Legenda The Beatles

Legenda The Beatles

Tisk

TheBeatles perexKdo by je neznal – čtyři sympaťáci z Liverpoolu dobyli v šedesátých letech svět: promlouvali svými písněmi, stali se hvězdami snad ze dne na den. Fanynky je zbožňovaly, sály praskaly ve švech. Jejich písničky měly co říct tenkrát, mají co říct i dnes. A tak není divu, že ojedinělý projekt, jehož autorem byl v roce 1969 osobní přítel Beatles Alan Aldridge, našel své místo mezi fanoušky tenkrát a jistě je nachází i dnes.

 

V čem je tato legendární kniha s názvem The Beatles v písních a obrazech, která spatřila poprvé světlo světa v roce 1969, jiná?

Pojetím. Editor se tenkrát rozhodl, že vyzve přední britské výtvarníky, aby svými ilustracemi doprovodili texty skupiny. Zdařilo se. Vznikla nádherná kniha-artefakt, ikona šedesátých let.

TheBeatles 4

Každý písňový příběh je doplněn ilustrací, jež má duši, která s ním tvoří jedinečný kompilát. Nejde přímo o ilustrace k textu, každý obrázek vypovídá sám o sobě – o vztahu výtvarníka k zpívanému, k Beatles jako celku, k jejím jednotlivým členům.

V současné době vyšla tato kultovní kniha v novém, rozšířeném vydání (na českém trhu se ocitla péčí nakladatelství Svojtka & Co.) Co nás čeká? Publikace se dělí na tři části, které postupně mapují léta 1962 až 1970. V každé části postupně najdeme jednotlivé písničky, které nás zavedou do té správné doby, k nim se přidává patřičný výtvarný doprovod a také jakási poznámka pod čarou – jen krátké postřehy jednotlivých členů Beatles, jak, kdy a kde to které dílo vzniklo. Listujete, bavíte se a v hlavě vám zní písničky let šedesátých, písničky, které se neztratily, které jsou stále živé…Vedle ilustrací renovovaných autorů najdeme ještě vizuální návrhy fanoušků Beatles a fotografie zachycující neopakovatelného ducha doby.

TheBeatles 2

O knize, která se hned při prvním vydání stala kultovní a jejíž první české vydání roku 1969 bylo doslova jakousi biblí fanoušků této skupiny, není potřeba psát více. Nejvíc vám poví její stránky samy…

Podívejte se na ukázky a zajděte do knihkupectví, knihovny, nahlédněte, listujte a uvidíte, že tenhle poklad budete chtít mít doma. 

Název: The Beatles v písních a obrazech/ The Beatles Illustrated Lyrics

Editor: Alan Aldridge
Překladatel: Vít Malinovský
Vydáno: 2013
Vydalo nakladatelství: Svojtka & Co.
Hodnocení:  99 % 

Zdroj foto:  www.svojtka.c

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo čaj o páté?

caj o pate claudia huntČaj o páté je název velmi netradičně pojaté učebnice anglického jazyka. Knížka byla přeložena z němčiny a snadno se vám přihodí, že zatímco si čtete velmi zajímavé informace o Anglii, královské rodině či britských zv...


Literatura

Na Česko se řítí další Rudiš!

narodni trida rudis 200Nakladatelství Labyrint vydá 15. června novou knihu mladého českého prozaika Jaroslava Rudiše s názvem Národní třída.

...

Divadlo

Sladký - nesladký domov

slad200Sladký domov, je nová hra od maďarského spisovateľa Gyorga Spiró, ktorá bola uvedená Slovenskému publiku 5. mája v podaní režiséra Juraja Bielika. Hlavnú úlohu Milky si v nej zahrala Elena Podzámka a jej pomocníkom bol Ujo Lisný, ktorého si zahral Peter ...

Film

Festival Film a architektura 2023 nabídne dosud nejbohatší filmový výběr, speciální doprovodný program i výjimečná místa promítání

filmarchitektura 200Mezinárodní festival Film a architektura představí ve dnech 29. 9. – 4. 10. 2023 v Praze, Brně a v dalších 26 městech po celé České republice i na Slovensku téměř čtyřicítku dokumentárních i hraných snímků s tématem architektury, t...