Lovci hlav pořádají štvanici, má to jen jedinou, ale zásadní chybu – lovnou zvěří jsou oni sami

Lovci hlav pořádají štvanici, má to jen jedinou, ale zásadní chybu – lovnou zvěří jsou oni sami

Tisk

200mluJo Nesbø ve svém dalším románu Lovci hlav uvádí na scénu nového hrdinu - Rogera Browna. Poměrně nedávno přineslo vydavatelství OneHotBook tento román ve formě audioknihy, kterou načetl herec a dabér s nezaměnitelným hlasem, Filip Švarc.

 

 

Roger Brown je podle svého vlastního názoru nejlepší a nejhůře placený lovec hlav (headhunter) v Norsku. Má dokonalý oblek, vhodnou kravatu a bystrý úsudek. Jeho vyprávění začíná ve chvíli, kdy vybírá nového kandidáta na vrcholovou pozici ve významné firmě, která jej tímto úkolem pověřila. Samolibě hovoří o své práci a o metodách, které využívá, svěřuje se s myšlenkami a postřehy, které se mu honí hlavou při pohovoru se zájemcem o místo, které je ve hře. Všechny reakce pečlivě sleduje a analyzuje. Bude tento tím pravým? A vlastní dostatečně hodnotný obraz, aby se Rogerovi vyplatilo jej ukrást a vyměnit za bezcennou kopii? Tím si totiž vyrovnává hladinu příjmů umožňující mu udržet si vysoký životní standard.

Na scénu vstupuje Clas Greve. Je dokonalým kandidátem na jakoukoli vrcholnou pozici a tip na něj dostává Roger přímo od své krásné a milující ženy Diany. Navíc vlastní jeden Rubensův obraz stomilionové hodnoty…

mlu

V této fázi začíná konečně příběh dostávat očekávané grády. Musím totiž přiznat, že při poslechu úvodních kapitol jsem začala pochybovat, že se jedná skutečně o vyhlášený detektivní bestseller. Nástin psychologických sond uznávaného personalisty sice byl zajímavý, ale chvílemi se mi to zdálo příliš zdlouhavé. Dějový zvrat však přišel v pravou chvíli a potom už jsem nestačila žasnout jak nad kreativitou autora románu, tak nad vynalézavostí obou protivníků – Rogera Browna a Clase Greveho. Není divu, ve hře je příliš mnoho včetně toho nejcennějšího – vlastní existence.

Celá audiokniha má trvání 8 hodin a 32 minut. Do tohoto času je vměstnána několikadenní štvanice s originální zápletkou a překvapivým rozuzlením. Každý detail zde má své místo a všechny kroky, které lovci hlav činí, je posouvají jasně kupředu – v tomto dramatu není cesty zpět. Roger Brown zjišťuje, že sice perfektně rozpozná směr uvažování druhých, ale o sobě toho moc neví.
Filip Švarc v roli vypravěče příběhu odvedl skvělou práci. Jeho hlas sice úplně nekorespondoval s mou představou podoby Rogera Browna (ostatně, to ani jeho filmový představitel), ale to je skutečně maličkost a samozřejmě to není jeho vina – jen můj rozmar. Jinak jsem mu věřila každé slovo a každý večer jsem se těšila na další pokračování. Jediným problémem bylo, že příjemný přednes mě občas předčasně ukolébal k spánku, takže některé kapitoly jsem si musela pustit několikrát. Ve finále románu jsem však již, díky řádné dávce napětí, problémy s usínáním neměla.
Graficky je přebal audionosiče shodný s knihou tištěnou, uvnitř najdete stručné medailonky spisovatele a interpreta a upoutávky na atraktivní tituly nakladatelství OneHotBook. Je to skutečně jedna perla vedle druhé a rozhodně také stojí za poslech!

Jo Nesbø (*1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář. V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (Netopýr), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen (Skleněný klíč), skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Více na:  www.jonesbo.cz

 

Filip Švarc (1975) chtěl být od dětství hercem. První filmovou smlouvu mu rodiče podepisovali, když mu bylo šest. A pak jich přišlo ještě několik. K tomu se přidalo i hostování v dětských rolích v Divadle na Vinohradech a v Divadle E. F. Buriana. Absolvoval Státní konzervatoř v Praze, po několikaročním hostování v pražském Divadle ABC se v současné době věnuje hlavně dabingu. Jedenáct let také strávil za mikrofonem Fajn Rádia.

Jo Nesbø/ Lovci hlav (Hodejegerne)
Nahrávka vznikla podle knihy Joa Nesbøho – Lovci hlav, vydané nakladatelstvím Kniha Zlín
Překlad: Kateřina Krištůfková
Nakladatelství OneHotBook v distribuci Radioservisu, 2013
Režie: Jitka Škápíková
Načetl: Filip Švarc
Hodnocení: 95 %

Titul je součástí projektu Audiokniha roku (www.audiokniharoku.cz)
www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Agatha Christie: Viděla jsem vraždu

videla jsem vrazdu perex (2)Utopení, vražda, nebo o co šlo? Slavná spisovatelka Ariadne Oliverová, která se halloweenského večírku zúčastnila, bude tou, která nakonec slavného detektiva Hercula Poirota osloví. A rozjíždí se příběh plný př...


Literatura

Karty skryté moudrosti: Máte odvahu k výkladům?

Colette Baron-Reid tarotPředstavte si, že ještě před vznikem písma vytvořily prastaré národy božské spojenectví lidí a mystických skrytých říší, které tvoří most mezi světy přírody a ducha a udržuje harmonii a rovnováhu. Tímto spojenectví...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...