Francis Scott Fitzgerald: Velký Gatsby

Francis Scott Fitzgerald: Velký Gatsby

Tisk

200mluV květnu tohoto roku měl v českých kinech premiéru nejnovější snímek režiséra Baze Luhrmanna Velký Gatsby podle románu Francise Scotta Fitzgeralda. Málokdo mohl uniknout mediální kampani a tváři Leonarda DiCapria téměř na každém reklamním poutači. Soudě podle ohlasů, je tato - již pátá - filmová adaptace slavného románu tou úplně nejpovedenější. A to i přes, nebo právě pro, režisérův nezaměnitelný vizuální styl. Vydavatelství Leda přispěchalo s novým vydáním románu v paperbackové vazbě s grafickým motivem z filmu a také s audioknihou.

 

Ta byla nahrána v červnu v řevnickém Studiu Chevaliere pod dohledem Heleny Rytířové a v interpretaci Michala Jagelky. Řadí se mezi ty “čisté” audioverze literárních předloh - tedy prostě čtený text bez jakýchkoli výraznějších náznaků dramatizace, zvukových efektů nebo hudebních pasáží. Škoda - zrovna Gatsby, stěžejní román tzv. jazzového věku, by si hudbu určitě zasloužil. Pokud ale Leda zvolila tento typ audioknižní nahrávky, je třeba uznat, že se jí povedlo vytvořit vyrovnanou a posluchačsky přívětivou audioknihu.

mlu

Svěřit četbu Fitzgeraldova románu právě Michalu Jagelkovi, byl docela přirozený krok. Jagelka je jedním z nejvytíženějších českých dabérů a právě on propůjčil hlas představiteli Jaye Gatsbyho v aktuálním filmu. Přestože audioknižní interpretace je zcela jiná umělecká kategorie než filmový dabing a řada předních herců se jí nedokázala obstojně zhostit, Michal Jagelka podal v mezích tohoto typu audioknihy přinejmenším slušný výkon. Je opravdu spíše interpretem než hercem. Nesnaží se vymodelovat před posluchačem postavy románu do nejjemnějších detailů, ale nechává zcela na jeho fantazii, jak si s příběhem poradí.

Velký Gatsby ostatně poskytuje čtenářově představivosti a často i trpělivosti obrovský prostor. Scott Fitzgerald rozjíždí svůj příběh možná až příliš zvolna a ze začátku je velmi popisný. Seznamuje čtenáře s obyvateli Long Islandu - newyorskou smetánkou dvacátých let, a se způsobem jejich života. Z pohledu středostavovského mladíka Nicka Carrawaye ukazuje povrchnost mladé generace zbohatlíků, kouzlo peněz a omamný pocit bohatství. O panu Gatsbym, který pořádá opulentní večírky, neví nikdo téměř nic a o tom, jak přišel k majetku, se šíří fantastické zvěsti. Postupně se vysvětluje proč je Gatsby na ostrově a co je vůbec zač, dochází k tragické události, nedorozumění a příběh spěje ke konci.

Podobně jako Americká tragédie z téže doby, je i Velký Gatsby především společenským románem. Na rozdíl od Fitzgeralda je Theodor Dreiser kritičtější a rozdíl v sociálním statutu jeho postav je propastnější. Pracuje navíc s motivem zločinu a trestu a nejspíš právě proto je jeho dílo pro čtenáře zajímavější než Gatsby. Myšlenka obou románů je ale obdobná - oba autoři reflektují stav americké společnosti své doby. Fitzgeraldovi bývá vyčítáno, že to dělá příliš lehkým, možná až ledabylým způsobem.

Nyní to mohou posoudit i čeští audioknižní posluchači. Velký Gatsby nevychází na fyzickém nosiči a zakoupit ho lze jen prostřednictvím on-line služeb, aktuálně pouze na www.audioteka.cz za 199 Kč. Tam si také můžete poslechnout krátkou ukázku nebo stáhnout tzv. kapitolu zdarma.

recenze je součástí projektu audiokniha roku ( www.audiokniharoku.cz )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nadčasový Malý princ v novém vydání

Maly princ 200Máme doma tuhle knížku, kterou vydal Albatros v roce 2000, a jsou v ní autorovy ilustrace. Nyní se mi dostalo do ruky vydání z dílny Fragmentu a byla jsem zvědavá, jaký je mezi nimi rozdíl. Text je samosebou totožný, ale obrázky nejsou od Ant...


Literatura

Jan van Helsing: Kdo se bojí Smrti?

helsingBudí úžas i pochybnosti. V této knize se každou stránkou stavíte svému strachu, který se pomalu rozpouští v uchvácení informacemi, které se dozvídáte. S něčím budete souznit, s něčím nikoliv – poměr bude mít každý jiný podle svého přesvědčení i životních zkušeností.

...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...