Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

Tisk

bratrilvisrdce perexBratři Lví srdce vás zvou na dobrodružnou cestu, přinášející příběh dvou dětí v nostalgickém pojetí pohádkového světa. Tento příběh ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Zanechal na mé duši výrazné stopy. Jak asi bylo autorce, co vše musela prožívat, že jí to inspirovalo k napsání zrovna takového strašidelného příběhu?

 

 

Je to spíše horor. Již na začátku se mi vtíravě krade do mysli poznámka: „Tohle že by měly číst 8leté děti? No to snad ne!“ Nikdy bych takový příběh nedala číst ani svému 9 letému synovi a už vůbec ne dítku s obrovskou fantazií.  Při čtení mezi řádky se mi úzkostí a smutkem stahovalo srdce. Mám ráda knihy spisovatelky Lindgrenové. Kdo by neznal její Děti z Bullerbynu.

Bratři Lví srdce je ovšem úplně jiná sorta užitého žánru. Sourozenci Jonatán a Karel putují pohádkovým světem Nangijalou, ohrožovanou krutovládou Tengila.  

Karel, vypravěč celého příběhu je mladším a velmi nemocným bratrem Jonatána, prakticky od narození odsouzenému ke smrti, nemohoucímu, upoutaný na lůžku, ale s milujícím bratrem, který je útěchou a světlem jeho dlouhých dnů. Maminka hodně pracuje, doma šije oblečení a stará se o chlapce. Tatínek Alex Lev prostě zmizel, jednoho dne se vydal na moře a nevrátil.

Bratři žili jeden pro druhého. A také jeden pro druhého by zemřeli, a to doslova. Jednou vypuknul v domě požár, maminka nebyla zrovna doma, odnášela šaty zákaznici a chlapci zůstali sami. Jonatán jako vždy bavil Karla a vyprávěl mu o pohádkové zemi Nangijale, kde bude stejně mrštný, obratný a zdravý jako kterékoliv jiné dítě. To proto, aby zmírnil Karlův – Suchárkův, tak mu Jonatán říkal, strach z blížící se smrti. A tak se při požáru stalo, že Jonatán s Karlem na zádech vyskočil z okna před blížícími se plameny a na místě zemřel.

Nedovedu si představit krutější okamžik v životě matky, když tragicky zemřel její krásný, zdravý syn a zároveň musí čekat na smrt přeživšího ale umírajícího Karlíka. Nakonec přijde o oba.

A tady příběh bratrů Lví srdce začíná. Oba se setkají v Nangijale na Dvoře Jonatána. Karlík je zdravý a nic jej nebolí. Užívají si vzájemné štěstí. Ovšem až do doby, kdy mu Jonatán vyjeví trápení jejich údolí. Tengil, krutovládce, který by se rád zmocnil jejich nového domova. No a tak se stalo, že oba bratři jdou vstříc novému dobrodružství k záchraně údolí. Na své cestě se ztratí, opět naleznou, potkají spoustu přátel i nepřátel, zrádce a bojují s krvežíznivou Katlou. Nestvůrným baziliškem v moci Tengila. I ji přelstí a přemůžou. Ale smrt ani oni nepřebijí. A tak se opět nacházíme na začátku.

Katla Jonatána ožehla svým plamenem a způsobila mu ochrnutí s pozvolnou smrtí. Suchárek je zničený při pomyšlení nad ztrátou svého bratra. Znovu už ne. Nevydržel by tu bolest. Musí být přeci jiná cesta. Také je. Jonatán mu řekne o Nangilimě. Pohádkovém světě, kde je štěstí, mír, ztracení přátelé, dědeček, a hlavně žádný Tengil. Jen stačí udělat jednu důležitou věc. Skočit.  Karlík ví, co tím bráška myslí. Musí spolu vyšplhat na sráz a skočit dolů. Tentokráte je to na něm. Dostal se i s bratrem na sráz a skočil s pocitem, že už se nikdy nebude muset bát.

Takže ve zkratce, příběh na mě působí jako podrobný návod k sebevraždě dítěte, které uvěří, že když skočí, dostane se do krásné země bez zlých pohádek. Tak trochu rozumím i  možnému záměru, zbavit děti strachu z nemocí a ze smrti. Otázkou však zůstává, zda to stejně pochopí i dítě. Rozhodně se tento příběh podobá spíše hororu než pohádce.

Pokud se i tak rozhodnete příběh dítěti číst, apeluji na váš zdravý rozum a prosím o pečlivé vysvětlení smyslu příběhu malému čtenáři. Mnohokráte děkuji, Věrka Dupynová.

Bratři lví srdce

bratrilvisrdce
Autor: Astrid Lindgrenová
Žánr: literatura
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2013
Počet stran: 151 str.
Hodnocení: 40%

www.albatrosmedia.cz

( 19 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

THOMAS ENGER: "Detektivku jsem zkoušel psát 15 let"

enger tomas200Jaké bylo vaše dětství? Protože pokud bychom soudili podle vašich knih, tak nic moc idylického ….
Narodil jsem se v Oslu roku 1973 do rodiny fyzioterapeutky a učitele francouzštiny a angličtiny (když bylo třeba i němčiny...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Podmaní si Neptunův syn Tábor Jupiter?

bohove olympu perexPercy Jackson doufal, že se ho už nové proroctví nebude týkat a konečně bude moci strávit klidné chvíle v Táboře polokrevných spolu se svou přítelkyní Annabeth. Bohové ale mají s Percym nakonec jiný záměr a Percymu nezbude nic jiného...


Literatura

Laskavá literatura se vším všudy

kavarna v kodani 200V listopadu 2018 odstartovalo nakladatelství Cosmopolis sérii Romantické útěky od spisovatelky Julie Caplinové a začalo tím éru pohodových příběhů s milou atmosférou plnou romantiky, lásky a dobrého jídla. První z řady příběh...

Divadlo

Ta smrt mu zkrátka sluší…

smrt mu slusi  perexBob Barel je diváky milovaný seriálový herec. Na divadelních deskách však své kritiky neoslnil, právě naopak. Nyní je ale nominován na cenu Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen hlas kritika, který ve...

Film

Anna, Elsa a Olaf slaví Vánoce

Vanoce s Olafem 1Princezna Anna a královna Elsa připraví pro obyvatele Arendelle nádhernou vánoční oslavu. Všichni však odejdou brzy, protože si chtějí užít své vlastní váníční tradice. Anna a Elsa si uvedomí, že na na rozdíl od ostatních ony d...