Bratři Krausovi vyprávějí o své famílii k pohledání: Rodinný sjezd

Bratři Krausovi vyprávějí o své famílii k pohledání: Rodinný sjezd

Tisk

200mluNakladatelství Fonia přináší v distribuci Popronu záznam představení z pražské Violy, kde Jan a Ivan Krausové čtou z knihy Rodinný sjezd. Starší z bratrů, spisovatel Ivan Kraus, těží ve svých humoristických povídkách z příhod své velké a svérázné rodiny. Při jejich interpretaci oběma bratry pak vzniká neopakovatelná atmosféra. Originální a autentické autorské čtení doplňuje řada vtipných glos a poznámek.

 

V Rodinném sjezdu se Ivan Kraus opět vrací do rodinného kruhu a k rodinným legendám (již dříve zpracovaným například v knize Má rodina a jiná zemětřesení), aby nám představil momentky z rodinného alba, z doby, kdy se ten či onen člen rodiny dostal do nechtěného sporu s každodenním šikanováním policejního režimu. Většina sourozenců Jana Krause totiž postupně emigrovala a tak je nasnadě, že si jejich rodiče při různých výsleších a předvoláních užili své a že museli nesmírně improvizovat. Velice úsměvné jsou odpovědi tatínka u pohovoru s úředníkem, který se ho vyptává, proč mu děti utekly zrovna na Západ... také závěrečná kapitola o tajných znameních u mě vzbuzovala návaly smíchu. Maminka byla skutečně velmi vynalézavá a za její šifry by se nemusela stydět ani slavná britská MI6. Stejný důvtip však musely při luštění prokázat i děti, kterým byly tajné zprávy určeny. Chvílemi mi, jaksi mimoděk, přicházely na mysl i hlášky z filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“....Tady ručník, tady ručník... a trochu jsem si paní Krausovou představovala jako Marii Rosůlkovou v roli konspiračním nadáním obdařené paní Harringtonové.

mlu

Podle vyprávění je pokladem celé rodiny Kausových velká soudržnost a všichni dostali do vínku typický smysl pro humor. Dovedu si živě představit, že jejich rodinné srazy jsou plné drsné vřelosti, sarkastických poznámek a kořeněné spoustou smíchu. Z textu také vyplývá úcta, jakou sourozenci chovají ke svým rodičům a jak se mají rádi navzájem. Součástí obalu CD je i několik rodinných, a dalo by se říci historických, fotografií.

Bratři Krausové se při čtení střídají a stejně, jako jsou si podobní ve tváři, znějí podobně i jejich hlasy s nezaměnitelnou dikcí. Celé cédéčko je dlouhé pouze hodinku a tak je určitě vhodné i k poslechu v kruhu rodiny či přátel a nebo v posteli před usnutím. Obsahuje šest kapitol, které tvoří samostatné celky, takže si je klidně můžete pustit i napřeskáčku a nebo zvolit jen tu svou nejoblíbenější.

mlu1

1. Jan Kraus – Rodinný sjezd 00:11:05
2. Ivan Kraus – Podnik 00:08:38
3. Jan Kraus – Otevřený dům 00:07:28
4. Ivan Kraus – Předvolání 00:09:56
5. Jan Kraus – Mlč a podepisuj 00:09:40
6. Ivan Kraus – Tajná znamení 00:16:05

Jan a Ivan Krausové spolu načetli i další Ivanovy knihy, například Číslo do nebe a Udělej mi tichoučko. Včetně Rodinného sjezdu si je můžete objednat na www.popron.cz

Rodinný sjezd/ Ivan Kraus, Jan Kraus ( povídky z knihy Ivana Krause Rodinný sjezd)
Nahráno ve Viole v únoru 2013
Nakladatelství: Fonia
Distribuce: Popron
Celkový čas: 01:02:52
Hodnocení: 89%

Více na: www.popron.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Válkotvůrci překvapí pestrou plejádou povídek

valkotvurci 200V červenci vyšla v tištěné podobě sbírka povídek Válkotvůrci dnes asi nejoblíbenějšího autora české řeznické fantastiky Františka Kotlety. Povídky žijí samy o sobě, některé jsou zábavné až naivní, jiné čistě akční, či vyzývavé, snad všech...


Literatura

Román s jednoduchým názvem a členitým obsahem: Paní Hemingwayová Naomi Woodové

200litPaní Hemingwayová – jakmile jsem spatřila upoutávku na knihu, jež brzy vyjde v nakladatelství Metafora, okamžitě mi naskočilo: která? Vždyť jich bylo víc. O které tedy píše Naomi Woodová? A bude to fabulace, životopis…? Mé myšlenky se otazníky jen hemžily,...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Ztraceni v Mnichově se ve vaší domácí filmotéce rozhodně neztratí

mnichov 200K nejvýraznějším a kriticky nejoceňovanějším tuzemským snímkům loňského roku patřila absurdní komedie Ztraceni v Mnichově. S ní se po sedmi letech vrátil na plátna kin Petr Zelenka (mystifikační komedie Rok ďábla, Karamazovi nebo Příběhy obyčejnéh...