Co by se kovbojkám stávat nemělo

Co by se kovbojkám stávat nemělo

Tisk

kovbojky ob LVelmi mě zaujala tato knížka protkaná pavučinou lásky, něhy, přátelství, bolesti, rozchodů a scházení Než ale mohla vzniknout, muselo dojít k významnému životnímu zlomu. Autorka seznamuje čtenáře hned v úvodu s faktem, že onemocněla leukémií. A proto, aby zaměstnala své mozkové závity, které se točily kolem toho jednoho nepříjemného slova, začala psát knížku.

 

 

Vypráví v ní smutné, avšak osobně prožité příběhy, nebalí je do pozlátka, zkrátka je říká tak, jak se opravdu staly. A tak si můžeme prožít zblízka rodící se lásku ke koním, ale i k mužům, především pak ke kovbojům. Prožijeme první vzdor dospívající dívky i cestu za svým snem, navzdory nesouhlasu rodičů.

Hlavní hrdinka má cit pro vyprávění a vykreslení nejmenších detailů. Proto s ní můžeme prožívat životní situace tak, jako bychom tam byli sami. Každý si takovou cestou prošel, ovšem každý po svém a z jiného úhlu pohledu. Ten princip však zůstává stejný.

Knížka menšího formátu s výraznou a líbivou obálkou je členěna do krátkých kapitol, chronologicky seřazených tak, jak šel čas. Proto nás z úsměvných příběhů a vzpomínek na dětství, mládí, svatbu a pokojný život na farmě, vytrhne drsná realita nemocnice a surovost života. A konečně se dozvíme, co by se kovbojkám stávat nemělo.

kovbojka obalka SUVIKA L

Všechno má svoje místo, svůj účel, svoje vysvětlení. Otázku "proč?" vystřídala otázka "kdy?". Ale hlavně tu úplně hmatatelně pocítíme, co všechno je člověk schopen udělat proto, aby si uchoval svoji důstojnost a zdravého ducha, když je s tělem něco v nepořádku. I já sama jsem se opět přesvědčila o tom, že když je stav vážný a není se čemu moc smát, jsou právě pozitivní myšlení a vidina naděje, že bude zase líp, tou nejlepší cestou k uzdravení. A protože tělo má k duši strašně blízko, není žádoucí tyto dvě věci oddělovat.

Pojďte se začíst, třeba pak budete o krok dál a budete se na to dívat stejně jako já, Kamila, kovboj .... 

Název: Co by se kovbojkám stávat nemělo 

Autor: Kamila Nováková 
Žánr: Próza 
Vydavatelství: Hölzelová Eva 
Rok vydání: říjen 2013, vydání první, brožovaná 
Počet stran: 225 
Ilustrace: Martina Aulehlová 
Fotografie: Pavel Vrána 
ISBN: 978-80-739-26-6 

Hodnocení:90%

Zdroj foto/obálka:  www.suvicka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Konec vosí sezóny Denise Miny

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebá...


Literatura

Jaké to je, když začne růst les v domě

les-v-dome perexŘíkáte, že mám být šťastná. Říkáte, že se to musím naučit. Říkáte, že si štěstí zasloužím. Tak já vám o sobě něco povím. Tyto čtyři krátké věty tvoří motto knihy Les v domě, jejíž autorkou je Alena Mornštajnová. Vypravěčkou silného osobníh...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Jiný příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků

snehurka jiny pribeh plakat200Novodobé návraty k němému filmu a jeho poetice se zpravidla vyznačují nějakým ozvláštněním, které odůvodňuje užité postupy - zpravidla postřehneme laskavě ironizující náhled, pracující s obvyklými klišé zvolené...