Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

Tisk

200litKdyž byla spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová konfrontována s názorem, že poezie se dnes téměř neprodává, vyvolalo to u ní nejen otázku, zda je tomu skutečně tak, ale zároveň se zrodil i nápad vytvořit almanach ženské milostné poezie plný něhy, radosti a smutku.

 



Kniha Královny slz a ostružin, vydaná v roce 2010, je sbírkou 421 básní od 44 básnířek. Autorkami jsou ženy milující a toužící, z nich každá vnímá svět lásky trochu jinak, ale jejichž verše promlouvají silou prožitků a pocitů natolik živě, že v mysli čtenáře tanou mysterióní obrazy plné horkého dechu, oblých těl a sladkých doteků.

Při prvním setkání s výtiskem a pohledu na jeho obálku mě napadala hned celá řada otázek…proč slzy a ostružiny? Jsou královnami míněny autorky básní? Chtěla bych raději vládnout slzám nebo ostružinám? Popíchal se někdo o trny ostružiní a ronil potom slzy? A proč modrý tančící mědvěd…nebo to je medvědice? To bylo jen pár z mnoha dalších asociací, které, nejen ve mně, může almanach svým vzhledem a obsahem vyvolat.

Poměrně objemná kniha je paradoxně lehounká a příjemná na dotek. I stránky jsou z papíru měkkého, poddajného ale pevného, při pohlazení hřejí a u hřbetu jsou perforované - pro případ, že byste si oblíbenou báseň chtěli vytrhnout a nepoškodili tak zbytek knihy.

Chybí mi zde vlepená textilní záložka, ale u čtenářů poezie se asi předpokládá, že místo ní používají ptačí pírko, list či květinu.

lit

V úvodu najdete několik řádků Sylvy Lauerové, osvětlujících vznik a používání knihy, následuje obsah se seznamem autorek a poté se již můžete začíst do první básně…ačkoliv, otevřít sbírku můžete kdekoliv.

Oddíly věnované jednotlivým básnířkám začínají jejich krátkým medailonkem – jméno, věk, znamení, oblíbený citát, dílo. Pak již verše, jimiž se vyznávají ze svých citů a pocitů, kterými sdělují myšlenky provázené asociacemi, vizemi, sny i realitou.

Byl by div, kdybyste nenarazili na téma, které se dotkne i vás. Bylo by smutné, kdyby žádné slovo nerozehrálo vaše struny a kdyby vaše smysly zůstaly hluché k hlasu emocí, tryskajících ze všech stran.

Díky pečlivému výběru a uspořádání čtenáři získají přehled o současné ženské poezii psané autorkami od 18 do 80 let. A nejenom to, já jsem zde dokonce našla odpovědi na některé své otázky:

Smála jsem se a plakala, jak bych zešílela.
Stála jsem tam ověnčená celá,
zářící pozdním létem, sluncem oblepená,
královna modrých medvědů a lidských vin,
královna slz a ostružin.

Jak píše Sylva Lauerová na svých webových stránkách,“…poezie skutečně nepatří ke komerčně oblíbeným artiklům naší drahé soudobé společnosti. Ale nemyslím si, že by ji to nějak poškozovalo. Propůjčuje jí to jistý punc výjimečnosti, čistoty a nepodplatitelnosti. Je stále zde, nikým a ničím neovlivněná, svobodná, ryzí a nezkorumpovaná. A tak často o lásce. A to si přece zaslouží podporu.“
Bylo potěšením sdílet ony záplavy barevného vlnění způsobeného láskou a již nyní vím, že se jimi občas nechám znovu osprchovat.
Vždyť přece:„Láska je číše, láska je světlo…, láska… je proud teplé vody, dopadající na mou hlavu.“ (Sylva Laurerová v odpovědi Petru Václavkovi, tvůrci myšlenky a organizátorovi Relove Summitu)

Název: Královny slz a ostružin
Autor: výběr současné profesionální i amatérské tvorby českých básnířek, vybrala a uspořádala Sylva Lauerová
Vydáno: 2010
Stran: 560
Vydalo nakladatelství: van Aspen
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: vanaspen.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Robert Bryndza – Chladnokrevně

chladnokrevne 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu další detektivní případ britského autora Roberta Bryndzy, který je u nás oblíbený i proto, že žije s manželem na Slovensku. Chladnokrevně pro mě znamenalo první setkání s tímto autorem a musí...


Literatura

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru?...

Divadlo

Zvrácený a tragický osud průmyslnické rodiny v nacistickém Německu

soumrak bohu perexDivadlo J. K. Tyla v Plzni ztvárnilo ve svém zpracování dramatu Soumrak bohů příběh bohaté německé průmyslnické rodiny Essenbeckových, která v předválečném období kvůli obchodováním s nacisty postupně sklouzává do čím dál většího m...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.