Nonstop knihkupectví pana Penumbry aneb Tajemství mezi regály

Nonstop knihkupectví pana Penumbry aneb Tajemství mezi regály

Tisk

penumbry perexAž skoro fenomén posledních měsíců okupuje žebříčky prodejnosti i obsahy stránek kritiků. S grácií a elagancí, stejnou jaká je mezi oněmi úspěšnými řádky. Robin Sloan nacpal inteligentní mainstream do několika set stran. A neobyčejný příběh do malého knihkupectví.  

 

V originále Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore se od loňského roku skloňuje celým světem literatury. Původně krátký e-book za 99 centů se dnes objevuje v knihkupectvích pětadvaceti zemí po všech kontinentech. Na konto si titul připsal řadu zahraničních ocenění prestižních deníků a recenzenti nešetří chvalozpěvy. Dialog mezi digitální a tištěnou kulturou protkaný údernou stylistikou se tak dostává do toho nejširšího povědomí.

 ‚Clay Jannon, těší mě. A je mi asi tolik, jako vám‘  

Mainstreamová kniha o nerdech, geecích a knihomolech. Paradox? Ne, jen zatraceně dobrý nápad, vyšperkovaný lehkostí, nezbytnou inteligencí a diskrétním odstupem. Robin Sloan, kdysi zaměstnanec Twitteru, novinář a vystudovaný ekonom, vdechl život typickému zástupci z řad dnešních ‚young adulst‘. Chytrému, samostatnému a univerzálně milému sympaťákovi, který pocítil dopad ekonomické krize tak, jako většina populace. Sloan totiž nechává čtenáře seznámit se s oním novodobým hrdinou právě ve chvíli, kdy přišel o svou práci. San Francisco vždycky ale bude dost velké na to, aby se nějaká další našla. Clay Jannon náhodou narazí na nonstop knihkupectví podivínského staříka, kde odstartuje dráhu nočního prodavače knih. A dobrodružství moderní doby může začít.  

Do detailů promyšlený příběh zachytí pozornost už od úvodních zápletek. Stejně tak zaujme specifický humor. Inteligentní, vždy na místě a zlehka sarkastický připomíná skutečný život i za stránkami a občas přinutí zasmát se i nahlas. Silnou devízou se pak stává i pestrobarevná škála charakterů, která je zhruba úměrná paletě čtenářské základy. Respektive, ztotožnit se s některým z hrdinů, není problém (a obzvlášť pak s ústřední postavou). Zároveň kniha propojuje zdánlivě neslučitelné. Protíná červené nitě současnosti i minulosti (a dost možná i budoucnosti) v nenásilných poselstvích i chvilkách očekávání. Sloanovi se daří držet příběh v jedné rovině, v překvapivém vývoji a i přesto udržet smysluplnost. V průběhu několika set stran sice nechává o duchaplnosti rozehraného čtenáře místy zaváhat, aby pak s následnou lehkostí potvrdil svůj vypravěčský um.  

Knihkupectví se jen těžko zapíše do kolonky nejvýznamnějších literárních děl současnosti, přesto se setkává s úspěchem. Pokud Sloan zvládne v dohledné době načrtnout nové obrysy postav, vybarvit je zajímavým charakterem a zakomponovat je v dalším příběhu moderního světa, mohl by se stát jedním z úspěšných současných autorů. Takovým, kterého si oblíbí i geeci.  

Nonstop knihkupectví pana Penumbry  

penumbry

Robin Sloan  
Překlad: Petra Jelínková  
Počet stran: 320, vázaná vazba  
Rok vydání: 2013  
Český vydavatel: Host  
Hodnocení: 90%  

Zdroj foto: www.nakladatelstvi.hostbrno.cz 

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... italský klavírista Giuseppe Devastato - rozhovor

Ve čtvrtek 21.listopadu se v Domě U Kamenného zvonu koná listopadový koncert "Festival Brikcius"- VIOLONCELLO A KLAVÍR II. italského klavíristy Giuseppe Devastata, žijícího v Madridu, a českého violoncellisty Františka Brikcia. Oba interpreti uvedou druhý díl skladeb pro violoncello a klavír. Uslyšíte 5 Stucke im Volkston a Fantasiestucke od německého skladatele Rob...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nevšední Kouzlo všednosti

Kouzlo vsednosti 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové. Ta píše o ženách a běžném životě jedinečným stylem, ve kterém se nejedna žena najde. Kouzlo všednosti čtenáře pozve do domácnosti Magdy ...


Literatura

Vladimír Ráž jako detektivní případ

altNapsat knihu o nějakém slavném herci, to dnes dokáže kdekdo. Jenže ne každý z mnohých vydavatelských počinů, jimiž jsou zaplaveny regály českých knihkupectví, je skutečně tak hodnotný, aby mělo smysl ho vůbec vzít do ruky.  To, co novinářka Blanka Kova...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...