Kapesní slovník medicíny

Kapesní slovník medicíny

Tisk

medicina slovnik perexStalo se to každému z nás, tedy kromě lékařů a podobně odborně vzdělaných lidí. Držíme v ruce lékařskou zprávu a čteme…čteme ještě jednou a pak ještě. A pořád nic. Českých slov poskrovnu a z latinských rozumíme jen některým.  Ano jistě, lékař nám vše pečlivě vysvětlil, jak mu ukládá zákon, ale stejně bychom chtěli vědět, co tam o nás vlastně píšou. 

 

 

Manželka mého kolegy našla ve zprávě termín „logorhea“. Byla již vycvičená ve čtení podobných textů, ale toto jí nedalo spát. Jak byla překvapená, když zjistila, co to znamená… Je to totiž chorobná mluvivost. Tento termín sice v „Kapesním slovníku medicíny“ od Martina Vokurky a Jana Huga není, nejspíš to není běžný výraz, lékaři používaný, ale je tam 3500 jiných důležitých lékařských termínů, které se mohou běžně v komunikaci s lékařem či při čtení odborných textů vyskytnout. 

Jak již název napovídá, jedná se o kapesní vydání formátu A6, takže do kabelky nebo do batůžku ideální. Brožovaná vazba sice nevydrží tolik, jako klasická vazba, ale zase tolik neváží a vzhledem k účelu této knihy je vhodná. 

Slovník obsahuje hesla řecká, latinská i česká, podle toho jak se používají častěji. Např. anemie se používá častěji než chudokrevnost a naopak srdce, plíce apod. zase častěji v češtině. Řecká slova, která jsou „zdomácnělá“ jsou uvedena v počeštěné verzi, např. hepatitida místo hepatitis. U některých hesel je dokonce uvedena výslovnost, což mě velmi potěšilo. 

Celkově mi slovník udělal radost, protože si myslím, že se hodí do každé rodiny, dokonce i tam kde se nevyskytují hypochondři. 

Kapesní slovník medicíny

medicina slovnik

Autoři: Martin Vokurka a Jan Hugo
Nakladatelství: Maxdorf 
Vydání: třetí  Roky vydání: 2005, 2008, 2013


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

200litIrena Obermannová patří mezi spisovateli k ostříleným matadorům – na svém kontě má už 16 knih. Ve svém zatím posledním románu s názvem Dopisy Kafkovi nás autorka seznámí s Milenou Jesenskou. Že vám tohle jméno nic neříká? Nevadí! Na stránkách knihy se s ro...


Literatura

Kdy skončí naše utrpení – dopisy a básně z Terezína

Do rukou českých čtenářů se nyní dostává, zásluhou nakladatelství Academia, unikátní svědectví o tragickém osudu jedné z mnoha obětí holocaustu, nadané a obdivuhodné ženy, československé občanky a vlastenky Ilsy ...

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Pečlivě dávkovaná smrt
ImageVálečné drama ze současného divokého východu vypráví přímočarý akční příběh o tom, jak speciální francouzské komando zachraňuje odvážnou novinářku Elsu ze spárů teroristických únosců. Překvapivě snadná záchrana z vězení s...