Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Zdraví v ohrožení

Email Tisk

200litAutoři zvolili odvážné téma! Kniha s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru už dnes nikoho nepřekvapí. Ještě před několika lety by to byl žvást s nálepkou „konspirační teorie“, dnes se již nad škodlivostí bílého cukru zamýšlí kdekdo. A bohužel to jsou myšlenky, u kterých dříve či později přijdeme na jediné: „Že by na tom něco bylo?“ Ano, tato kniha od autorů Jiřího Kuchaře a MUDr. Josefa Jonáše je tím nejucelenějším, co jsem na toto téma četla.

 

 

Naprosto vyčerpávajícím způsobem, podloženo zdroji na konci knihy, se oba autoři pokusili podívat se na bílý cukr naprosto realistickýma očima.
Velkou nevýhodou tohoto tématu také je, že o něm donedávna hodně mluvilo spíš hanlivě. Cukr je přece zdroj energie, kromě cukrovkářům nikomu nezpůsobuje problémy. Tvrdit o něm, že způsobuje rakovinu nebo deprese, strachy a úzkosti? Nesmysl hodný konspiračních webů.

Možná i proto oba autoři toto téma vzali opravdu od podlahy a na všechny rádoby mýty si posvítili. Punc MUDr. Josefa Jonáše a množství použitých zdrojů, výzkumů a pročteného materiálu je zárukou, že to, co si tady přečtete, se vám nemusí v tuto chvíli pozdávat, ale jsem si naprosto jista, že jen čas ukáže, jak moc měli tito dva pánové pravdu.

lit1

Praxe potvrzuje teorii

MUDr. Josef Jonáš dříve pracoval jako primář psychiatrického oddělení. Možná proto si právě všímá i psychických důsledků konzumace cukru, on totiž velmi negativně „přebíjí“ (laicky řečeno) náš mozek. Ač vystudoval klasickou lékařskou fakultu, zvítězil u doktora Jonáše zájem o různá odvětví přírodní medicíny. Proslul svým jedinečným projektem o kontrolované detoxikaci organismu, metodě, která pomohla nespočtu lidí. V současné době má v Praze Vinohradech svou soukromou poradnu a vedle svých klientů se věnuje především dalšímu výzkumu v oblasti řízené a kontrolované dexotikace a vývoji nových preparátů.

S cukrem má u svých klientů bohaté zkušenosti a v jedné z částí knihy se o ně se čtenáři dělí. Není to zrovna optimistické čtení a v mnoha vleklých a útrpných problémech jeho klientů se může nalézt snad každý. Je to kniha doslova přehuštěna informacemi, které tvoří ucelený pohled na celý problém rafinovaného cukru. Dozvíme se o jeho výrobě, o jeho důležitosti v ekonomickém chodu společnosti (tady je někde na úrovni tabáku a alkoholu, prostě moc fajn kšeft), o jeho silné návykovosti, o přítomnosti téměř ve všem, rozhodně vás napadne, proč jsou všechny dnešní potraviny tak šíleně přeslazené, obsah cukru ve výrobcích pro kojeneckou výživu je naprosto tragickou záležitostí! Při čtení vám bude často vřít krev, pokud v sobě ještě máte nějaký pud sebezáchovy.

Autoři nabízí i způsob, jak se ze závislosti na cukru vymanit, je to ale běh na dlouhou trať, sebekázeň a sebeláska jsou ústřední témata. Nejsou to vůbec jednoduché věci a práce na sobě samém je to velmi obtížná, trnitá - závislost na cukru je rovna závislosti na jiných drogách. Ale tato kniha je velmi dobrou pomocnou rukou. Alternativy sladidel jsou naprosto vyčerpávajícím způsobem popsány v několika částech knihy a přiznám se, že jsem vůbec netušila, kolik způsobů „oslazení“ existuje!

