Muž jménem Ove dojme, potěší a pobaví

Muž jménem Ove dojme, potěší a pobaví

Tisk

ove perexNakladatelství Host Brno si dává záležet. Vydává jednu knihu lepší než druhou. Po Achilleově písni přichází další lahůdka – Muž jménem Ove, prvotina švédského autora Fredrika Backmana. S tématem, které rozvíjí, se v poslední době jakoby roztrhl pytel (stačí si vzpomenout na známý román Jonase Jonassona „Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel“).

 

 

Jedná se o téma žhavé, týkající se dříve či později nás všech. Neboť každý má své různorodé zkušenosti s nějakým seniorem ve své rodině a okolí. A jednou každý z nás zestárne a bude se muset k této skutečnosti postavit čelem. V upoutávce na tuto knihu bylo uvedeno: „Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.“ Začala jsem být zvědavá. Když jsem knihu otevřela, byla jsem ještě zvědavější, neboť úvodní věnování je určeno „Pro Nedu. Vždycky jde o to tě rozesmát. Vždycky“. Nevím, kdo je Neda. Ale závidím jí. Taky bych chtěla být rozesmávaná. A tomuhle autorovi se to, musím říci, podařilo. Smála jsem se od první stránky prakticky neustále.

Děj není nijak zvlášť komplikovaný. Ale je psaný takovým způsobem, že trošku komplikovaně působí. Autor nás tak trochu napíná, střídá přítomnost s minulostí, postupně objasňuje věci, které bez tohoto kontextu působí praštěně a nepochopitelně. Autor si pohrává s dějem, osobami, zápletkami i s námi. Hlavní hrdina – muž jménem Ove (a takto začíná jedna každá kapitola) je svérázný muž starého ražení, na kterého si chvilku musíme zvykat. Ale postupně, když jej poznáme blíže, si nás získá, stejně jako si získá své sousedy, ačkoliv o to vlastně vůbec nestojí. Život pro něj prakticky skončil a rád by jej ukončil. Přitom se však stane tolik neuvěřitelných situací, že se to ne a ne podařit. A vy nevíte, jestli se máte smát, nebo plakat. Umíte si ho představit jako svého souseda a vlastně byste byli moc rádi, kdyby jím opravdu byl. A taky si uvědomíte, že opravdovost, poctivost, ochota pomoci a opravdová láska jsou hodnoty, které rozhodně nepatří do starého železa a že povrchnost moderní doby nemusí znamenat vůbec nic, jde-li o zdraví, mezilidské soužití a lásku ve všech jejích podobách. Kdyždočtete, budete pravděpodobně dojatí a něco se ve vás změní.

Fredrik Backman (narozen v roce 1981) se tímto románem zařadil mezi švédské spisovatele. Pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Muž jménem Ove je jeho prvotinou. Ve Švédsku se ho prodalo doposud přes 600 000 výtisků. Připravuje se jeho vydání v 25 zemích světa. V roce 2012 vydal román Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě a v roce 2013 knihu Babička pozdravuje a omlouvá se. Doufejme, že obě brzy u nás vyjdou. Autorů humoristů není na tomto světě dostatečný počet.

Jitka Herčíková svým překladem podpořila autorův záměr. Její překlad je velmi zdařilý. Kniha je standardně pro nakladatelství Host dobře graficky řešená. Zdařilá je i obálka knihy, využívající podkladů Nilse Olssona.

Knížku Muž jménem Ove hodnotím velmi vysoko a mohu ji s čistým svědomím doporučit všem milovníkům humoristických románů. Rozhodně stojí za přečtení.

Muž jménem Ove (ze švédského ooriginálu En man som heter Ove)

ove

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Jitka Herčíková
Žánr: próza – beletrie
Nakladatelství: Host – vydavatelství, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 333
Zdroj foto: Host, s.r.o.
Hodnocení: 100 %

www.hostbrno.cz
nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/949

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter

smodr200Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého MLUVÍCÍHO kocoura,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Všichni jsme nějak vadní

vsichni jsme nejak vadni200Pokud hledáte nějaké pohodové a vtipné letní čtení, kde je hlavním hrdinou v poněkud nešťastný muž, sáhněte po novince nakladatelství JOTA s názvem Všichni jsme nějak vadní od Matthewa Normana.


Literatura

Velmi lehká smrt je malé dílko s velkým etickým přesahem – ptá se po podmínkách přijatelného umírání

Velice lehká smrtVelice lehká smrt od filosofky a spisovatelky Simone de Beauvoir je napsána velice syrovou a upřímnou formou, která možná někoho až zaskočí. Kdo však zná psaní této filosofky, nebude překvapen, že i v této novele se j...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...