Reklama
Banner
Banner

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Zdraví v ohrožení

Email Tisk

200litAutoři zvolili odvážné téma! Kniha s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru už dnes nikoho nepřekvapí. Ještě před několika lety by to byl žvást s nálepkou „konspirační teorie“, dnes se již nad škodlivostí bílého cukru zamýšlí kdekdo. A bohužel to jsou myšlenky, u kterých dříve či později přijdeme na jediné: „Že by na tom něco bylo?“ Ano, tato kniha od autorů Jiřího Kuchaře a MUDr. Josefa Jonáše je tím nejucelenějším, co jsem na toto téma četla.

 

 

Naprosto vyčerpávajícím způsobem, podloženo zdroji na konci knihy, se oba autoři pokusili podívat se na bílý cukr naprosto realistickýma očima.
Velkou nevýhodou tohoto tématu také je, že o něm donedávna hodně mluvilo spíš hanlivě. Cukr je přece zdroj energie, kromě cukrovkářům nikomu nezpůsobuje problémy. Tvrdit o něm, že způsobuje rakovinu nebo deprese, strachy a úzkosti? Nesmysl hodný konspiračních webů.

Možná i proto oba autoři toto téma vzali opravdu od podlahy a na všechny rádoby mýty si posvítili. Punc MUDr. Josefa Jonáše a množství použitých zdrojů, výzkumů a pročteného materiálu je zárukou, že to, co si tady přečtete, se vám nemusí v tuto chvíli pozdávat, ale jsem si naprosto jista, že jen čas ukáže, jak moc měli tito dva pánové pravdu.

lit1

Praxe potvrzuje teorii

MUDr. Josef Jonáš dříve pracoval jako primář psychiatrického oddělení. Možná proto si právě všímá i psychických důsledků konzumace cukru, on totiž velmi negativně „přebíjí“ (laicky řečeno) náš mozek. Ač vystudoval klasickou lékařskou fakultu, zvítězil u doktora Jonáše zájem o různá odvětví přírodní medicíny. Proslul svým jedinečným projektem o kontrolované detoxikaci organismu, metodě, která pomohla nespočtu lidí. V současné době má v Praze Vinohradech svou soukromou poradnu a vedle svých klientů se věnuje především dalšímu výzkumu v oblasti řízené a kontrolované dexotikace a vývoji nových preparátů.

S cukrem má u svých klientů bohaté zkušenosti a v jedné z částí knihy se o ně se čtenáři dělí. Není to zrovna optimistické čtení a v mnoha vleklých a útrpných problémech jeho klientů se může nalézt snad každý. Je to kniha doslova přehuštěna informacemi, které tvoří ucelený pohled na celý problém rafinovaného cukru. Dozvíme se o jeho výrobě, o jeho důležitosti v ekonomickém chodu společnosti (tady je někde na úrovni tabáku a alkoholu, prostě moc fajn kšeft), o jeho silné návykovosti, o přítomnosti téměř ve všem, rozhodně vás napadne, proč jsou všechny dnešní potraviny tak šíleně přeslazené, obsah cukru ve výrobcích pro kojeneckou výživu je naprosto tragickou záležitostí! Při čtení vám bude často vřít krev, pokud v sobě ještě máte nějaký pud sebezáchovy.

Autoři nabízí i způsob, jak se ze závislosti na cukru vymanit, je to ale běh na dlouhou trať, sebekázeň a sebeláska jsou ústřední témata. Nejsou to vůbec jednoduché věci a práce na sobě samém je to velmi obtížná, trnitá - závislost na cukru je rovna závislosti na jiných drogách. Ale tato kniha je velmi dobrou pomocnou rukou. Alternativy sladidel jsou naprosto vyčerpávajícím způsobem popsány v několika částech knihy a přiznám se, že jsem vůbec netušila, kolik způsobů „oslazení“ existuje!

