Vykročte za tajemstvím Nostradama

Vykročte za tajemstvím Nostradama

Tisk

Nostradamova zavet perexO tom, že široká veřejnost miluje detektivní romány, které spojují historické události s fikcí, svědčí například oblíbenost amerického spisovatele Dana Browna. Konkurencí jeho posledního hitu je kniha Nostradamova závěť od poněkud nedoceněného norského autora Toma Egelanda

 

 

Nostradamova závěť je čtvrtým dílem ze série knih, kde je hlavním hrdinou archeolog Bjørn Beltø. Jedná se o nesebevědomého albína, který by nejraději trávil čas sám se sebou, ale vždy se dostane do společnosti, ze které není úniku… Rozhodně je zde zajímavé sledovat, jak hlavní hrdina v průběhu série stárne. Nyní se s ním setkáváme, když je přibližně dvacet let po studiích a je to na něm zdát. V rámci knihy s námi promlouvá a stále nám připomíná, že byl hospitalizován a máme to s ním vydržet. Na jednu stranu můžeme být vděčni za jakousi sdílnost a vtahování do přímého děje, na druhou jde o zvláštní a trochu rušivý element, který by seděl formě deníku. A navíc, kdybychom to s Bjørnem nechtěli vydržet, knihu přeci nečteme… 

„Několikrát mě hospitalizovali. Tak to zkrátka je. Nemyslete si, že je mi to trapné nebo že se stydím. Ani náhodou! Občas si povídám sám se sebou. To připouštím. Někdy mumlám svoje jméno. Jako nějakou mantru. Výkřik v noční tmě. K jménu se lze například upnout, když jde do tuhého. Život se mi lehce vymkne z rukou. Ne, že jsem Napoleon, to jsem si nikdy nemyslel. Povzdech. Váš. Proč vzdycháte? Cítím váš pohled.“ (str. 16) 

Hlavní zápletka se, jak už název prozrazuje, týká Nostradama a jeho předpovědí. Stěžejním dokumentem, díky kterému se roztáčí kola příběhu, je Nostradamův dopis Cosimovi Velkému z dynastie Medicejských. Jeho nalezený originál skrývá šifrované poselství například o Arše úmluvy či Alexandrijské knihovně a jak už to tak bývá, každý chce mít podíl na objevech, které mohou změnit svět. Na jedné straně jsou členové sekty sloužící Pánu, kteří zaujmou odborníka na renesanci a rod Medicejských profesora Lorenza Morettiho, na druhé pak Bjørn Beltø spolu s manželkou profesora - Angelicou. Ti spojí síly a vrhají se do boje za záchranu Morettiho. Cesta k tomuto cíli je setsakramentsky trnitá a je plná slz i krve. 

Kromě všudypřítomného napětí je velkou výhodou knih podobného žánru to, že se opírají o známé skutečnosti a dokáží je věrohodně nastínit. V Nostradamově závěti se dozvíte spoustu zajímavostí z historie italského města Florencie, do kterého je zasazen hlavní děj. Florencie za svou slávu vděčí právě měšťanskému rodu Medicejských a s hrdiny se ocitáme v palácích, knihovnách, na náměstí i v úzkých historických uličkách. Mnoho informací padne i o samotném Michelovi de Nostradamu, o němž se zde hovoří spíše skepticky. Výklad jeho předpovědí je totiž velmi mnohoznačný a každý v nich může vidět to, co chce. Řeč bude také o církvi, víře samotné i Ceasarovi. 

Kniha je členěna na kapitoly, přičemž se střídají příběhy vězněného profesora Morretiho a Bjørna s Angelicou. K lepší orientaci slouží pak popis, kde a v jakém časovém horizontu se děj odehrává (Florencie – Salon-de-Provence, pondělí odpoledne – úterý večer). Pokud je někde potřeba nastínění historických kontextů či citace z nějakých zdrojů, vše je pečlivě označeno. Jak je u Egelandových knih zvykem, editoři si pohráli se sazbou – delší citace jsou odsazeny a zmenšeny, kódy a šifry zvýrazněny, a podobně. Nedostatkem, na který si oko musí zvyknout, je velmi častá absence přímé řeči. Jistě mravenčí práci má za sebou překladatelka knihy Klára Dvořáková Winklerová, která se musela prát s různými zdroji a různorodými italskými, francouzskými a latinskými názvy. 

Nostradamova závěť se těžce odkládá z dlaní a čte se jedním dechem. Dobře pracuje s kontrasty a tam, kde je potřeba ulevit napětí (nebo jej ještě zvýšit a čtenáře navnadit), se vynoří jiná dějová linie a nejde vždy jen o historické vsuvky. Bjørn Beltø je hořkosladkou postavou a stojí za to následovat jej na jeho pouti.

Milovníci napětí a historie si u této knihy musejí chrochtat blahem a zaručeně necelých 600 stran zvládnou jako jednohubku, která je navíc intelektuálně obohatí! 

Tom Egeland se narodil v roce 1959 a přes dvacet let pracoval jako novinář. Debutoval hororem Ragnarok a lásku k historii a náboženství promítl právě do knih s Bjørnem: Konec kruhu (2001 v Norsku, 2007 u nás), Strážci úmluvy (2007), Luciferovo evangelium (2009) a Nostradamova závěť (2012). Loni u nás vyšla severská rodová sága Lži otců a k vydání se připravuje nový dobrodružný román pro mládež s názvem Tajemství katakomb. 

 

Nostradamova závěť

Nostradamova zavet

Autor: Tom Egeland
Překlad: Klára Dvořáková Winklerová
Žánr: dobrodružný román
Nakladatelství: Euromedia Group – Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 600

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlaďka Dobiášová: „Každý by se měl pomocí módních trendů snažit najít svůj styl a ne je pouze bezhlavě kopírovat“

vladka dobiasova perexPozvání k rozhovoru přijala paní Vlaďka Dobiášová, sběratelka historického a dobového oblečení, jeho doplňků, bižuterie, knoflíků, šicích potřeb a ozdob. Věci z její sbírky můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nech se bodnout Trnem rejnoka

big trnem-rejnoka-eSW-516757 (2)Nakladatelství Dauphin vydalo výbor z poezie autora oceněného cenou Kniha roku Magnesia Litera 2023 Miloše Doležala. Sbírka má název Trnem rejnoka. Jedná se o výběr básní z l...


Literatura

Pro děti i dospělé: Sedmý kámen

sedmy kamen200V listopadu vyšla v nakladatelství Bookmedia dobrodružná kniha italského autora Guida Sgardoliho Seedmý kámen. Ač je určena čtenářům od 14 let, pokud máte rádi legendy a tajemno, zaujme i vás!

...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...