet a pěkně analyzovat, jak na tom doma jsem! I to však můžete dělat s úsměvem na tváři!
Pohádky pro neposlušné děti bych povinně nechala přečíst všechny rodiče v očekávání, aby věděli, do čeho jdou. Také by tuto podle mne povinnou literaturu měli hned záhy předčítat svému děcku a pak, neboť opakování je matka moudrosti, mu tuto velmi podnětnou četbu podstrkávat všude, kde je to možné a kde se potomek vyskytne. Pak možná ubude mezi námi lenochů, špindírů, zapomnětlivců, žalobníků, lakomců, kazisvětů…
Skvělé čtení pro kteroukoli roční dobu, ale teď na léto je doporučuji o to víc – oddychnete si (malí i velcí), pobavíte se a možná předejdete mnoha konfliktním situacím při domácí komunikaci.

nepos 1 (2)

 

Dušan Taragel se narodil v roce 1961 v Bratislavě. Knižně debutoval v roce 1997 Pohádkami pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče. Kniha vyšla v krátké době ve třech vydáních, byla přeložena do polštiny a češtiny a inspirovala několik divadelních dramatizací na Slovensku i v České republice. Jako autor se podílel na knihách Sekerou & nožem (1999, spoluautor Peter Pišťanek), Roger Krowiak (2002, sestavovatel, česky 2004), Sex po slovensku 1 a 2 (antologie erotických povídek, 2004, 2005, sestavovatel, první z nich česky 2005), Vražda jako společenská událost (Základy společenského chování při vraždě, 2006, česky 2007), Jánošík! Pravdivý příběh (komiks o legendárním zbojníkovi, spoluautor Jozef Gertli Danglár, 2006). Je autorem námětu a scénáře televizního filmu Baščovanský & zeť (premiéra 1995). V současnosti se kromě publicistiky věnuje také psaní scénářů pro sitcomy a televizní seriály.

Jozef Gertli Danglár se narodil v roce 1962 v Detvě. Dětství prožil v hájovně Bratkovský most. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Bratislavě. Několik let strávil v různých zaměstnáních (kulisář, restaurátor). Od ukončení VŠVU se věnuje kreslení komiksů a jiných obrázků. Ilustroval například knihy Petra Pišťanka (Rivers of Babylon). Komiksy a ilustrace uveřejňuje v časopisech a novinách, je autorem knižních obálek pro česká a slovenská nakladatelství a komiksu Jánošík! Pravdivý příběh (komiks o legendárním zbojníkovi, spoluautor Dušan Taragel, 2006).

Název: Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče
Autor:  Dušan Tarangel
Ilustrace: Jozef Gertli Danglár
Překladatel: Miroslav Zelinksý, Kristýna Zelinská
Vydáno: 2014
Stran: 184
Vydalo nakladatelství: Host – vydavatelství, s. r. o.
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Host Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s kapelou Mennu

200 mennuHudobnú skupinu Mennu založil pred štyrmi rokmi spevák, gitarista, skladateľ a textár Miloš Igaz so svojimi priateľmi. Jeho priatelia chceli zmeniť svoj spôsob života, prísť na nové myšlienky a zabudnúť na horké chvíle v živote. Smrť ich manželie...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jsme v češtině doma?

academia jsme v cestine domaČasto užijeme slova nebo celé fráze, jejichž významu snad ještě porozumíme, ale jejich původ zůstává zatemněný. Jindy si nejsme jisti, jak to které slovo, sousloví či větné spojení vlastně psát, nejsme si j...


Literatura

Vydejte se po stopách Pravěkých vládců Evropy

dinosauri 200Vladimír Socha je popularizátorem paleontologie a přírodních věd. Bádá, přednáší a napsal už několik knih. Tou nejnovější je ta zaměřená na dinosaury našeho světadílu – nese název Pravěcí vládci Evropy a vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Doba ledová 4 potěší malé i velké diváky

altKdyž před třemi lety Doba ledová 3 vydělala celosvětově téměř 900 miliónů dolarů, nikdo jistě nepochyboval, že do pár let vznikne další pokračování. 28. června tedy vstoupilo do našich biografů nejnovější dobrodružství podivné smečky tvořené...