Reklama
Banner

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Zdraví v ohrožení

Email Tisk

200litAutoři zvolili odvážné téma! Kniha s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru už dnes nikoho nepřekvapí. Ještě před několika lety by to byl žvást s nálepkou „konspirační teorie“, dnes se již nad škodlivostí bílého cukru zamýšlí kdekdo. A bohužel to jsou myšlenky, u kterých dříve či později přijdeme na jediné: „Že by na tom něco bylo?“ Ano, tato kniha od autorů Jiřího Kuchaře a MUDr. Josefa Jonáše je tím nejucelenějším, co jsem na toto téma četla.

 

 

Naprosto vyčerpávajícím způsobem, podloženo zdroji na konci knihy, se oba autoři pokusili podívat se na bílý cukr naprosto realistickýma očima.
Velkou nevýhodou tohoto tématu také je, že o něm donedávna hodně mluvilo spíš hanlivě. Cukr je přece zdroj energie, kromě cukrovkářům nikomu nezpůsobuje problémy. Tvrdit o něm, že způsobuje rakovinu nebo deprese, strachy a úzkosti? Nesmysl hodný konspiračních webů.

Možná i proto oba autoři toto téma vzali opravdu od podlahy a na všechny rádoby mýty si posvítili. Punc MUDr. Josefa Jonáše a množství použitých zdrojů, výzkumů a pročteného materiálu je zárukou, že to, co si tady přečtete, se vám nemusí v tuto chvíli pozdávat, ale jsem si naprosto jista, že jen čas ukáže, jak moc měli tito dva pánové pravdu.

lit1

Praxe potvrzuje teorii

MUDr. Josef Jonáš dříve pracoval jako primář psychiatrického oddělení. Možná proto si právě všímá i psychických důsledků konzumace cukru, on totiž velmi negativně „přebíjí“ (laicky řečeno) náš mozek. Ač vystudoval klasickou lékařskou fakultu, zvítězil u doktora Jonáše zájem o různá odvětví přírodní medicíny. Proslul svým jedinečným projektem o kontrolované detoxikaci organismu, metodě, která pomohla nespočtu lidí. V současné době má v Praze Vinohradech svou soukromou poradnu a vedle svých klientů se věnuje především dalšímu výzkumu v oblasti řízené a kontrolované dexotikace a vývoji nových preparátů.

S cukrem má u svých klientů bohaté zkušenosti a v jedné z částí knihy se o ně se čtenáři dělí. Není to zrovna optimistické čtení a v mnoha vleklých a útrpných problémech jeho klientů se může nalézt snad každý. Je to kniha doslova přehuštěna informacemi, které tvoří ucelený pohled na celý problém rafinovaného cukru. Dozvíme se o jeho výrobě, o jeho důležitosti v ekonomickém chodu společnosti (tady je někde na úrovni tabáku a alkoholu, prostě moc fajn kšeft), o jeho silné návykovosti, o přítomnosti téměř ve všem, rozhodně vás napadne, proč jsou všechny dnešní potraviny tak šíleně přeslazené, obsah cukru ve výrobcích pro kojeneckou výživu je naprosto tragickou záležitostí! Při čtení vám bude často vřít krev, pokud v sobě ještě máte nějaký pud sebezáchovy.

Autoři nabízí i způsob, jak se ze závislosti na cukru vymanit, je to ale běh na dlouhou trať, sebekázeň a sebeláska jsou ústřední témata. Nejsou to vůbec jednoduché věci a práce na sobě samém je to velmi obtížná, trnitá - závislost na cukru je rovna závislosti na jiných drogách. Ale tato kniha je velmi dobrou pomocnou rukou. Alternativy sladidel jsou naprosto vyčerpávajícím způsobem popsány v několika částech knihy a přiznám se, že jsem vůbec netušila, kolik způsobů „oslazení“ existuje!

