Reklama
Banner

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Email Tisk

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťavnatá k zbláznění a potom následuje koláč s pomerančovou polevou posypaný strouhaným kokosem a následuje mandarinkový koláč! Ne, to se prostě nedá najednou unést aniž by člověk nešel automaticky do ledničky…
No a tam – samozřejmě NIC.

 


Tak jsem si dala alespoň horké mléko s melasou, abych uspokojila ty… ANO: Vytříbené chutě! Tato kuchařka totiž vaří bez rafinovaného cukru. Ten je svým způsobem zabijákem chutí a vůní, a toto určitě zmiňovali i autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař ve své první knize Zdraví v ohrožení, která se právě zabývala hořkou pravdou o sladkém cukru. Tato kuchařka Tak chutná štěstí, na ni navazuje praktickou ukázkou toho, jak lze žít bez rafinovaného cukru.


Člověk neuvěří, že je to tzv. ZDRAVÁ KUCHAŘKA


Ne, to se opravdu nedá uvěřit. Škoda jen, že v knize nejsou obrázky. Je to veliký, převeliký handicap, ale myslím si, že fantazie to snadno dožene. Ale přece jen, pár obrázků by tak navnadilo čtenáře nerozhodné a příliš mlsné, že by si knihu okamžitě vložily do košíku. Ostatně, já mám pocit, že jestli podle ní neuvařím minimálně polovinu obsažených receptů, tak to nebudu já! Nebojte se, sladký život vás přesto čeká, ovšem, je to život sladce vytříbený. Už jen samotná používaná sladidla jsou dokonalými mlsy: Demerara (hustý třtinový cukrosirup, můžeme používat také dostupnější muscovado), med, melasa, stévie (drcené lístky) nebo sušené nesířené ovoce.
Kdyby mi někdo sebral všechen rafinovaný cukr a vařil mi jen z těchto pochutin, vůbec bych se nezlobila.


Ostatně, představit si to všechno je snadné!


Až když se člověk začte do obsažených receptů, pochopí, jak je vlastně snadné žít bez rafinovaného cukru. Pokud odoláte průmyslově zpracovaným výrobkům a pochutinám, zajistí si tak právě ten slibovaný šťastný život. Už v předchozí knize Zdraví v ohrožení od stejných autorů (Josef Jonáš, léčitel – a Jiří Kuchař, publicista a vydavatel) velmi obšírně povídali o účincích rafinovaného cukru na lidský organismus i o důvodech, proč je stále bílý cukr světovou komoditou číslo jedna. Tedy skoro… Každopádně naprosto chápu důvody, které je oba vedly k napsání nejen Zdraví v ohrožení, hořké pravdě o sladkém cukru, ale také k napsání Tak chutná štěstí.

Tak chutna stesti

Je to o poznání lepší kniha!

Alespoň co se týče emocí, které ve vás probouzí. Ono dozvědět se o cukru mnoho nepěkného a zpětně si uvědomit, jak vlastně mají pravdu, protože mnohé negativní účinky na svých tělech neseme každý….to není nic příjemného. Ale naučit se bez cukru vařit – to je zážitek a hlavně zkušenost k nezaplacení. Pokud nám přejde do krve, máme opravdu šťastnější život.
Vzala jsem to jako zapálená kuchařka a milovnice opravdu dobrého jídla. Velmi mne učarovala použitá sladidla, protože to jsou dobroty samy o sobě. A kombinace mnohdy velmi delikátních a výrazných chutí s běžnými i méně běžnými ingrediencemi pro mne byly jako procházkou úžasnou zahradou, ve které je všechno známé, ale poskládané úplně jinak. Jako když z jednoho notoricky známého puzzle vytvoříte nové. Lesklejší, barevnější, živější a svěžejší.
Přesně takhle mi tato kniha přeházela kulinářské hodnoty a chutě.


Osvěží vás!


Jen několik vyzkoušených receptů z této knihy vám způsobí jedno – osvěží vás! Podobně jako když změníte styl stravování v nějaký více chuťově vytříbený, otevřou se vám zcela nové dveře. A tady ochutnáte perník vonící melasou, melasové maso a dokonce meruňkovotvarohovou zmrzlinu slazenou touto po kávě vonící delikatesou.
Ano, tato kniha je plná delikates! Mohla bych tu být ještě zítra a psát superlativa, ale je to zbytečné. To se musí zažít.
A nejlíp, rovnou v kuchyni.


Autoři: Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Název: Tak chutná štěstí bez použití rafinovaného cukru
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Vydalo: Nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

( 0 hlasů )


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

KVĚTOSLAVA ENGLEROVÁ

knihovnice obce Statenice

Kniha:


JAN BAUER - KLASIKOVÉ V NEDBALKÁCH

Kniha Klasikové v nedbalkách aneb Za kulisami českého 19. století z pera Jana Bauera mě oslovila hlavně tím, co jsme se ve škole o našich slavných klasicích neučili. Všeobecně je známo, že život těchto osobností byl plný bídy, ústrků a jedním slzavým údolím. O tom, že to byli také lidé z masa a kostí s lidskými chybami, se ve škole neučilo. Jejich životopisy nelze shrnout do pouhého soupisu děl. Víte, že Mácha hovořil většinou německy, že Palacký napsal Dějiny národa českého nejprve německy, že Dobrovský, Rettigová a Světlá se museli učit češtinu až v dospělém věku? A s češtinou bojoval i Josef Mánes. Nejvíce mě zaujal příběh Karla Havlíčka Borovského, který byl pasován na národního mučedníka. Havlíček byl r. 1851 odvezen do tyrolského Brixenu. V kouzelné alpské krajině byl ubytován v luxusním hotelu, kde se zastavovali i příslušníci habsburského panovnického rodu. Český novinář zde měl zajištěnou plnou penzi a mohl k sobě zvát manželku i dceru. V květnu 1852 se za Havlíčkem rozjela i jeho rodina. Cestovní výlohy ve výši 150 zlatých jim zaplatilo pražské policejní ředitelství. Nato si Havlíček pronajal domek se zahradním altánem s krásnou vyhlídkou. Veškeré jídlo jim nosili z luxusního hostince. Kromě toho dostával náš novinář od rakouského ministra vnitra ročně 500 zlatých, které mu byly vypláceny pravidelně v měsíčních splátkách, aniž musel něco dělat. Pravdou ale je, že byl Havlíček pod stálou policejní kontrolou. A takových zajímavých příběhů je tu mnohem víc. Kniha vystihuje zajímavosti ze života našich klasiků čtivou formou bez bulvární příchutě a nesnižuje přitom význam osobností, které hrají zásadní roli v našem národním kulturním fondu.

Banner

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Raymond Chandler, Loučení s Lennoxem

chandler Louceni s Lennoxem 200„... Ano, jsem přesně takový jako postavy v mých knihách. Jsem tvrdý chlapík a je o mně známo, že dokážu holýma rukama přepůlit rohlík ...“

...

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Antistresové omalovánky pro dospělé - Praha

praha200To jsem si zase jednou vzala úkol… Zachtělo se mi seznámit se s antistresovými omalovánkami, když je to teď takový hit. Jejich úkolem je uvolnění těla, duše i mysli. Současná doba je rychlá, život běží závratnou rychlostí, stále někam spěcháme, žijeme v...

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...
20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků. 

CHAT: Přijďte pokecat na chat s Karlem Maříkem
ImageCo asi dělá takový hudební producent? Kolik hodin trénoval na akordeon? Učí se ještě dnes? Můžete se ptát na cokoliv, a to už v úterý 20. března od 19.00 hodin na našem chatu s osobností.
...