Nad hlavou francouzské královny se začínají stahovat mračna

Nad hlavou francouzské královny se začínají stahovat mračna

Tisk

200 litKdyž zemřel francouzský král Ludvík XV., byl korunován za nástupce jeho vnuk Ludvík XVI. Celá země ho oslavovala jako vytouženého a osvíceného panovníka, který vyvede lid z bídy, již mu přichystali jeho předchůdci Ludvík XIV. a Ludvík XV. Změny, které by vedly k blahobytu, se ale za jeho vlády nekonají. Krize se prohlubuje a poddaní viní z úpadku a celkového bídného stavu obyvatel a země Ludvíkovu manželku Marii Antoinettu, která si díky tomu vysloužila další přezdívku – Madame Déficit.

 

Druhý díl Marie Antoinetta: Soumrak rozmařilosti z trilogie pera spisovatelky Juliet Grey přenese čtenáře do období hubených let 1774 až 1789. Tedy špatných let pro poddané, Marie Antoinetta zažívala naopak věk rozhazovačnosti, i když se snažila svou neřest krotit.

Možná by poddaní přehodnotili své soudy vynesené nad jejím chováním, kdyby věděli jen zlomek toho, co se dozví čtenář o královniných splínech. Nadále totiž byla brána jako nepřátelská cizinka, která se nikdy a nikomu svými činy nezavděčí. Navíc se Marii Antoinettě a Ludvíkovi stále nedaří plnit manželské povinnosti a dát tak Francii vytouženého dauphina. Proto svůj žal a strach z navrácení do vlasti kompenzuje bujarými večírky v Paříži a módními kreacemi, které nemají obdoby a vyprazdňují nejen státní pokladnu, ale i kapsy manželů a milenců žen, které chtějí udržet krok s trendy z Versailles.

Kritika přichází také z rakouské strany. Marie Terezie vyčítá své dceři pompéznost a přemrštěnost v oblékání a největší znechucení v ní vyvolávají povrchní účesy s různými výjevy krášlící královninu hlavu. Když ale Marie Terezie těžce onemocní a její život se chýlí ke konci, modlí se Marie Antoinetta za spásu její duše a posléze velice těžce nese matčin odchod.

lit

Aby zahnala všechny chmury, které ji obestíraly, rozhodla se Marie Antoinetta vybudovat z Malého Trianonu, který dostala jako dar od svého manžela, poklidný kout ve stylu rakouského městečka, kde by jí to připomínalo skutečný domov a kde by se cítila v bezpečí. Nebylo to ale jen místo odpočinku. Ve velkém stylu se zde podléhalo karetní hře Farao, která hráče zaměstnala na několik dní i nocí. Také se zde upevnilo a rozvinulo přátelství v milenecký vztah mezi Marií Antoinettou a Švédem Axelem von Fersen.

Dalším světlým momentem v královnině životě bylo narození princezny Marie Terezie v roce 1781. Sice to nebyl chlapeček, ale i vymodleného dauphina se nakonec dočkala. Mateřství Marii Antoinettu velice změnilo. Už se neoblékala do drahých látek, volila prosté účesy a všechen svůj čas se snažila věnovat dětem. Ale ani v rodinném životě se jí tragédie nevyhnula. Po několika prodělaných potratech jí nemoc vzala i malého Ludvíka Josefa Xavera, jehož zdravotní stav byl od narození velmi chatrný.

Vrásky jí také přidělávalo povstání v Saint Germain, které pravděpodobně uměle vytvořil a celé zorganizoval králův příbuzný a nepřítel v jedné osobě z větve Orleáns. To ale bylo tou menší strastí, co jí život přichystal. Největší zkouškou se jí totiž stala aféra s náhrdelníkem Otrokův řetěz, kterou ve své chamtivosti připravila hraběnka Jeanne de Lamotte z Valois a zatáhla do ní i královnina nepřítele knížete Rohana. Celá záležitost se propletla s bouřemi vyvolanými nespokojenými stavy, jejichž zástupci se nechali očarovat demokratickými zásadami při bojích v americké válce za nezávislost štědře financovanou francouzským králem, která nakonec vyvrcholila dobytím Bastily a blížícím se koncem vlády Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty.

Co se změnilo ve druhém díle oproti prvnímu? Tak například přibyl slovníček francouzských výrazů, které se vyskytují v textu. Také byla na postu překladatelky vystřídána Daniela Mičanová Terezou Horákovou. Rozhodně bych pro poslední díl nevybírala nového překladatele, ale nechala to na starosti někomu, kdo nějaký díl ze série Marie Antoinetta překládal, protože čtenář už je zvyklý na určitý styl překladu. Tento fakt právě ovlivnil i mé hodnocení a nazírání na druhé pokračování, kdy mi text Daniely Mičanové vyhovoval více. Kniha je i přesto vynikající a poutavá. Sice už se nezaobírá jen postavou francouzské královny, ale nastiňuje v kontextu i události, které ovlivnily její život na francouzském dvoře.

Název: Marie Antoinetta: Soumrak rozmařilosti (Days of Splendor, Days of Sorrow)
Autor: Juliet Grey
Překlad: Tereza Horáková
Žánr: Historický biografický román
Nakladatelství: Domino (www.dominoknihy.cz)
Rok vydání: 2013
Počet stran: 360
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: dominoknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivní nuda - Volání kukačky

volani kukacky perexNápaditý obal knížky zve na další román od J. K. Rowlingové, skrývající se pod pseudonymem, což knihkupci u tohoto detektivního románu rádi uvádí, protože i jméno prodává. Po tragikomickém románu P...


Literatura

Nakladatelství Brána vydalo faktografickou knihu o Heleně Vondráčkové

helenaV červnovém týdnu, kdy zpěvačka Helena Vondráčková oslavila životní jubileum, se na pultech nejen českých, ale i slovenských knihkupectví objevila výpravná kniha s názvem Helena v proudu času, která mapuje bohatou uměleckou dráhu zpěvačky. Výpravnou publika...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Dva filmaři jako hrdinové knih

Cap perexDvě umělecké školy, jak pražská Akademie múzických umění, tak brněnská Janáčkova akademie múzických umění, vydaly téměř současně životopisné publikace o filmařích, z nichž jeden obecenstvo (i odbornou veřejnost) sotva dokázal oslovit, zatímco druhý by...