Cukr je zlo? Věta k úvaze každému…

Dva úhly pohledu mne vyděsily: jeden je obrovský zájem států a za sebe si myslím, že i farmaceutických koncernů, udržet bílý cukr co nejvíce v chodu mezi obyvatelstvem, cpát ho do pečiva, housek, salámů i sýrů, na podvědomé úrovni podle pěstovat v lidech závislost na cukru. Jsou v tom daně, jsou v tom peníze ze léčení nemocí, jež by bez přítomnosti rafinovaného cukru, nevznikly… A druhý úhel byl, ovšem na vlastní kůži ho znám, naprosto děsivá snadnost a tolerance k závislosti na cukru. Po čem běžně saháme před menstruací, po čem sahají malé děti až příliš často, co jim babičky kupují, protože „je na tom napsáno, že je to pro děti?“ Ostatně složení některých našich dobrot na trhu, si vzali oba autoři na paškál a není to hezký pohled. Přece jen, nám do řeči srozumitelné, přeložili to, co se na obalu krčí někde v koutku. Obsah cukru je bombastický! Bohužel.

lit

A co takové pomalé a neustálé krmení organismu bílým cukrem, který si vůbec neumí poradit s jeho zpracováním, od mozku až po vnitřní orgány, trávení, metabolismus, psychické změny, nemoci srdce a cév…. dělá s našimi těly?

Vítr v hlavě vám Zdraví v ohrožení vyrobí velmi snadno. Podle anotace je kniha určena všem, kdo chtějí poznat neblahé důsledky konzumace cukru a zachránit tak svoje zdraví. Pokud bojujete léta s nadváhou a únavou – viníkem může být právě také cukr. Z této knihy pochopíte, co přesně cukr v těle ničí a proč nám škodí.

Je to ojedinělá a mimořádná publikace, která je srozumitelná a doslova nabitá ověřenými informacemi.

Autoři: Jiří Kuchař, Josef Jonáš
Název: Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru
Nakladatel: Eminent
Rok vydání: srpen, 2013
Vydání první


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

EVA HOUSEROVÁ-STENGLOVÁ

spisovatelka, šéfredaktorka Klubu žen s nadhledem http://www.nezoufalky.cz

Muzikál:


MÝDLOVÝ PRINC (v pražském divadle Broadway)

Tak takhle jsem se v divadle dlouho nepobavila. Podstatou úspěchu tohoto muzikálu je jeho ryzí českost bez snahy o bombastičnost. Příběh o tom, že i když to s námi jde někdy z kopce, vždy je možné ten kopec nakonec zdolat. Účinkující vás od otevření opony až do poslední vteřiny děkovačky strhnou svým entusiasmem a předají vám energii, přesně tak, jak to má v divadle být. Mluvené dialogy se přelévají ve zpívaná a tančená čísla, nikde žádné falešné spoje a prostoje. Autor a režisér Radek Balaš prostě muzikál dokonale ovládá, Daniel Dvořák mu postavil ve vteřině proměnitelnou scénu, a Mýdlový princ tak má pravý muzikálový šmrnc. Budete si s nimi zpívat Neckářovy písničky a budete i trochu dojatí, protože před touto legendou naší populární hudby, která i přes zdravotní problémy stále září, je třeba smeknout. Tak jak to udělal i celý muzikál…

Banner

Anketa


Pacient 12

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Odhalte tajemství staré delfské mince
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Loutkař: umělec, nebo vyšinutý vrah?
ImageKrimi Loutkař z pera německé autorky Mariny Heib bude pravděpodobně správnou volbou pro milovníky rázných a přímočarých detektivek nezpomalených dlouhými popisnými pasážemi. Choromyslného vraž...
Muzikál Robin Hood se vrátí na repertoár Divadla Kalich

robin200Muzikálový příběh zbojníka Robina Hooda z autorské dílny Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové opět ožije na jevišti pražského Divadla Kalich. Robin Hood se na něj vrátí v pátek 19. února 2016 na limitovaný počet 20 repríz.

...
Seriál Terapie je výzvou pro tvůrce, herce i diváky

terapie serial magicboxDiváci, kteří rádi sdílejí osudy seriálových hrdinů, ale zároveň dávají přednost zápletkám s hlubším podtextem, nabízejícím poučení a inspiraci, jistě uvítali projekt HBO Česká republika, seriál s názvem TERAPIE

PETER BINDER: Z nové desky jsem šťastný jako malé dítě
ImageFanoušci Vltavy se dočkali. Kapela se loni po sedmi letech vrátila v pozměněné sestavě na koncertní pódia a letos v říjnu vydala nové album s názvem Komedianti se vracejí domů. Jednou z nov...