Peter May: Muž z ostrova Lewis. Minulost temnější a city hlubší než rašeliniště ukrývající mrtvolu

Peter May: Muž z ostrova Lewis. Minulost temnější a city hlubší než rašeliniště ukrývající mrtvolu

Tisk

Muz z ostrova Lewis 200Druhá část trilogie Lewis britského autora Petera Maye vychází jako audiokniha Muž z ostrova Lewis, opět ve výtečném podání Jiřího Dvořáka! Dějově navazuje na předchozí Skálu, která rovněž získala zvukovou podobu s týmž vypravěčem. „Když jsem četl první knihu od Petera Maye, připadala mi výborně napsaná a díky doslova hmatatelné atmosféře i jiná než ostatní detektivky. Skálu jsme se tedy rozhodli vydat a nahrávka se u posluchačů setkala s úspěchem. V anketě Audiokniha roku 2013 byla také nominována v kategorii Nejlepší jednohlasá audiokniha. Pustili jsme se tudíž i do pokračování, v němž nemohl chybět ‘větrem ošlehaný hlas’ Jiřího Dvořáka, který načetl už předchozí díl. Napětí i mlha by se v něm opět daly krájet," uvedl Martin Pilař, majitel vydavatelství OneHotBook.

 

Policejní detektiv Fin Macleod opustil svou práci a život v Edinburghu, aby se mohl vrátit na rodný ostrov. Hlavní město Irska jej deprimuje vzpomínkami na synka, kterého srazilo auto, ale návrat do rodného kraje přináší naději na obnovení vztahu s bývalou láskou Marsaili i s nedávno objeveným společným potomkem. Zatímco se snaží opravit zchátralý dům po rodičích, místní policie v rašeliništi na ostrově Lewis objeví tělo mladého muže zavražděného v 50. letech, který je podle testů DNA spřízněný s Marsailiným otcem Tormodem. Ten však celý život tvrdil, že žádné příbuzné nemá a v současné době už mu příliš neslouží ani paměť, neboť trpí stařeckou demencí. V zájmu nově nalezených rodinných pout se tedy Finn pouští do vlastního vyšetřování, ovšem s nezanedbatelnou pomocí konstábla Gunna.


Ve vyprávění se opět střídá současná linie z pohledu „vševědoucího vypravěče“, která se soustředí na Finovo pátrání, a subjektivní vzpomínkové pasáže v ich formě. Retrospektivu má tentokrát na starosti právě zestárlý Tormod Macdonald, jehož bloudění labyrintem vjemů, pocitů a slov kvůli nemoci často přeskakuje po asociačních oslích můstcích. Z chaosu jeho mozkových synapsí se však postupně vynořují přehlednější útržky minulosti, v níž staří lidé často tráví své dny. Dokáže si chorý stařec vybavit dávné události? A neměly raději zůstat pohřbené v bažině? Jak se nová zjištění podepíšou na komplikovaných vztazích všech zúčastněných? „Fascinuje mě Finův vztah s Marsaili, který se táhne už od jejich dětství ve Skále a pokračuje právě v Muži z ostrova Lewis. Přestože si navzájem ublížili, stále je k sobě něco táhne. Autor má výborně odpozorované ze života, jak se lidské osudy se mohou zaplést, takže i když se spolu dva lidé třeba nevidí spoustu let, jsou na sebe pořád nějakým způsobem napojení. Podle mě má každý někoho, kdo ho nějakým způsobem provází celý život, aniž by se spolu museli vídat. Mohou žít v různých zemích, ale když se pak potkají, mají pocit, jako by se rozešli před chvilkou,“ líčí herec Jiří Dvořák, který se zhostil četby.

Muz z ostrova Lewis Jiri Dvorak

Podobně jako ve Skále pomáhá melancholickému ladění příběhu působivě vylíčené prostředí a podnebí skotských Hebrid plné kvílení silného vichru, kapek počínajícího deště či přeskupujících se mračen, jež zahalují ostrovy do potemnělého přítmí.  Na vlastní kůži jej okusila i režisérka audioknihy Jitka Škápíková: „Oba dva romány Petera Maye se mi moc líbily a navíc jsem shodou náhod těsně před tím, než jsme začali točit, projela Vnější Hebridy, kde se trilogie Lewis odehrává, takže jsem zažila tu atmosféru drsného kraje, pustin, větru, hry slunce a oblaků, které May ve svých knihách popisuje. Tyhle silné dojmy jsme se pak pokusili přenést i na posluchače.“ Právě na udržení určité ponurosti příběhu se soustředil také Jiří Dvořák, jehož podmanivý hlas dokáže sugestivně podat napínavé Finnovo pátraní i ponor do minulosti starého muže stiženého demencí. „Obě linie se od sebe liší především intonačně, ale příběh Tormoda byl pro mě výzvou i v tom, že se ve svých vzpomínkách vždycky vrací do dětství. Takže bylo potřeba začít vyprávět jako starý člověk a v průběhu nepozorovaně přejít do tónu mladého kluka,“ vysvětluje herec.

