Nevěru tolerovat nebo řešit razantně?

Nevěru tolerovat nebo řešit razantně?

Tisk

200litRomán od Táni Keleové-Vasilkové „Druhá“ mě zase jednou přiměl k zamyšlení, jak bych se zachovala na místě hlavní hrdinky. V kostce je to klasický a obvyklý až skoro okoukaný příběh. Hlavní hrdinka Alena žije spokojený život na mateřské dovolené s dvěma malými dětmi. Jediné, co ji trápí je, že má manžel Robert moc práce a chodí pozdě domů. Často pracuje dlouho do noci i o víkendech. Jenže, copak si může stěžovat, když manžel živí ji i děti a to velmi slušně? Samozřejmě se z jeho „práce“ vyklube dlouhonohá a prsatá mladá žena. Alena se rozhodne zachránit rodinu, hlavně kvůli dětem a manželovi odpustí. Jenže se to opakuje a Alena odchází i s dětmi.

 

Zajímavé na tomto příběhu je, že se seznamuje s manželovou bývalou milenkou Danielou, což ani jedna z nich na začátku jejich přátelství netuší. Daniela to záhy zjistí, ale rozhodne se nechat si to pro sebe. Hodně Aleně pomůže v nejtěžších chvílích, přestože sama dost trpí tím, že se na ni Robert vykašlal a celou dobu jejich tajného vztahu jí lhal.

Román nabízí pohled za dvou stran. Z pohledu podváděné ženy a ženy, s níž manžel podvádí svou ženu. Je o naivitě a slepé lásce. O naději a touze po změně povahy partnera. O zklamání, že to nejde a idyla manželství se rozpadá. Všechny plány do budoucnosti se najednou mění a nic není tak, jak si hrdinka vysnila. O radikálním rozhodnutí a novém začátku.

lit

Tak jsem přemýšlela, co bych udělala já. Je lepší držet ústa a krok v zájmu rodiny? Vím, že rozvod je dnes standardem, ale pro mě něčím nepředstavitelným. Vždy jsem byla vychovávána, že se musí za vztah bojovat a v manželství ledaco překousnout. Že nikde není nic ideální, a že problémy jsou všude, jen se o tom neví veřejně. Ale má smysl trápit se a neustále podezírat? Přemýšlet, s kým byl tentokrát? Nevím, je to těžké rozhodnutí.

Autorka má ve zvyku vybírat si témata, která jsou až skoro otřepaná a napsat o nich knihu, která se moc dobře čte. Na toto téma bylo už napsáno mnoho a mnoho knih, ale ani to neubírá knížce na čtivosti. Občas tam jsou i vtipné momenty s rozhodně je optimistická. Lehce se dotýká i problému alkoholismu u žen, neplánovaného těhotenství ve velmi brzkém věku, naopak těžkému rozhodování jestli zůstat s mužem, který je nezvratně neplodný nebo třeba rozdílům v životě na vesnici a ve městě.

Tuhle knihu jsem přečetla velmi rychle, jako všechny od této autorky. Je to čtení hlavně pro ženy středního věku. Nemyslím, že by zaujala muže, i když výjimky se jistě najdou. Stejně tak nemyslím, že by mohla bavit hodně mladé slečny. 

Název: Druhá
Autor: Táňa Keleová-Vasilková
Překladatel: Drahomíra Smutná
Žánr: román pro ženy
Vydáno: 2013
Stran: 301
Vydalo nakladatelství: NOXI
Hodnocení: 85 %

Zdroj: www.bux.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

patricny 200Věnuje se jim s důslednou pečlivostí – svědčí o tom jeho publikace, výstavy i televizní pořady. S nádherným nadhledem se dívá kolem sebe a nás ostatní se učí dívat, učí hledat krásu kolem sebe. V polovině května letošního roku (2014) vyšla jeho...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tom Kenyon, Judi Sion: Arkturiáni

arkuriani 200Při pohledu na hvězdné nebe každého občas napadá, jsme-li tu sami. Každého občas ovane ta obrovská nekonečnost vesmíru, ta naše vlastní malichernost. Stačí se pocitově vzdálit od běžných starostí a už jen pohled na naši modr...


Literatura

Splácení dluhu

stati perexFilozofická fakulta Karlovy univerzity v Praze přinesla na knižní trh opravdovou lahůdku. Výběr z literárních studií a statí jedné z nejvýznamnějších osobností české germanistiky, literárního vědce, básníka, dramati...

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Začalo natáčení nového filmu Davida Laňky ÚTĚK

UtekPrvní klapkou začalo 6. listopadu v Říčkách v Orlických horách natáčení rodinného filmu Útěk podle stejnojmenné knižní předlohy Oty Hofmana. Štáb v čele s režisérem a scenáristou Davidem Laňkou v Říčkách zůstane do 26. listopadu. V hlavních rolích na...