Cukr je zlo? Věta k úvaze každému…

Dva úhly pohledu mne vyděsily: jeden je obrovský zájem států a za sebe si myslím, že i farmaceutických koncernů, udržet bílý cukr co nejvíce v chodu mezi obyvatelstvem, cpát ho do pečiva, housek, salámů i sýrů, na podvědomé úrovni podle pěstovat v lidech závislost na cukru. Jsou v tom daně, jsou v tom peníze ze léčení nemocí, jež by bez přítomnosti rafinovaného cukru, nevznikly… A druhý úhel byl, ovšem na vlastní kůži ho znám, naprosto děsivá snadnost a tolerance k závislosti na cukru. Po čem běžně saháme před menstruací, po čem sahají malé děti až příliš často, co jim babičky kupují, protože „je na tom napsáno, že je to pro děti?“ Ostatně složení některých našich dobrot na trhu, si vzali oba autoři na paškál a není to hezký pohled. Přece jen, nám do řeči srozumitelné, přeložili to, co se na obalu krčí někde v koutku. Obsah cukru je bombastický! Bohužel.

lit

A co takové pomalé a neustálé krmení organismu bílým cukrem, který si vůbec neumí poradit s jeho zpracováním, od mozku až po vnitřní orgány, trávení, metabolismus, psychické změny, nemoci srdce a cév…. dělá s našimi těly?

Vítr v hlavě vám Zdraví v ohrožení vyrobí velmi snadno. Podle anotace je kniha určena všem, kdo chtějí poznat neblahé důsledky konzumace cukru a zachránit tak svoje zdraví. Pokud bojujete léta s nadváhou a únavou – viníkem může být právě také cukr. Z této knihy pochopíte, co přesně cukr v těle ničí a proč nám škodí.

Je to ojedinělá a mimořádná publikace, která je srozumitelná a doslova nabitá ověřenými informacemi.

Autoři: Jiří Kuchař, Josef Jonáš
Název: Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru
Nakladatel: Eminent
Rok vydání: srpen, 2013
Vydání první


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

RENÁTA KAISEROVÁ

akademická malířka

Kniha:


PORTRÉT A HLAVA

Ráda bych se zmínila o knize Portrét a hlava, kterou jsem si koupila už podruhé, protože mi ji někdo ze žáků odcizil. Je mi to moc líto ale bohužel jsem jí neuhlídala. Jsem známá tím, že miluji encyklopedie a knihy o technice jakékoliv kresby i malby. A teď držím v ruce opravdu praktického průvodce realistickou kresbou. Já se totiž malinko vymykám některým jejím poučkám a doporučením, například od čeho začínat kreslit. Podívám se na portrét a hned mám vizi, jak jej nakreslím, tudíž je mi jedno začnu-li okem či nosem. Tato kniha je báječná i proto, že je tu hodně ukázkových portrétů. Každé oblasti hlavy je věnovaná kapitola s podrobným popisem, ukázkami a návodem, jak hlavu nakreslit přesně krok po kroku. Autor pan Martin Ševčík vytvořil portréty slavných lidí, aby přiblížil kresbu běžným studentům, které příliš nezajímají hlavy anonymních, nic neříkajících lidí. Navíc jako bonus, pokud knihu zaregistrujete na stránkách www.tajemstvíkresby.cz, získáte pracovní sešit a různé další bonusy zdarma.

Anketa

Twitter


Hledat

Na konci roku

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Lovci – letní superhrdinské čtení od Františka Kotlety

kotleta lovci 200Nakladatelství Epocha nám servíruje další výborný chod, tentokráte futuristickou akční adrenalinovku od Františka Kotlety, která nese úsečný název Lovci. Kdo by si ji neměl nechat ujít a čím vším oblaží vaše smysly, se dozvíte v nás...

Nové komentáře

Facebook

Google+


Literatura

Jak komunikovat podle Barbary Berckhan
ImageNa začátku ledna vyšla v nakladatelství Portál populárně-psychologická příručka. Autorkou je německá pedagožka, trenérka komunikace a kouč mezilidských vztahů Barbara Berckhan, která předává svoj...

Divadlo

Příběhy obyčejného šílenství

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát...

Film

Příběh filmu: Odysea v kinech od 1. září 2013

200 filmOd 1. září se představí širšímu publiku v České a Slovenské republice unikátní 15hodinový dokument režiséra, scénáristy a kameramana Marka Cousinse. Po uvedení na Mezinárodních filmových festivalech budou moci diváci vidět PŘÍBĚH FILMU: ODYSEU ve vybra...