Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Email Tisk

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťavnatá k zbláznění a potom následuje koláč s pomerančovou polevou posypaný strouhaným kokosem a následuje mandarinkový koláč! Ne, to se prostě nedá najednou unést aniž by člověk nešel automaticky do ledničky…
No a tam – samozřejmě NIC.

 


Tak jsem si dala alespoň horké mléko s melasou, abych uspokojila ty… ANO: Vytříbené chutě! Tato kuchařka totiž vaří bez rafinovaného cukru. Ten je svým způsobem zabijákem chutí a vůní, a toto určitě zmiňovali i autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař ve své první knize Zdraví v ohrožení, která se právě zabývala hořkou pravdou o sladkém cukru. Tato kuchařka Tak chutná štěstí, na ni navazuje praktickou ukázkou toho, jak lze žít bez rafinovaného cukru.


Člověk neuvěří, že je to tzv. ZDRAVÁ KUCHAŘKA


Ne, to se opravdu nedá uvěřit. Škoda jen, že v knize nejsou obrázky. Je to veliký, převeliký handicap, ale myslím si, že fantazie to snadno dožene. Ale přece jen, pár obrázků by tak navnadilo čtenáře nerozhodné a příliš mlsné, že by si knihu okamžitě vložily do košíku. Ostatně, já mám pocit, že jestli podle ní neuvařím minimálně polovinu obsažených receptů, tak to nebudu já! Nebojte se, sladký život vás přesto čeká, ovšem, je to život sladce vytříbený. Už jen samotná používaná sladidla jsou dokonalými mlsy: Demerara (hustý třtinový cukrosirup, můžeme používat také dostupnější muscovado), med, melasa, stévie (drcené lístky) nebo sušené nesířené ovoce.
Kdyby mi někdo sebral všechen rafinovaný cukr a vařil mi jen z těchto pochutin, vůbec bych se nezlobila.


Ostatně, představit si to všechno je snadné!


Až když se člověk začte do obsažených receptů, pochopí, jak je vlastně snadné žít bez rafinovaného cukru. Pokud odoláte průmyslově zpracovaným výrobkům a pochutinám, zajistí si tak právě ten slibovaný šťastný život. Už v předchozí knize Zdraví v ohrožení od stejných autorů (Josef Jonáš, léčitel – a Jiří Kuchař, publicista a vydavatel) velmi obšírně povídali o účincích rafinovaného cukru na lidský organismus i o důvodech, proč je stále bílý cukr světovou komoditou číslo jedna. Tedy skoro… Každopádně naprosto chápu důvody, které je oba vedly k napsání nejen Zdraví v ohrožení, hořké pravdě o sladkém cukru, ale také k napsání Tak chutná štěstí.

Tak chutna stesti

Je to o poznání lepší kniha!

Alespoň co se týče emocí, které ve vás probouzí. Ono dozvědět se o cukru mnoho nepěkného a zpětně si uvědomit, jak vlastně mají pravdu, protože mnohé negativní účinky na svých tělech neseme každý….to není nic příjemného. Ale naučit se bez cukru vařit – to je zážitek a hlavně zkušenost k nezaplacení. Pokud nám přejde do krve, máme opravdu šťastnější život.
Vzala jsem to jako zapálená kuchařka a milovnice opravdu dobrého jídla. Velmi mne učarovala použitá sladidla, protože to jsou dobroty samy o sobě. A kombinace mnohdy velmi delikátních a výrazných chutí s běžnými i méně běžnými ingrediencemi pro mne byly jako procházkou úžasnou zahradou, ve které je všechno známé, ale poskládané úplně jinak. Jako když z jednoho notoricky známého puzzle vytvoříte nové. Lesklejší, barevnější, živější a svěžejší.
Přesně takhle mi tato kniha přeházela kulinářské hodnoty a chutě.


Osvěží vás!


Jen několik vyzkoušených receptů z této knihy vám způsobí jedno – osvěží vás! Podobně jako když změníte styl stravování v nějaký více chuťově vytříbený, otevřou se vám zcela nové dveře. A tady ochutnáte perník vonící melasou, melasové maso a dokonce meruňkovotvarohovou zmrzlinu slazenou touto po kávě vonící delikatesou.
Ano, tato kniha je plná delikates! Mohla bych tu být ještě zítra a psát superlativa, ale je to zbytečné. To se musí zažít.
A nejlíp, rovnou v kuchyni.


Autoři: Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Název: Tak chutná štěstí bez použití rafinovaného cukru
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Vydalo: Nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

( 0 hlasů )


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

Anketa


Partneři

Hledat

Z archivu...

Čtěte také...

Na život a na smrt

world of warcraft 200Dlouhé zimní večery strávené se superhrami od nejlepšího herního vydavatele na trhu, Blizzard. Tak si pamatuju svoje dětská léta. Jednou z těch her byla i pecka, kde jste mohli za hnusné zelené nestvůry – orky...

Nové komentáře


Literatura

Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

lecba pumpou perexJe-li cukrovka i vaším tématem a řadíte-li se vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků do více než milionové skupiny pacientů s diabetem, je pro vás na knižním trhu nachystána populárně naučná publ...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...