Alternativa nemusí být umaštěná

Alternativa nemusí být umaštěná

Tisk

DelamesitodomasamiZa každou knihou stojí příběh jejího spisovatele, který je často dramatický. Jen ne vždycky se ho dozvíme. Alena Thomas, autorka knihy „Děláme si to doma sami“, zvolila poněkud jinou a otevřenou strategii. Kdybych to chtěla zjednodušit, napíšu, že prostě strávila zhruba deset let s psychicky nevyrovnaným člověkem, jemuž porodila tři děti. A aby se z toho nakonec úplně sama nezbláznila, musela si život zařídit po svém a především bez partnera.

 

 


Každý se s takovou situací vyrovnává jinak. Paní Thomas si založila blog, na němž začala uveřejňovat různé návody na to, jak si vyrobit doma spoustu potřebných věcí, které navíc nezruinují peněženku. A nakonec z těchto návodů vznikla již zmíněná kniha vydaná v nakladatelství Jota.

Ačkoliv na blogu autorky najdeme i recepty kuchyňské, tak v knize se soustřeďují do přehledných oddílů pouze rady ohledně zhotovování domácí kosmetiky, drogerie a rovněž podpůrných zdravotních prostředků. I když jsou jednotlivé části graficky rozlišené a doplněné o řadu fotografiíí, občas uniknou v návodu detaily týkající se konkrétního použití. Navíc se místy zdá, že některé předpisy předpokládají už zkušeného výrobce. Tyto drobnosti měla určitě ošetřit odpovědná redaktorka, protože publikace se může dostat do rukou i naprostým začátečníkům.

Každopádně knížka působí na pohled hezky a graficky zdařile, ačkoliv občas trochu ruší ostrá barevnost stránek s recepty, které ale nevznikly akademicky od stolu, nýbrž je jejich tvůrkyně otestovala a aplikuje je nejen na sobě, ale i na svých dětech.

Považuji za sympatické také podprahové sdělení, že alternativa nemusí být umaštěná a doplněná kouřem ze zapáleného jointu. Protože opravdu všichni můžeme čistit sanitární keramiku sodou a octem a natírat se domácí vazelínou.

Samozřejmě i k této publikaci je nutné přistupovat se zdravým rozumem, protože třeba u šedivých vlasů zřejmě nejlépe zabírá klasická barva a v případě nachlazení se paralen hodí, přesto na více jak dvou stech stránkách lze objevit spoustu zajímavých návodů k vyzkoušení.

Umím si proto představit, že dílko A. Thomas může být vhodným dárkem pro leckterou hospodyňku a možná prakčitějším a milejším, než obligátní bonboniéra.
Navíc za sebe bych se přimlouvala, aby vyšel druhý díl s kuchyňskými vychytávkami. Listování papírem totiž sebedokonalejší technika nenahradí.

Alena Thomas
Děláme si to doma sami

Delamesitodomasami 1

Formát: 200×200
Vazba: brožovaná
Počet stran: 248
Vydáno: NOVINKA! 24. 4. 2014
ISBN: 978-80-7462-535-0
Hodnocení: 90%

www.jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Znovuotevřený zámek Třešť nabízí nejen elegantní ubytování a wellness, říká Pavla Pěkná

pavla pekna200Co má společného zámek v Třešti se spisovatelem Franzem Kafkou a k čemu zámek slouží, na to odpověděla v následujícím rozhovoru ředitelka zámeckého hotelu Pavla Pěkná. Sama o znovuotevřeném novorenesančním sídle tvrdí, že to byla láska na pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Krysáci jsou zase spolu a zase je s nimi fajn

Krysaci-jsou-zase-spolu200Daleko na Moravě, uprostřed valašského království, na malém smetišti poblíž Vizovic žili dva krysáci – Hubert a Hodan. Bydleli v útulných zásuvkách starého šicího stroje s výhledem na vysavač. V šicím stroji s nim...


Literatura

Příběh skutečného hrdiny

samal200Nakladatelství Epocha vydalo v nedávné době již druhou knihu o legendě pražské mordparty Jiřím Markovičovi. Jejím autorem je Petr Šámal a nese jméno Kriminalista   .

...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.