Lapeni ve spárech organizovaného zločinu

Lapeni ve spárech organizovaného zločinu

Tisk

andaluskypritel perexS očekáváním jsem otevřela román Andaluský přítel. Anotace slibovala strhující čtení, dechberoucí děj, akčnost. Příběh opravdu potvrdil slova upoutávky. Alexander Södeberg spustil od prvních stránek kanonádu, která vede několika cestami a krkolomnými stezkami k rozuzlení. Ukazuje boj zločineckých organizací o evropské teritorium, neúprosnost počínání jejich vůdců, bezohlednost, tvrdost, nesmiřitelnost.  Právě k takovým lidem, kteří jdou tvrdě za svou věcí, se přiblíží na dosah Sophie Bringmannová. A hodně ji to stojí.

 

 

Sophiin život byl jednotvárný, klidný. Mladá vdova je zdravotní sestrou v nemocnici, vychovává syna, občas si vyrazí s kamarádkou, některé víkendy tráví s matkou a otčímem, její životní rytmus je ustálený. Někomu by se mohl zdát nudný. Sophie okouzluje všechny kolem sebe úsměvem, snad jím i dokáže ulehčit od bolesti. Je sluníčkem pro své okolí, je oporou nejednomu z pacientů. Není divu, že si jí všiml údajný majitel nakladatelství, Héctor Guzman, který v nemocnici skončil poté, co byl sražen na ulici autem. Charismatický mladý muž Sophii také přitahuje, i když v něm tu a tam zahlédne temnější stránku jeho povahy, jakýsi stín zloby, krutosti. Neřeší to, ráda si s ním povídá a přijme dokonce jeho pozvání na oběd. Setkání s člověkem, kterého neustále doprovází tajemný společník, převrátí svět mladé vdovy naruby. 

Guzmán je ve Švédsku uznávaným podnikatelem. Úzce spolupracuje se svým otcem, jenž vlastní část pobřeží ve Španělsku. Společně ovládají své podniky a kryjí obchod s drogami po celém pobřeží od jihu Evropy na sever. To se však nelíbí zlatokopům z Východu. Guzmánova rodina začne mít potíže. Do jedné přestřelky mezi starou a nastupující organizací se připlete dobrodruh Jens, muž, kterého Sophie kdysi milovala a který jí zmizel ve víru života. Dlouho se neviděli, potkávají se až teď, když je všechno tak prapodivně zamotané. 

Na druhé straně barikády stojí policejní vyšetřovatelka Gunilla Strandbergová a její tým. Gunilla zastává podivné způsoby vyšetřování, které si dokázala prosadit u svých nadřízených. Je tajemná, v její partě jsou labilní týpci, které vytáhla z průšvihů, a tím je nyní dokonale ovládá. Každý z členů týmu zná jen svůj úkol, žádný by neměl dospět k celistvému obrazu. Inspektorce vše vychází podle jejích představ. Jenže… Netuší, že udělala chybu, když do svého týmu přijala labilního Larse. Ambiciózního policistu, který má problém s narkotiky. Tento muž rozbije pracně vytvořený penězovod vedoucí od lumpů na zahraniční konta Gunilly a spol… 

Svěže napsaný příběh je ukázkou dobrého řemesla. Autor umí dokonale proplétat jednotlivé příběhy, mlží, zahaluje, stále dokonale upoutává čtenářovu pozornost, odbočky k jiným příběhům nejsou zdlouhavé a vždy se v rychlém sledu vracejí k původní cestě. Čtenář se neztrácí v ději, vždy přesně ví, kde je a s kým, nakonec pak dospěje k cíli, ovšem takovému, který mu vyrazí dech. Po celou dobu není jasné, na čí straně stát. Zločinci a ochránci práva jsou tu na jedné lodi, likvidují se vzájemně i  mezi patry, je těžké vyhodnotit, kdo je větší lump. Deprimující. Mistrně napsané. Zdá se, že autor svět zločinu i ochránců práv důvěrně zná. Dává nám možnost volby, na čí straně být, komu nadržovat. Nakonec asi dospějete k tomu, že není výběru, že vše je vzájemně neprodyšně prorostlé jako kořeny stromů a keřů v lese. Že by snad tento svět už nebyl dobrým místem k žití? Snažím se tomu nevěřit, ale znatelně mne autor nahlodal. 

Kniha vyšla péčí nakladatelství Host v zdařilém překladu Martiny Kašparové. 

Andaluský přítel 

andaluskypritelp

Autor: Alexander Söderberg 
Překladatel: Martina Kašparová 
Vydáno: 2012 
Stran: 508 
Vydalo nakladatelství: Host 
Hodnocení: 80 % 

Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Schneiderová: „Hodně mi záleží, aby člověk zapomněl, že je to jenom napsaný.“

schneiderova 200Jak se ze spisovatelky ‚do šuplíku‘ stane úspěšná blogerka, která trousí svá díla po světě? Co člověka nakopne, aby si začal plnit svůj sen a přitom se nezačal brát hrozivě vážně? Markéta Schneiderová je ženou činu. Osob...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

David Michie: Dalajlamova kočka

200 kockaMaličkého kotěte, kterému hrozí nešťastný osud, se ujme samotný dalajlama. V jeho přítomnosti a díky jeho příkladu chytré zvířátko zjišťuje, jak naplnit dvě základní touhy všech živých tvorů: být šťastný a vyhnout se utrpení. Postupně se himálajské k...


Literatura

My Little Pony: Příběh podle filmu

My little pony200Nakladatelství Egmont Publishing ve společnosti Albatros Media přináší zejména nejmenším čtenářkám nový příběh oblíbených animovaných postaviček televizního seriálu My Little Pony.

 

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Japonský režisér Kaneto Šindó slaví rovnou stovku

altNenalezneme na světě mnoho režisérů, kteří by i ve stu letech stále natáčeli. Kromě čilého Portugalce Manoela de Oliveiry, jenž navzdory 104 rokům má rozpracovány hned dva projekty, je to světoznámý japonský filmař Kaneto Šindó - v jap...