Banner

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Email Tisk

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťavnatá k zbláznění a potom následuje koláč s pomerančovou polevou posypaný strouhaným kokosem a následuje mandarinkový koláč! Ne, to se prostě nedá najednou unést aniž by člověk nešel automaticky do ledničky…
No a tam – samozřejmě NIC.

 


Tak jsem si dala alespoň horké mléko s melasou, abych uspokojila ty… ANO: Vytříbené chutě! Tato kuchařka totiž vaří bez rafinovaného cukru. Ten je svým způsobem zabijákem chutí a vůní, a toto určitě zmiňovali i autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař ve své první knize Zdraví v ohrožení, která se právě zabývala hořkou pravdou o sladkém cukru. Tato kuchařka Tak chutná štěstí, na ni navazuje praktickou ukázkou toho, jak lze žít bez rafinovaného cukru.


Člověk neuvěří, že je to tzv. ZDRAVÁ KUCHAŘKA


Ne, to se opravdu nedá uvěřit. Škoda jen, že v knize nejsou obrázky. Je to veliký, převeliký handicap, ale myslím si, že fantazie to snadno dožene. Ale přece jen, pár obrázků by tak navnadilo čtenáře nerozhodné a příliš mlsné, že by si knihu okamžitě vložily do košíku. Ostatně, já mám pocit, že jestli podle ní neuvařím minimálně polovinu obsažených receptů, tak to nebudu já! Nebojte se, sladký život vás přesto čeká, ovšem, je to život sladce vytříbený. Už jen samotná používaná sladidla jsou dokonalými mlsy: Demerara (hustý třtinový cukrosirup, můžeme používat také dostupnější muscovado), med, melasa, stévie (drcené lístky) nebo sušené nesířené ovoce.
Kdyby mi někdo sebral všechen rafinovaný cukr a vařil mi jen z těchto pochutin, vůbec bych se nezlobila.


Ostatně, představit si to všechno je snadné!


Až když se člověk začte do obsažených receptů, pochopí, jak je vlastně snadné žít bez rafinovaného cukru. Pokud odoláte průmyslově zpracovaným výrobkům a pochutinám, zajistí si tak právě ten slibovaný šťastný život. Už v předchozí knize Zdraví v ohrožení od stejných autorů (Josef Jonáš, léčitel – a Jiří Kuchař, publicista a vydavatel) velmi obšírně povídali o účincích rafinovaného cukru na lidský organismus i o důvodech, proč je stále bílý cukr světovou komoditou číslo jedna. Tedy skoro… Každopádně naprosto chápu důvody, které je oba vedly k napsání nejen Zdraví v ohrožení, hořké pravdě o sladkém cukru, ale také k napsání Tak chutná štěstí.

Tak chutna stesti

Je to o poznání lepší kniha!

Alespoň co se týče emocí, které ve vás probouzí. Ono dozvědět se o cukru mnoho nepěkného a zpětně si uvědomit, jak vlastně mají pravdu, protože mnohé negativní účinky na svých tělech neseme každý….to není nic příjemného. Ale naučit se bez cukru vařit – to je zážitek a hlavně zkušenost k nezaplacení. Pokud nám přejde do krve, máme opravdu šťastnější život.
Vzala jsem to jako zapálená kuchařka a milovnice opravdu dobrého jídla. Velmi mne učarovala použitá sladidla, protože to jsou dobroty samy o sobě. A kombinace mnohdy velmi delikátních a výrazných chutí s běžnými i méně běžnými ingrediencemi pro mne byly jako procházkou úžasnou zahradou, ve které je všechno známé, ale poskládané úplně jinak. Jako když z jednoho notoricky známého puzzle vytvoříte nové. Lesklejší, barevnější, živější a svěžejší.
Přesně takhle mi tato kniha přeházela kulinářské hodnoty a chutě.


Osvěží vás!


Jen několik vyzkoušených receptů z této knihy vám způsobí jedno – osvěží vás! Podobně jako když změníte styl stravování v nějaký více chuťově vytříbený, otevřou se vám zcela nové dveře. A tady ochutnáte perník vonící melasou, melasové maso a dokonce meruňkovotvarohovou zmrzlinu slazenou touto po kávě vonící delikatesou.
Ano, tato kniha je plná delikates! Mohla bych tu být ještě zítra a psát superlativa, ale je to zbytečné. To se musí zažít.
A nejlíp, rovnou v kuchyni.


Autoři: Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Název: Tak chutná štěstí bez použití rafinovaného cukru
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Vydalo: Nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

( 0 hlasů )


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

GABRIELA KUBENOVÁ

výtvarnice

Kniha:


Daniel Glattauer - Dobrý proti severáku

Kniha Dobrý proti severáku je moderní a vtipnou variací na epistolární román. Emmi Rothnerová chtěla přes internet zrušit předplatné časopisu Like. Kvůli překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Anotace ke knížce, která psala o jednom e-mailovém omylu a nastartovala neobvyklou korespondenci, mne zaujala a e-knihu jsem hned zakoupila. Opravdu mě nepustila a přehltla jsem ji přes noc, dá se to, je to pro mě velice čtivé a děj má spád. Mám ráda podobná nedorozumění i v opravdovém životě a ne jedno se mi už i přihodilo, takže jsem se do toho začetla a stala se téměř součástí knížky.Po poslední větě nastalo… no tohle? To snad nemůže být konec, to nejde, aby to takhle skončilo, to mi snad ten autor udělal schválně…. Ale bylo to tak, byl to konec, žádné další stránky, žádné další věty a dokonce ani slova nenásledovala…. Tohle se mi u málokteré knihy stane……. Ale za pár měsíců jsem objevila volné pokračování…. „Každá sedmá vlna“, neváhala jsem ani minutu, knihu zakoupila, opět v digitální podobě, ačkoli jsem totální milovník knih, které můžu otevřít a ke které můžu i přivonět, a pro mě bylo to pokračování snad ještě lepší. Takže pokud jste milovníky zamotaných životních příběhu a šťastných konců, dejte se do čtení. Daniel Glattauer (nar. 1960) pochází z Vídně, je spisovatel a novinář. Píše sloupky, soudní reportáže a fejetony. Jeho kniha Dobrý proti severáku se stala bestsellerem, v roce 2006 byla nominována na Německou knižní cenu a byla přeložena do mnoha jazyků a adaptována do podoby divadelní i rozhlasové hry. V Německu se dosud prodalo více než osm set padesát tisíc výtisků. Na přání čtenářů vyšlo pokračování Každá sedmá vlna (2009).


Hledat

Mimísek 6

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic
ImageDějepisec Josef Petráň, dozajista patriarcha naší historické vědy, se celá desetiletí vracel k rodné vesničce Ouběnice, nejprve v rámci badatelských povinností, později řekněme i z fanouško...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...

Divadlo

Hanuš Bor, Sestry sBorovy, Veronika Kubařová a Tři chlapi v chalupě vystoupí v Rokoku

Hanus Bor 200V sobotu 29. listopadu od 21 hodin pořádá své hudební soirée v Divadle Rokoko herec Hanuš Bor, kterého už v dětství proslavilo účinkování v řadě filmů.

...

Film

Aneta Langerová a Marta Kubišová ve filmu Magický hlas rebelky

Kubisova perexPo filmu Věra 68 o nejslavnější české gymnastce Věře Čáslavské zachycuje režisérka Olga Sommerová v chystaném celovečerním dokumentu Magický hlas rebelky osud zpěvačky a signatářky Charty 77 ...