Reklama
Banner
Banner

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Email Tisk

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťavnatá k zbláznění a potom následuje koláč s pomerančovou polevou posypaný strouhaným kokosem a následuje mandarinkový koláč! Ne, to se prostě nedá najednou unést aniž by člověk nešel automaticky do ledničky…
No a tam – samozřejmě NIC.

 


Tak jsem si dala alespoň horké mléko s melasou, abych uspokojila ty… ANO: Vytříbené chutě! Tato kuchařka totiž vaří bez rafinovaného cukru. Ten je svým způsobem zabijákem chutí a vůní, a toto určitě zmiňovali i autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař ve své první knize Zdraví v ohrožení, která se právě zabývala hořkou pravdou o sladkém cukru. Tato kuchařka Tak chutná štěstí, na ni navazuje praktickou ukázkou toho, jak lze žít bez rafinovaného cukru.


Člověk neuvěří, že je to tzv. ZDRAVÁ KUCHAŘKA


Ne, to se opravdu nedá uvěřit. Škoda jen, že v knize nejsou obrázky. Je to veliký, převeliký handicap, ale myslím si, že fantazie to snadno dožene. Ale přece jen, pár obrázků by tak navnadilo čtenáře nerozhodné a příliš mlsné, že by si knihu okamžitě vložily do košíku. Ostatně, já mám pocit, že jestli podle ní neuvařím minimálně polovinu obsažených receptů, tak to nebudu já! Nebojte se, sladký život vás přesto čeká, ovšem, je to život sladce vytříbený. Už jen samotná používaná sladidla jsou dokonalými mlsy: Demerara (hustý třtinový cukrosirup, můžeme používat také dostupnější muscovado), med, melasa, stévie (drcené lístky) nebo sušené nesířené ovoce.
Kdyby mi někdo sebral všechen rafinovaný cukr a vařil mi jen z těchto pochutin, vůbec bych se nezlobila.


Ostatně, představit si to všechno je snadné!


Až když se člověk začte do obsažených receptů, pochopí, jak je vlastně snadné žít bez rafinovaného cukru. Pokud odoláte průmyslově zpracovaným výrobkům a pochutinám, zajistí si tak právě ten slibovaný šťastný život. Už v předchozí knize Zdraví v ohrožení od stejných autorů (Josef Jonáš, léčitel – a Jiří Kuchař, publicista a vydavatel) velmi obšírně povídali o účincích rafinovaného cukru na lidský organismus i o důvodech, proč je stále bílý cukr světovou komoditou číslo jedna. Tedy skoro… Každopádně naprosto chápu důvody, které je oba vedly k napsání nejen Zdraví v ohrožení, hořké pravdě o sladkém cukru, ale také k napsání Tak chutná štěstí.

Tak chutna stesti

Je to o poznání lepší kniha!

Alespoň co se týče emocí, které ve vás probouzí. Ono dozvědět se o cukru mnoho nepěkného a zpětně si uvědomit, jak vlastně mají pravdu, protože mnohé negativní účinky na svých tělech neseme každý….to není nic příjemného. Ale naučit se bez cukru vařit – to je zážitek a hlavně zkušenost k nezaplacení. Pokud nám přejde do krve, máme opravdu šťastnější život.
Vzala jsem to jako zapálená kuchařka a milovnice opravdu dobrého jídla. Velmi mne učarovala použitá sladidla, protože to jsou dobroty samy o sobě. A kombinace mnohdy velmi delikátních a výrazných chutí s běžnými i méně běžnými ingrediencemi pro mne byly jako procházkou úžasnou zahradou, ve které je všechno známé, ale poskládané úplně jinak. Jako když z jednoho notoricky známého puzzle vytvoříte nové. Lesklejší, barevnější, živější a svěžejší.
Přesně takhle mi tato kniha přeházela kulinářské hodnoty a chutě.


Osvěží vás!


Jen několik vyzkoušených receptů z této knihy vám způsobí jedno – osvěží vás! Podobně jako když změníte styl stravování v nějaký více chuťově vytříbený, otevřou se vám zcela nové dveře. A tady ochutnáte perník vonící melasou, melasové maso a dokonce meruňkovotvarohovou zmrzlinu slazenou touto po kávě vonící delikatesou.
Ano, tato kniha je plná delikates! Mohla bych tu být ještě zítra a psát superlativa, ale je to zbytečné. To se musí zažít.
A nejlíp, rovnou v kuchyni.


Autoři: Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Název: Tak chutná štěstí bez použití rafinovaného cukru
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Vydalo: Nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

( 0 hlasů )


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

LENKA KLESTILOVÁ

ředitelka terénní pečovatelské služby Kvalitní podzim života, z.ú

Film:


PHAR LAP

Nejsem ani fotbalista a ani hokej mě nebaví. Vlastně žádný sport mě nenadchl natolik, abych ho sledovala natož, abych se mu věnovala, ale nasel se jeden hrdina, který mě vážně inspiroval. Emotivní příběh z doby třicátých let, kdy v Austrálii řádila ekonomická krize, je plný nadějí a odhodlání vyhrát, ale i pádů. Krásně ukazuje, jak zkažená umí být lidská povaha. Moc, bohatství a závist, které světem vládnou. Australský film z roku 1983 mi přinesl mého sportovního hrdinu - Phar Lapa. Tenhle anglický plnokrevník byl osobnost. Přestože byl o 10 cm větší a o 150 kg těžší než jeho vrstevníci a prohrával závod za závodem, jeho trenér věřil v jeho dobrý rodokmen a trénoval ho až do úmoru. Jednoho dne se ryzák, od kterého už nikdo nic nečekal, najednou začal posouvat dopředu, až na konec zaujal první pozici. Od té doby byl jasným vítězem ve všech dostizích, ve kterých startoval. Pro sázkaře byl jistotou, ale Austrálii rozdělil na dvě části. Jednou byl milován, druhou nenáviděn. A to natolik, že jednoho dne zemřel. Hypotéz o příčině jeho smrti je mnoho, avšak ta pravá nebyla nikdy objasněna. Ať už za smrt toho koně může kdokoliv, jedno je jisté, můžou za to lidi a jejich hamižnost po penězích. Viník bohužel nikdy nebyl potrestán. Stále ho můžeme vidět v Melbournském muzeu. Snad se mi někdy povede se tam zajet podívat. Díky filmu se mi opravdu vryl do srdce!

Banner

Anketa


Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Lovec Lobo se vrací na scénu a s ním i Sedm zbytečných

Lobo 200Nakladatelství Crew nám na podzimní dny nadělilo klasiku - pěkného hrdinu, někdo by řekl spíš lotra, a to zlověstného Loba s novou náloží jeho příběhů. Oblaží nás hned čtyři zábavné příběhy, které svým zpracováním – ať už typickou kresbou či přímočarým s...

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Literatura

Život (je) byl pes aneb životop(i)es psa Života

zivot byl pes rytirovaO pejscích můžeme psát pořád, jsou to velmi pozoruhodní rodinní miláčci a knihy o nich také můžeme pořád číst. Uvítejme proto další titul o pejskovi, tentokrát s neobvyklým jménem Život, který se s životem musel pořádn...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Pražské kino Aero ovládne na počátku listopadu Stanley Kubrick. Chystá se přehlídka devíti jeho filmů

kurbick200Pražští diváci se poprvé v historii dočkají přehlídky filmů jednoho z nejvýraznějších režisérů druhé poloviny dvacátého století. Průřez tvorbou Stanleyho Kubricka bude v kině Aero možné zhlédnout od úterý 1. do pátku 4. listopadu. Všech devět legend...