Vypravěčským oříškem byla i gaelština. „Všechny ty pro Středoevropana neobvyklé výrazy byly náročné, protože se nikdy nečtou tak, jak se píší, takže jsem neustále zapomínal, jak se co vyslovuje. Výjimkou byl hlavní hrdina Fin, protože má poangličtené jméno, a Marsailin syn Fionnlagh. Ale vždycky, když jsem narazil na místní jména nebo názvy zátok a ostrovů, musel jsem se zastavit a poradit se s režisérkou. Nepomohl ani trénink z prvního dílu, protože děj se odehrával někde jinde,“ popisuje Jiří Dvořák. „Na gaelštinu jsem měla naštěstí slovníček od překladatelky, ale stejně jsem se snažila co nejvíc vyhledávat informace a radit se s odborníky i lingvisty,“ objasňuje režisérka a dodává: „Na druhou stranu je to další aspekt audioknihy, díky kterému může mít posluchač komplexnější zážitek než čtenář románu, který si správnou výslovnost psaného slova třeba ani neuvědomuje.“ Audiokniha v režii Jitky Škápíkové opět disponuje původním a originálním hudebním doprovodem, který znázorňuje prolínání minulosti a současnosti zapojením motivů tradiční skotské hudby v moderním pojetí a navozuje tak pochmurnou, ale čarovnou atmosféru ostrovů Vnějších Hebrid tak působivě, až z toho mrazí v zádech.

Další skvělá kniha, která je každým řádkem stejně vynikající jako Skála… Autor ji napsal tak čtivě, že vás zcela pohltí. - Euro Crime

May dokazuje nejen slovesné mistrovství, které mu dovoluje spojit vnitřní hlas starého Macdonalda, jemuž se vzpomínky na dětství míhají mezi rostoucími projevy demence, a Finnovo pátrání do pevného, působivého tvaru. - František Cinger, Právo

Peter May je mistrovský vypravěč. Obratně kombinuje patos i otázky identity, téma ztracené lásky či rodinných vztahů a vytváří tak vzrušující thriller. - The Irish Examiner

Audiokniha vychází na CD mp3 a k dispozici bude rovněž ke stažení ve formátu mp3 prostřednictvím internetových e-shopů. 
Ukázky z audioknihy si můžete poslechnout na
https://soundcloud.com/onehotbook/sets/peter-may-muz-z-ostrova-lewis-ukazky-z-audioknihy-onehotbook.
Přidejte se na OneHotBook Facebook
www.facebook.com/pages/OneHotBook/160373120804654 , abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!

Muz z ostrova Lewis CD

Peter May (*20. 12. 1951)
Spisovatel se se narodil v Glasgowě a v současné době žije ve Francii. Původně se živil jako novinář a byl úspěšným televizním scénáristou, aktuálně se věnuje převážně psaní. Za první díl trilogie Lewis, mezinárodní bestseller Skála (2009; česky 2013), získal cenu Barry Award za nejlepší detektivku roku a řadu dalších ocenění, obdobně si vedl také druhý díl série Muž z ostrova Lewis (2012; česky 2014), který se žebříčku britských bestsellerů udržel celých osmnáct týdnů a ve Francii posbíral trojici ocenění (Kniha získala Cenu čtenářů knižního festivalu Les Ancres Noires 2012, Velkou cenu čtenářů deníku Télégramme 2012 a Prix International na festivalu Cognac 2012). Třetí kniha série nazvaná Šachové figurky se v žebříčku britských bestsellerů držela 23 týdnů a v roce 2012 za ni autor získal Prix Polar International. Román Skála vyšel také jako audiokniha v podání Jiřího Dvořáka. Více na www.petermay.info

Jiří Dvořák (* 4. 2. 1967)
Jiří Dvořák se narodil v Brně, kde také vystudoval herectví na JAMU a vzápětí získal angažmá v Městském divadle. Účinkoval rovněž v šumperském a brněnském Mahenově divadle. V roce 1999 dostal nabídku působit v pražském Divadle na Vinohradech, jehož předním členem je dodnes. Na jevišti úspěšně ztvárnil spoustu dramatických postav od Shakespearova Macbetha i Jindřicha IV., Šmerala v Adině až po šarmantního Arthura Goringa ve Wildeově Ideálním manželovi. Televizní a filmoví diváci jej znají z filmů Vůně vanilky, Anděl páně, Operace Silver A, Zemský ráj to napohled či Příběh kmotra a ze seriálů jako Pojišťovna štěstí, Světla pasáže, nebo Sanitka 2. Pro vydavatelství OneHotBook se zhostil četby první audioknihy trilogie Lewis Skála, coby Vikomt de Valmont účinkuje i v audioknize Nebezpečné známosti.

Čte: Jiří Dvořák
délka: 11 hod. 29 min.
vydává: OneHotBook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Těla jsou jedinečnou knihou, která zobrazuje tabuizovaná témata a rozhodně to není líbivé čtení

TělaTěla jsou románem především o ženách, ale ne nutně pro ženy, jak je to často rámováno u takové literatury. Těla ukazují, co je to objektivizování ženského těla a jak funguje internalizovaná nenávist u žen. Jsou také o vztahu matky s dcerou, o těhote...


Literatura

Začtěte se do příběhu tlumočnice

na kridlech slov 200Diana Kutilová vydala ve spolupráci se svou dcerou Terezou už tři knihy o Sladkých dětech – s diabetem. Nyní se pustila do beletrie pro dospělé a já doufám, že Na křídlech slov nebyl její poslední počin tohoto typu.

Divadlo

Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled (2)Pražské divadlo PONEC 18. července od 20 hodin uvede v předpremiéře triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reuto...

Film

Navždy spolu pro romantické duše?
ImageNavždy spolu je až neuvěřitelně klasický romantický film. Člověk by řekl, že už musí být americké publikum takovýmito filmy nasyceno, ale kdyby tomu tak bylo, tvůrci by se nejspíš tvorby dalších a dalších romanti...