Emil a detektivové poprvé ve formě mluveného slova

Emil a detektivové poprvé ve formě mluveného slova

Tisk

200mluAčkoliv tato detektivka pro děti vyšla poprvé v roce 1929, čili před více jak osmdesáti lety, drží se stále v oblibě malých i větších čtenářů. Do dnešního dne se dočkala překladu do více jak šedesáti světových jazyků. Kästnerův Emil oslnil hned na počátku literární svět. Především otevřel dveře novému žánru, dětské detektivce, v níž se skutečně pátrá a odhaluje nekalost, ale také rozvinul nový styl – děti v jeho podání nejsou jenom hodná dítka, ale jsou to skuteční kluci a holky se vším všudy – umí se radovat, zlobit, poslouchat a občas nemluvit pravdu. Dospělí s nimi hovoří jako s rovnými, s partnery, což tehdy bylo asi největší novum. I když, mnohý ze současných autorů jako kdyby na tento důležitý přístup k dětskému čtenáři stále zapomínal. A do třetice: dětský příběh Erich Kästner vnořil do kulis města obydleného skutečnými lidmi z masa a kostí – v tomto případě rovnou do Berlína. Proto není divu, že Emil s prázdninovým kufříkem svým vlakem úspěšně doputoval až ke čtenářům jednadvacátého století.

 

A nejen ke čtenářům. Díky vydavatelství Audioberg se můžeme zaposlouchat do zcela první české audionahrávky tohoto nadčasového humorného příběhu, plného zapeklitých situací. Na dvou CD discích najdeme celý příběh v příjemné dramatizaci, kterou režijně vedl Jan Jiráň. Skvostné obsazení dává jasně najevo, nakolik vydavatel titulu věřil a cenil si jej.

mlu

Stejně jako obsazení, je také úprava bookletu exkluzivní. Vlastně se jedná o jakousi knížku, v níž najdeme půvabnou fotoreportáž celého příběhu. Jednotlivé fotografie představující hrdiny a prostředí, v němž se děj odehrává, doplňuje stručná informace a jednoduchá ilustrace Waltera Triera. Celkový dojem – půvabný dárek pro malé i velké fanoušky Emila. 

Kdo by nežádal fyzickou podobu nahrávky, někteří z nás již mají dost poházených disků po podlaze dětského pokoje, přivítá možnost stažení si nahrávky do počítače či chytrého mobilu. Stačí využít služeb Audiotéky, kde si každý zájemce může vytvořit vlastní audioknihovničku.

mlu1

Příjemná více jak hodina a půl s Emilem a jeho novými kamarády, kteří chlapci pomohou dopadnout pána v tvrďáku, jenž Emila okradl cestou ve vlaku, a dostat za mříže pěkného lumpa škodícího v různých německých městech, vznikla v září 2013 a podíleli se na ní například Jiří Lábus, Oldřich Navrátil, Dana Batulková, Marek Eben, Libuše Švormová, Josef Somr, Jaroslava Kretschmerová, Arnošt Goldflam a Dismanův rozhlasový dětský soubor. Příběh je doprovázen původní hudbou slovenského skladatele Petera Bindera.

 

 

Jak hodnotit tento počin? Rozhodně palcem nahoru! Klasické, osvědčené dílo v klasických kulisách studiové nahrávky v půvabné podobě – co víc si nadšenec pro audioknihy může přát?

 

Zvuková ukázka:
http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/emil.mp3

Název: Emil a detektivové
Autor: Erich Kästner
Překlad: Jitka Fučíková
Režie: Jan Jiráň
Stopáž: 1 hodina 36 minut
Vydavatelství: Audioberg, 2013
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: vydavatelství Audioberg a Radioservis, a. s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Barborou Schneiderovou nejen o storytellingu a festivalu Vikingové

vikingove 200Od 23. do 26. září se v Městské knihovně v Praze bude konat festival Vikingové, jehož součástí bude Večer se staroseverskými bohy. Ten má pod taktovkou mimo jiné paní Barbora Schneiderová, ředitelka občanského sdružení Storytelling a také drama...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Potomci mlčení

potomci mlceni 200Už jen ten název a obal knihy s těhotnou ženou a Davidovými hvězdami na obalu mě jako  čtenáře příběhů zasazených do období druhé světové války nenechal klidnou. Téma vyrovnání se s událostmi roku 1945 - odsunem Němců -  je živé i po více než sedmdesáti ...


Literatura

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...