Město ožije rejem masek – už podeváté

Město ožije rejem masek – už podeváté

Tisk

karneval perexCARNEVALePRAHA je kulturně společenským projektem. Záštitu nad ním převzal Magistrát hlavního města Prahy, městské části Praha 1 a Praha 7 a italské velvyslanectví v Praze. Akce se koná za podpory agentury CzechTourism a to od 20. února do 4. března 2014. 

 

 

Tento kulturně - společenský projekt se odehrává 14 dní v zimním období. Jeho cílem je představit město Prahu jako zajímavou karnevalovou destinaci. Po několika úspěšných ročnících festivalu Carnevale Praha se hlavní město řadí ke světovým metropolím ve kterých se odehrávají městské karnevalové slavnosti. Akce se koná pravidelně již 9 let v centru Prahy. Organizátorem slavností je společnost Triglaw Corp s.r.o., která propaguje festival doma i ve světě. 

karneval3

Cílem festivalu je nejen obnovení slavné pražské karnevalové tradice, ale vytvoření kulturně-společenského tématu, kterého mohou účastníci a partneři využívat pro své nekomerční i komerční aktivity v období mimo hlavní obchodní a turistickou sezónu. 

Projekt si klade za cíl rozšířit turistickou sezónu v Praze i na období února a nabídnout téma karnevalu všem zájemcům.  Program letošního festivalu je rozdělen do čtyř tématických sekcí, které jsou zaměřeny na specifické typy masopustních slavností. Každá sekce obsahuje bohatý kulturní program, oslavující radost ze života, fantazii, talent, um, ale i kreativitu. 

DIVERTIMENTO FURIOSO na pražském Staroměstském náměstí nabídne divákům soutěže masek a alegorické průvody v ulicích Prahy. 

karneval

Další projekt BOHEMIA DIVINA v prostorách Clam-Gallasova paláce nabídne doprovodný program, který je nedílnou součástí festivalu. Je tvořen pestrou paletou kulturních a společenských akcí od výstav, přednášek a konferencí až po dílny, koncerty, představení a další speciální akce. 

PRAGA MAGICA se bude letos konat na různých místech v Praze. Návštěvníkům karnevalových  oslav se představí široké spektrum tvůrců, jejichž prezentace mohou vytvořit z ulic města doslova magický karnevalový labyrint. 

karneval2

Festival CUISINE D'ALCHIMISTE se bude konat na různých místech v ČR. Jedná se o gastronomický blok, v jehož rámci se představí mistři kulinářského umění.  Kromě oficiálního programu festivalu budou probíhat další akce a karnevalová překvapení. 

Carnevale Praha navazuje na historické slavnosti pořádané na území Čech, jejichž počátek sahá do období středověku. Projekt Bohemian Carnevale je znovuzrozením tohoto fenoménu oslavujícího lidskou radost a pospolitost. 

karneval4

Co je masopust a jakou má tradici 
Masopust neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi. Maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu. Název karneval je synonymem masopustu a pochází z italského carnival. Znamená nabytí síly (valere) z masa (caro). Dnes se jako masopust (nebo též karneval) označuje masopustní veselí (nářečně masopust, šibřinky, fašank, ostatky aj.). Karnevalové veselí si můžeme vychutnat v rámci masopustních akcí, kterých každoročně v Čechách probíhají stovky. 

Podrobný program letošního karnevalu je na www.carnevale.cz

Zdroj informací: www.carnevale.cz

Ilustrační foto: Ctibor Čejpa


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Je načase si přiznat, že…Patříme k sobě

Patříme k sobě

Moderní román o lásce a mezilidských vztazích s lehce detektivní zápletkou, kdy nakonec vyjde najevo tajemství a dojde ke zvládnutí krizové situace, v níž jde vlastně o život. Beth Moran po své předchozí úspěšné knize Taková, jaká...


Literatura

Prokleté sestry aneb upírky na útěku

rise temnot proklete sestryDruhá v pořadí v úspěšné fantasy sérii Říše temnot americké spisovatelky L. J. Smithové je kniha Prokleté sestry, kterou na pulty českých knihkupectví přináší n...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...