Reklama
Banner

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Zdraví v ohrožení

Email Tisk

200litAutoři zvolili odvážné téma! Kniha s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru už dnes nikoho nepřekvapí. Ještě před několika lety by to byl žvást s nálepkou „konspirační teorie“, dnes se již nad škodlivostí bílého cukru zamýšlí kdekdo. A bohužel to jsou myšlenky, u kterých dříve či později přijdeme na jediné: „Že by na tom něco bylo?“ Ano, tato kniha od autorů Jiřího Kuchaře a MUDr. Josefa Jonáše je tím nejucelenějším, co jsem na toto téma četla.

 

 

Naprosto vyčerpávajícím způsobem, podloženo zdroji na konci knihy, se oba autoři pokusili podívat se na bílý cukr naprosto realistickýma očima.
Velkou nevýhodou tohoto tématu také je, že o něm donedávna hodně mluvilo spíš hanlivě. Cukr je přece zdroj energie, kromě cukrovkářům nikomu nezpůsobuje problémy. Tvrdit o něm, že způsobuje rakovinu nebo deprese, strachy a úzkosti? Nesmysl hodný konspiračních webů.

Možná i proto oba autoři toto téma vzali opravdu od podlahy a na všechny rádoby mýty si posvítili. Punc MUDr. Josefa Jonáše a množství použitých zdrojů, výzkumů a pročteného materiálu je zárukou, že to, co si tady přečtete, se vám nemusí v tuto chvíli pozdávat, ale jsem si naprosto jista, že jen čas ukáže, jak moc měli tito dva pánové pravdu.

lit1

Praxe potvrzuje teorii

MUDr. Josef Jonáš dříve pracoval jako primář psychiatrického oddělení. Možná proto si právě všímá i psychických důsledků konzumace cukru, on totiž velmi negativně „přebíjí“ (laicky řečeno) náš mozek. Ač vystudoval klasickou lékařskou fakultu, zvítězil u doktora Jonáše zájem o různá odvětví přírodní medicíny. Proslul svým jedinečným projektem o kontrolované detoxikaci organismu, metodě, která pomohla nespočtu lidí. V současné době má v Praze Vinohradech svou soukromou poradnu a vedle svých klientů se věnuje především dalšímu výzkumu v oblasti řízené a kontrolované dexotikace a vývoji nových preparátů.

S cukrem má u svých klientů bohaté zkušenosti a v jedné z částí knihy se o ně se čtenáři dělí. Není to zrovna optimistické čtení a v mnoha vleklých a útrpných problémech jeho klientů se může nalézt snad každý. Je to kniha doslova přehuštěna informacemi, které tvoří ucelený pohled na celý problém rafinovaného cukru. Dozvíme se o jeho výrobě, o jeho důležitosti v ekonomickém chodu společnosti (tady je někde na úrovni tabáku a alkoholu, prostě moc fajn kšeft), o jeho silné návykovosti, o přítomnosti téměř ve všem, rozhodně vás napadne, proč jsou všechny dnešní potraviny tak šíleně přeslazené, obsah cukru ve výrobcích pro kojeneckou výživu je naprosto tragickou záležitostí! Při čtení vám bude často vřít krev, pokud v sobě ještě máte nějaký pud sebezáchovy.

Autoři nabízí i způsob, jak se ze závislosti na cukru vymanit, je to ale běh na dlouhou trať, sebekázeň a sebeláska jsou ústřední témata. Nejsou to vůbec jednoduché věci a práce na sobě samém je to velmi obtížná, trnitá - závislost na cukru je rovna závislosti na jiných drogách. Ale tato kniha je velmi dobrou pomocnou rukou. Alternativy sladidel jsou naprosto vyčerpávajícím způsobem popsány v několika částech knihy a přiznám se, že jsem vůbec netušila, kolik způsobů „oslazení“ existuje!

Cukr je zlo? Věta k úvaze každému…

Dva úhly pohledu mne vyděsily: jeden je obrovský zájem států a za sebe si myslím, že i farmaceutických koncernů, udržet bílý cukr co nejvíce v chodu mezi obyvatelstvem, cpát ho do pečiva, housek, salámů i sýrů, na podvědomé úrovni podle pěstovat v lidech závislost na cukru. Jsou v tom daně, jsou v tom peníze ze léčení nemocí, jež by bez přítomnosti rafinovaného cukru, nevznikly… A druhý úhel byl, ovšem na vlastní kůži ho znám, naprosto děsivá snadnost a tolerance k závislosti na cukru. Po čem běžně saháme před menstruací, po čem sahají malé děti až příliš často, co jim babičky kupují, protože „je na tom napsáno, že je to pro děti?“ Ostatně složení některých našich dobrot na trhu, si vzali oba autoři na paškál a není to hezký pohled. Přece jen, nám do řeči srozumitelné, přeložili to, co se na obalu krčí někde v koutku. Obsah cukru je bombastický! Bohužel.

lit

A co takové pomalé a neustálé krmení organismu bílým cukrem, který si vůbec neumí poradit s jeho zpracováním, od mozku až po vnitřní orgány, trávení, metabolismus, psychické změny, nemoci srdce a cév…. dělá s našimi těly?

