Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Tisk

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky ČernuckéChuť na hřích, což jsou povídky, a Naše heslo APOKALYPSA.


Veronika Černucká lehce píše, slova jí proudí a skotačí po stránkách, děj se odvíjí v kolotavém víru, jak se mi zdá, hodně zamotaně, aby čtenář nevěděl do poslední chvíle, co se vlastně děje. Tedy alespoň tak se mi jevilo pátrání všemocné a přechytralé Tary. Sice trošku nechápu, proč s takovým despektem autorka/její hrdinka odsuzuje české vyšetřovatele k naprosté neschopnosti (dokonce soukromému očku Taře jsou ochotni zaplatit za vyřešení případu), ale budiž. Pravděpodobně se autorka zhlédla v nadutosti Sherlocka Holmese, ostatně to je důvod, proč nikdy nepředčil v mých očích Jane Marplovou. I když musím uznat, že jeho geniální znalosti ho k takovému postoji opravňovaly. Jenže Tara zas tak nadprůměrná není, ona je spíš drzá a nehorázná. Věřte, že tato hrdinka se mou oblíbenkyní nestane.


Je mi to líto, v románu Naše heslo APOKALYPSA se totiž odvíjí celkem zajímavý příběh o záměně identity a snaze o uchování rodu. Neplodná manželka najde manželovi vhodnou matku/dárkyni, inscenuje vlastní autonehodu, dohlédne na svatbu a pak bedlivě sleduje vlastní zájmy doma jako manželova zaměstnankyně, aby bylo vše v pořádku a ku prospěchu plánu. Je zajímavé, že za její postoje vůči „nové paní domu“ ji odsuzuje i její vlastní otec.  Příběh je přelidněn a občas nedotažen. Postavy nemají složitých charakterů: dobrý je dobrý, zlý je zlý, drzý je drzý a hloupý je hloupý. Tara sama vyznívá jako frustrovaná osoba: asi jí něco chybí – manžel, děti, peníze? To si musí domyslet čtenář sám, ale jsem přesvědčena, že její ironizující postoj v pořádku určitě není.

Cernucka Nase heslo apokalypsa
Co se stylu týká, je příběh slušně rozehraný, svižný, s dostatečnou zásobou slov. Tady nemám víceméně výtek, jen tu a tam to škobrtne a nezní česky, ale jsou to jen malé prohřešky v oblasti stavby věty, jde skutečně jen o prkotiny. Trošku se mi nelíbí dělení slov a celkově grafika knihy, ale to je záležitost grafického studia a dohledu redakce, to není na vrub autorky.
V povídkách je Veronika Černucká mnohem přesvědčivější – jako kdyby jí malý prostor pomohl. Brání jí v přehršli odboček od hlavní linie, a tudíž se nemůže zamotat v slepých uličkách příběhu. Všechny povídky v Chuti na hřích mají chuť příjemného večera pod lampou.  Sice bych uvítala, kdyby autorka zůstala v rodné krajině a se svými hrdiny nevyrazila do ciziny, ale jinak celkem obstála. Možná by si příště měla lépe ověřit reálie ze zemí, kam ten který případ posadí. Dnes je to totiž těžké, psát o zemi, kde člověk nezná jemné nuance života a vše odhaduje podle filmů či PR dokumentů, tedy trochu zkresleně. Ale je pravdou, že české reálie do Anglie nepatří.


Veronika Černucká patří k autorům s lehkým ironizujícím pohledem na svět, možná kdyby občas ubrala, nebyla by její hlavní hrdinka tak namyšlená a stala by se příjemnějším partnerkou knižních večerů. A právě ten lehký závan ironie v povídkách, kde nejde se rozepsat do přílišné šíře, působí osvěžujícím dojmem, kdy čtenář odpustí i lehké prohřešky v oblasti znalosti terénu.

Název: Naše heslo APOKALYPSA
Autor: Veronika Černucká
Vydáno: 2013
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Moba
Hodnocení: 60 %

Název: Chuť na hřích
Autor: Veronika Černucká
Vydáno: 2012
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Moba
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: www.mobaknihy.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová je od dětství jazykový nadšenec a miluje češtinu

renata stulcovaS Renatou Štulcovou jsme se poprvé setkaly v roce 2003. Strávily jsme spolu pěkné dopoledne na besedě s dětmi. Zrovna jí vyšla první kniha Nemetonburk aneb Tajemství ve skále. Renata malovala dětem lab...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Agatha Raisinová a otrávený koláč

agata raisinova otraveny kolacPrvní případ z nové řady anglických detektivek může na první pohled asociovat britskou sérii filmů na motity knih Agathy Christie o dámě s detektivními sklony. Hlavní hrdinka této knihy je...


Literatura

Odhalte tajemství staré delfské mince
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

Bláznivé nebo geniální? Oldřich Kaiser a Jiří Lábus stříhají jednu rolu za druhou...

pension lola kaiser labusPension Lola (1993) je padesátiminutový televizní film dvou komiků, který působí trochu jako rarita. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v něm obsadili úplně všechny postavy ...