Válečná nevěsta Jiřího S. Kupky

Válečná nevěsta Jiřího S. Kupky

Tisk

valecnaNevesta perexUpoutávka na román Válečná nevěsta (Jiří S. Kupka) udává, že poznáme Londýn za druhé světové války v době bitvy o Anglii, útrapy obyvatel, potíže uprchlíků, lásku pod německými bombami. Právě v Londýně se po příjezdu do Británie pohledná Hana Hrachovcová potkává s Vilémem Hellerem. Úspěšným, střízlivě uvažujícím, zodpovědným podnikatelem, který navázal na úspěchy svého otce.


Rodina Hellerova včas opustila Prahu a podařilo se jí předisponovat „za kanál“ většinu majetku. Vilém se do české „uprchlice“ na první pohled zamiluje, jenže jeho nesmělost mu brání, aby jí otevřeně naznačil své sympatie. Jde na to oklikou: nabídne pomoc celé rodině při hledání nového domova. Rodiče Hany jsou mu zavázáni, ona to bere jako pomoc přítele, on svůj zásah považuje za zanedbatelný. Oč obratnější Vilém je při obchodních transakcích, o to nemotornější je v navazování vztahu se ženou. A protože Hana se mu líbí víc než moc, je možná upjatý ještě víc, než by byl v jiných případech.

Hrachovcovi by rádi svou dceru viděli po boku tohoto úspěšného, movitého a mladého muže. Ona však k němu chová jen přátelské city. Vilém pro ni není tou láskou, kterou by chtěla prožít. Touží po bouřlivém vztahu, krásném dobrodružství. Kolem ní je smrt, proto má neustálý pocit, že jí něco uteče, že nestihne prožít „velkou lásku“. Vždyť na Londýn padají bomby a nikdo neví dne ani hodiny. Hana chce žít, touží „urvat“ kus života, dokud to jde. Pak pozná Vilémova bratra Roberta, fotografa, nespoutaného dobrodruha, do kterého se zamiluje. Robertovi se Hana líbí, hodně se mu líbí, podobně jako se mu líbí i jiné představitelky něžného pohlaví. Nikdy nebyl upjatý jako jeho bratr. Také nebyl nikdy stejně zodpovědný. U nejedné ženy získal víc než jenom sympatie, od všech zmizel, jakmile se k němu na dostřel přiblížila hrozba sňatku. Jako motýl přelétá z kytky na kytku a rozhodně se tohoto způsobu života nemíní vzdát. Nehodlá to měnit ani v případě Hany Hrachovcové.

Robert vlastní švédský pas. Přišlo mu vhodnější, aby byl obyvatelem neutrálního státu. Pak se rozhodne vydat knihu fotografií o válce z obou stran. Jeho rozhodnutí pro trvalý pobyt ve Švédsku bylo rozumné, s anglickým pasem by se rozhodně do Německa nedostal. I tak potřebuje pro svůj záměr – získat možnost fotografování německých letadel, ponorek i lazaretů – vlivného přímluvce. Pomůže mu otcův přítel, díky kterému Hellerovi vždy věděli dopředu, co se v zákulisí diplomacie děje,a mohli včas správně zacílit vlastní obchodní aktivity. Za přímluvu má Robert předat na „druhé straně“ informaci – tedy spíš dezinformaci. Tak se stane Robert špionem – neškoleným a tudíž zranitelným. Mělo jít o jeden případ, jenže on, dobrodruh, si nepřipouští, že by se mu mohlo něco stát…

Dobře propracovaný román s přehledným syžetem barvitě líčí nelehkou dobu, která přála odvaze i malosti. Vykresluje postavy dvou naprosto odlišných bratří, kteří v podstatě usilují pouze o jedno – uspět v očích vlastního otce. Robert je zdánlivý nezodpovědný dobrodruh, jenže do dobrodružství se řítí hlava nehlava jen proto, aby byl uznán doma stejně, jako jeho bratr, aby se mu dostalo stejného otcova poplácání po rameni. Viléma vede naprosto stejný cíl, ovšem jeho metody jsou zcela odlišné, dalo by se je nazvat střízlivými. Tento souboj „o rodičovské uznání“ se přenáší i do souboje „o lásku Hany“.

Detailní rozkreslení povahových vlastností bratrů je vrcholem celého románu. J. S. Kupka ukazuje, jak pouhý povrchní pohled na člověka může být zavádějící, jak někdy nechceme vidět to, co je nasnadějen proto, že nám daný výsledek nezapadne do našich představ a tužeb.

Vedle této řekněme romantické linie vnímáme osudovost celého období. Ač mnoho lidí strádá, válka přináší obchodníkům obrovské zisky. Přitom letadla, která útočí na Londýn, užívají součástek, vyrobených firmami v neutrálních zemích, které vlastní angličtí průmyslníci. Jak děsivá představa! A takovýchto momentů se autor dotýká mnohokrát.

Válečná nevěsta je velmi příjemným čtením, skvělým historickým románem a jímavou sondou do světa zamilovaných. Takže jeho stránky jistě rád navštíví romantik i přísný analytik historickýchudálostí.

Válečná nevěsta

valecnaNevesta

Autor: Jiří S. Kupka
Vydáno: 2014
Stran: 256
Vydalo nakladatelství: Šulc – Švarc, s. r. o.
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto:  www.kosmas.cz
www.sulc-svarc.cz
www.sulc-svarc.cz/C125742E0057C233/HTML_code4!openpage&;

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha bez hluchých míst, nevhodná na koupaliště

200 prece nezemresPřiznávám, že thrillery nepatří mezi mé oblíbené čtivo a tak jsem si jednu takovou vzala sebou na koupaliště. Záměr byl jednoduchý, budu více ve vodě a knihu si jen tak po chvilkách prolistuji, ať vím o, co jde. Jméno autora mi ta...


Literatura

Na mušce: Druhá nebezpečná mise Šedého muže

na musce200Nakladatelství Kalibr vydalo v červnu druhý díl série Šedý muž od Marka Greaneyho s názvem Na mušce. Načasovali si to pěkně, jelikož od července se můžete na Netflixu podívat na film Šedý muž. Garantuju, že se dočkáte fakt pořádné dávky akce a napětí...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...