Máte špatný den? A co teprvé Zlé pondělí?

Máte špatný den? A co teprvé Zlé pondělí?

Tisk

pondeli 200Lidé se zdají být naprogramováni tak, aby nesnášeli pondělí. Počáteční den týdne mívá spoustu nelichotivých přízvisek – v případě autorů skrývajících se pod pseudonymem Nicci French je to pak Zlé pondělí.

 

 

 

Za jménem Nicci French stojí autorská dvojice Nicci Gerrardové (*1958) a Seana Frenche (*1959), novinářů a manželů, kteří žijí v anglickém Suffolku. Doposud spolu vydali 18 knih. První, co na knize zaujme, je vizuálně velmi zdařilá obálka, kterou má na svědomí Robin Brychta. Ale není to jen přebal knihy, který se povedl.

Nebudu zde rozplétat zápletku, povím jen, že nosným pilířem je záhada únosu pětiletého chlapce. Zmizení vyšetřuje inspektor, který v zoufalé snaze nalézt stopu otevírá podobný případ malého děvčátka, který se stal před více než 20 lety. Na pomoc mu přichází psycholožka Frieda Kleinová, která svým řemeslem přispívá k vyřešení celé záhady. Mužům a ženám, kteří zavítali do její ordinace, říkala, že jim je schopná nabídnout ohraničený prostor, v němž můžou zkoumat své nejtemnější obavy, své nejnepřípustnější touhy.

Hlavním kladem knihy jsou výborně napsané postavy. Exceluje hlavní hrdinka, Frieda, která působí netuctově. Není to typická hrdinka detektivních příběhů, nemá policejní praxi, není vševědoucí a hlavně čtenářovi neleze na nervy. Sama trpí vlastními traumaty a nedostatky a právě svou lidskostí je velmi sympatická. Frieda už se dávno naučila organizovat si život tak, aby byl klidný a spolehlivý jako mlýnské kolo, aby se rovnoměrně nořil do prožitků a opět z nich vyjížděl ven.

Román se čte velmi dobře a svižně, má spád, hlavu a patu a dokáže čtenáře vtáhnout do děje. Oceňuji, že ačkoliv zde najdeme hodně emociálně vypjatých situací, tak se neutápí v sentimentu ani v patosu.

Taky se mi líbí, jak do příběhu sedí Londýn. Ale ne jako město, jež milují turisti. Ne to pozlátko, ale město člověka, který v něm žije a důvěrně ho zná. Místy to může působit až krapet cestopisně, ale do rámce příběhu to zapadá a především to působí nenuceně. Stála přímo v srdci starého East Endu, srovnaného se zemí během náletu bombami určenými pro loděnice. Mezi činžáky a věžáky, postavenými na vybombardované zemi, tu každých pár stovek metrů vzpurně stálo několik domů, které přežily. I tahle nová sídliště už byla špinavá, oprýskaná a zchátralá.

Nemůžu odhalit závěr a tedy i pointu románu, ale zakončení mě trošičku zklamalo. To je však tak jediné, co můžu této knize vytknout.

Knihu vřele doporučuji všem čtenářům a fanouškům detektivek. Těm, kteří jsou unaveni tím, jak zločiny řeší hlavně policisté či spisovatelé, všeznalci a další „nadlidé“. Taky by se mohla líbit všem, kteří mají v oblibě Londýn se všemi jeho zákoutími. A nakonec těm, kteří víc než na akci a krvavou řežbu sázejí na to, co se odehrává lidem v hlavě. Přestaňte se tedy bát pondělí…

pondeli 1

Název: Zlé pondělí
Autor: Nicci French
Žánr: detektivní psychologický román
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 308
Hodnocení: 90%

Argo


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Exkluzivní rozhovor s Káčou Černou, talentovanou stvořitelkou Feny Art!

bodypaint perexTato sympatická třiadvacetiletá Plzeňačka se dosud věnovala především kresbám a malbám portrétů. Ovšem to nebylo zdaleka to jediné, čemu se tato umělkyně upsala. Její značka se otiskla i do látky. Kus Feny Artu si tedy člověk nemusí jen pov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jedna žena. Dva životy. Který z nich je skutečný?

1946-knihkupkyne 2001962, Denver. Kitty Millerová se věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu, kde na ni nikdo nečeká.
1963, Denver. Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, svou životní lásku. Ži...


Literatura

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha

200liPři četbě této neobvyklé knihy inspirované řeckými bájemi a pověstmi a astronomickými souhvězdími severní oblohy, jsem bojovala se dvěma silnými emocemi. První byla naprostá neschopnost se od knihy odtrhnout, jak je čtivě a mistrně napsaná. Druhá byla ovše...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Neoriginalita se dotkla i Hry o trůny

hra o truny 200Tvůrci scénáře seriálu Hra o trůny si můžou pogratulovat, jejich výtvor je už skutečně jen inspirován skutečnou Písní ohně a ledu od George R. R. Martina. Rozdíly mezi filmem a knihou s...