Legendy: Prokleté knihovny

Legendy: Prokleté knihovny

Tisk

proklete knihovny perexKnihovna nemusí být pouze místem, v němž jsou uloženy knihy, na něž pomalu usedá prach a o něž pečuje bělovousý knihovník, ale i místem, v němž se skrývá tisíce světů a v němž  může jít i o život, o čemž se přesvědčili hrdinové několika fantastických povídek mamutího sborníku Legendy: Prokleté knihovny, který sestavil Michael Bronec a vydalo nakladatelství Straky na vrbě.

 

 

Mamutí sborník fantastických povídek obsahuje celkem dvacet povídek od 18 autorů, úvodní slovo Prokleté knihovny? od Jana Kantůrka, nepřekonatelného překladatele knih Terryho Pratchetta, a esej o knihovnách, knihách a knihovnících Oceán příběhů, galaxie informací, jejíž autorkou je osoba nejpovolanější  - knihovnice a spisovatelka Františka Vrbenská.

Nakladatel a editor Michael Bronec po úspěšném sborníku Legendy: Draci (2010) opět povolal své osvědčené autory, z nichž jich dvanáct prošlo jím pořádanou literární soutěží Žoldnéři fantazie (dříve známé pod názvem O železnou rukavici lorda Trollslayera) jako soutěžící a pět autorů jako její hodnotitelé a z nichž  téměř všichni (kromě čtyř) mají na svém kontě minimálně jednu knihu.

Mnozí autoři zasadili děje svých povídek do svých již vytvořených a použitých světů (Martin D. Antonín, Dana Rusková, Jan Žlebek, Míla Linc), někteří vymysleli světy nové. Někdo zaexperimentoval, jiní se drží své osvědčené tvůrčí linie. Nalezneme zde mikropovídku i skoro 130 stran dlouhou novelu. Téma „knihovny“ vyvolalo smršť fantastickýh subžánrů. Sborník obsahuje povídky humoristické, historické, epické, poetické i hororové.  Každý z autorů pojal téma knih a knihoven po svém, někdo ho má jako nosné a jiný jako vedlejší. Aktéry povídek jsou nejen lidé, ale i elfové, upíři, trpaslíci či trollové.

Jak nález starověké hliněné destičky s textem zaznamenaným klínovým písmem může přivodit zkázu moderní počítačové civilizace a navrátit ji do století páry, líčí Daniel Tučka ve své steampunkové povídce Hex libris. Pátrání bývalého prvorepublikového četníka po tajemné knize, která přináší smrt, s retrospektivními návraty do roku 1938 a období protektorátu popisuje Tomáš Bandžuch, věrný historické fantasy, v povídce Andělíčkářka, v níž mj. odhaluje i pravou příčinu železničního neštěstí u Stéblové. Hororovou povídku Knihovník plnou hlášek (odkazujících na popkulturu) a nechutných detailů (jako jsou např. vysušené  mumie nebo červi) o vraždícím knihovníkovi, který ve svém bibliobuse křižuje opuštěné venkovské silnice, spáchal Jiří Pavlovský. Hororové vyznění má i povídka Leonarda Medka Svazek číslo 25, v níž zaměstnanec antikvariátu při třídění knihovny z pozůstalosti starého podivína zjistí, jak nebezpečný může být Alois Jirásek a jeho dílo. Leonard Medek nezapřel svou lásku ke starým knihám a k české literatuře a svou práci obohatil i  různými zajímavostmi ze světa literatury. Věrný žánru fantasy zůstal v druhé nejdelší novele Kronikář Martin D. Antonín, který si stejně jako ve svém úspěšném humoristicky laděném románu Křivé ostří za hlavní hrdiny opět zvolil trpaslíky. Nejdelší prací, která čítá 130 stran, je novela Jana Žlebka Popel, nebo prach, jejíž hrdinou je bibliomant a člen Řádu pastýřů knih jménem Lišák, který pracuje v oddělení zvaném Department nenapsaných knih, jehož úkolem je vydávat se do Jam, kde se z jiných dimenzí zhmotňují dosud nenapsané a hlavně nebezpečné knihy. Nyní se očekává porod nejnebezpečnější knihy zvané Technonomicon - bible technomantů. Lišák musí se svým týmem získat knihu jako první a přinést ji do bezpečí Knihovny. Jan Žlebek líčí nejen postapokalyptický svět, v němž největší zlo představují technomanti, kteří z lidí dělají otrocké loutky, ale i pochyby hlavního hrdiny o smysluplnosti instituce, jejímž je členem.

Žádná povídka není podprůměrná či vysloveně špatná. Naopak - Legendy: Prokleté knihovny přinášejí minimálně  pět vysoce nadprůměrných děl, která budou jistě aspirovat na Ceny Akademie sci-fi, fantasy a hororu, stejně jako celý sborník. 

Legendy: Prokleté knihovny

proklete knihovny

Editor: Michael Bronec
Autoři: Martin D. Antonín, Sidha Apollyon, Tomáš Bandžuch, Jan Dobiáš, Stáňa Kučová, Míla Linc, Lucie Lukačovičová, Leonard Medek, Ludmila Müllerová, Jiří Pavlovský, Michaela Portychová, Jan Pohunek, Jana Rečková, Vlado Ríša, Jidřich Rohlík, Dana Rusková, Daniel Tučka, Jan Žlebek
Ilustrace: Zdeňka K. Lukovská, obálka Jana Šouflová
Žánr: fantasy
Vydáno: 2013
Stran: 956
Vydalo nakladatelství: Straky na vrbě
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.straky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Soňa Špačková: Mé mandaly asi nikdy nebudou viset jako velká umělecká díla někde v galeriích. Ale mé poslání je jinde

Spackova 1Kreslení a obtahování mandal, domácí vzdělávání, relaxační online programy. To jsou témata, ke kterým má Soňa Špačková rozhodně co říct. Jak vám může pomoct obtahování? A má samotná umělecká tvorba nějaký vliv na život? To – a mnohem více – se dozvít...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Láska a naděje jsou mocnější než nenávist a hněv. Jaké byly poslední dny v Berlíně?

Posledni dny v Berline perexJurij Santacruz se zúčastnil jmenování Adolfa Hitlera kancléřem. A poté se jeho život v Berlíně navždy změnil. Společně s částí své rodiny uprchl z Petrohradu a doufal, že v Německu ho čeká klidný život. J...


Literatura

Byerley Turk: napínavý příběh koně

plnokrevnik perexVšichni, kdo se zajímají o koňské dostihy a chov koní plemene anglický plnokrevník, znají pojem „věčné trio“. Jedná se o tři hřebce, kteří jsou zakladateli tohoto nejrychlejšího koňského plemene. Jedním z těch tří, jejichž krev koluje i v...

Divadlo

Vánoční čas s Louskáčkem a Hej Mistře i komedií Bolka Polívky online na Dramoxu

Louskáček a Myšák PlyšákP

Na Vánoce dává Dramox Louskáčka z Národního divadla i vánoční představení Osel na něj funěl z Městských divadel pražských. Krásně zasněžené představení Rybovy České mše vánoční i Hurvínkovo přání pro děti. A vůbec nevadí, pok...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...