Vítr v hlavě vám Zdraví v ohrožení vyrobí velmi snadno. Podle anotace je kniha určena všem, kdo chtějí poznat neblahé důsledky konzumace cukru a zachránit tak svoje zdraví. Pokud bojujete léta s nadváhou a únavou – viníkem může být právě také cukr. Z této knihy pochopíte, co přesně cukr v těle ničí a proč nám škodí.

Je to ojedinělá a mimořádná publikace, která je srozumitelná a doslova nabitá ověřenými informacemi.

Autoři: Jiří Kuchař, Josef Jonáš
Název: Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru
Nakladatel: Eminent
Rok vydání: srpen, 2013
Vydání první


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

KVĚTOSLAVA ENGLEROVÁ

knihovnice obce Statenice

Kniha:


JAN BAUER - KLASIKOVÉ V NEDBALKÁCH

Kniha Klasikové v nedbalkách aneb Za kulisami českého 19. století z pera Jana Bauera mě oslovila hlavně tím, co jsme se ve škole o našich slavných klasicích neučili. Všeobecně je známo, že život těchto osobností byl plný bídy, ústrků a jedním slzavým údolím. O tom, že to byli také lidé z masa a kostí s lidskými chybami, se ve škole neučilo. Jejich životopisy nelze shrnout do pouhého soupisu děl. Víte, že Mácha hovořil většinou německy, že Palacký napsal Dějiny národa českého nejprve německy, že Dobrovský, Rettigová a Světlá se museli učit češtinu až v dospělém věku? A s češtinou bojoval i Josef Mánes. Nejvíce mě zaujal příběh Karla Havlíčka Borovského, který byl pasován na národního mučedníka. Havlíček byl r. 1851 odvezen do tyrolského Brixenu. V kouzelné alpské krajině byl ubytován v luxusním hotelu, kde se zastavovali i příslušníci habsburského panovnického rodu. Český novinář zde měl zajištěnou plnou penzi a mohl k sobě zvát manželku i dceru. V květnu 1852 se za Havlíčkem rozjela i jeho rodina. Cestovní výlohy ve výši 150 zlatých jim zaplatilo pražské policejní ředitelství. Nato si Havlíček pronajal domek se zahradním altánem s krásnou vyhlídkou. Veškeré jídlo jim nosili z luxusního hostince. Kromě toho dostával náš novinář od rakouského ministra vnitra ročně 500 zlatých, které mu byly vypláceny pravidelně v měsíčních splátkách, aniž musel něco dělat. Pravdou ale je, že byl Havlíček pod stálou policejní kontrolou. A takových zajímavých příběhů je tu mnohem víc. Kniha vystihuje zajímavosti ze života našich klasiků čtivou formou bez bulvární příchutě a nesnižuje přitom význam osobností, které hrají zásadní roli v našem národním kulturním fondu.

Banner

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Husa Líza aneb když se chceme mermomocí odlišit

husa liza horacekMaminka je první, která jim zprostředkovává nové dojmy, které děti nacházejí nejdříve doma, a pak venku za dveřmi svého domova. A k tomu jim napomáhají pohádkové i nepohádkové příběhy, které máma i táta svým dětem čtou. Neznám d...

Na palubě Lodi Tajemství 2013

divadlo bratri formanu 200Divadlo bratří Formanů a Divadlo AQUALUNG vás zvou Na palubu Lodi Tajemství 2013! Loď Tajemství vyplouvá 21. května z Rašínova nábřeží na Výtoni (mezi Palackého a ž...

KOLEKCE FILMOVÝCH KLAPEK JE TÉMĚŘ KOMPLETNÍ. BUDE NEJVĚTŠÍ V HISTORII

klap200V průběhu minulého týdne dorazila do Zlína od výtvarníků velká část umělecky ztvárněných klapek. Ty budou tvořit unikátní kolekci téměř 140 kusů, která bude svým rozsahem největší v historii. K vidění budou na různých místech v ČR. V neděli 29. května se...

Klan Cavalera útočí již po třetí!

Cavalera 200Poslední říjnový den roku 2014 vydala kapela, za níž stojí slovutné bratrské metalové duo Max a Igor Cavalerovi, Cavalera Conspiracy, své třetí album - Pandemonium. Jak se jim to povedlo, se dozvíte v článku, a nejen to.