Cukr je zlo? Věta k úvaze každému…

Dva úhly pohledu mne vyděsily: jeden je obrovský zájem států a za sebe si myslím, že i farmaceutických koncernů, udržet bílý cukr co nejvíce v chodu mezi obyvatelstvem, cpát ho do pečiva, housek, salámů i sýrů, na podvědomé úrovni podle pěstovat v lidech závislost na cukru. Jsou v tom daně, jsou v tom peníze ze léčení nemocí, jež by bez přítomnosti rafinovaného cukru, nevznikly… A druhý úhel byl, ovšem na vlastní kůži ho znám, naprosto děsivá snadnost a tolerance k závislosti na cukru. Po čem běžně saháme před menstruací, po čem sahají malé děti až příliš často, co jim babičky kupují, protože „je na tom napsáno, že je to pro děti?“ Ostatně složení některých našich dobrot na trhu, si vzali oba autoři na paškál a není to hezký pohled. Přece jen, nám do řeči srozumitelné, přeložili to, co se na obalu krčí někde v koutku. Obsah cukru je bombastický! Bohužel.

lit

A co takové pomalé a neustálé krmení organismu bílým cukrem, který si vůbec neumí poradit s jeho zpracováním, od mozku až po vnitřní orgány, trávení, metabolismus, psychické změny, nemoci srdce a cév…. dělá s našimi těly?

Vítr v hlavě vám Zdraví v ohrožení vyrobí velmi snadno. Podle anotace je kniha určena všem, kdo chtějí poznat neblahé důsledky konzumace cukru a zachránit tak svoje zdraví. Pokud bojujete léta s nadváhou a únavou – viníkem může být právě také cukr. Z této knihy pochopíte, co přesně cukr v těle ničí a proč nám škodí.

Je to ojedinělá a mimořádná publikace, která je srozumitelná a doslova nabitá ověřenými informacemi.

Autoři: Jiří Kuchař, Josef Jonáš
Název: Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru
Nakladatel: Eminent
Rok vydání: srpen, 2013
Vydání první


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

IVETA SVOBODOVÁ

spisovatelka

Film:


DÍTĚ BRIDGET JONESOVÉ

Do kina jsem vyrazila s obavami. Byla jsem druhým dílem dokonalé Bridget dost zklamaná a tak jsem čekala spíš nastavenou kaši. Nedělala jsem si velké naděje. Uběhla spousta let, hlavní protagonisté zestárli a Hugh Grant dokonce odmítl spolupráci na třetím pokračování. Také se dost dlouho odkládalo natáčení a ladil se scénář. O to víc jsem byla překvapená, že jsem se dvě hodiny bavila a ostatní v sále také. Už ani nevím, kdy naposled jsem slzela smíchy. Renée Zellweger, Colin Firth a Patrick Dempsey byli prostě fantastičtí a skvěle jim sekundovala sarkastická gynekoložka v podání Emmy Thompson. Ta se také podílela na scénáři, režie se opět se ctí chopila, tak jako u prvního dílu, Sharon Maquire. Jestli se chcete pobavit a uvolnit se, nenechte si ujít Dítě Bridget Jonesové, opravdu to stojí za to.

Banner

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Robert Rohál mapuje tvorbu českých a slovenských zpěváků i herců

Rohal Hvezdy odvedle 200Dvě publikace - Legendy československé populární hudby (podtitul: 70. a 80. léta) a Hvězdy odvedle (podtitul: a jejich stopy nejen v českém filmu) - mají leccos společného.

 

...

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Bratři Lví srdce: Dojemný příběh pro malé i velké

200litKdo by neznal Astrid Lindgrenovou a její nesmrtelné „Děti z Bullerbynu.“ Vesnička, v níž šest dětí zažívá neobyčejná dobrodružství, si získala miliony čtenářů po celém světě. Lindgrenová si ale uvědomovala, že zdaleka ne všichni mají v životě štěstí a že dě...

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních soubor...

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...

Na Radosti – tóny, které vás obejmou

anet 200Nebudu vás napínat. Pro ty, co ještě neměli možnost slyšet nové album Anety Langerové - je naprosto okouzlující, a to se projevuje i v prodejních žebříčcích. Sice jsme na novinku čekali pět let, ale opravdu se to vyplatilo. Finální mix je znamenitým sou...