Odvrácená tvář Indie. Aneb jak jsem se ztratila v indickém pekle

Odvrácená tvář Indie. Aneb jak jsem se ztratila v indickém pekle

Tisk

200 litLáká vás návštěva sluncem vyprahlé Indie? Pokud vás dosud neodradily zprávy o situaci, která tam poslední měsíce panuje, pak to bude pravděpodobně tato kniha. Vychází z autentických zážitků ročního života civilizované ženy moderního světa v tomto nemocemi a bídou zamořeném pekle. Ale jak se říká – na všem hledej to lepší.

 

 

Tato kniha stojí někde na pomezí beletrie a cestopisu. Na jedné straně popisuje rok autorčina života, který strávila v zaprášeném a špinavém Dillí, na druhou stranu všechny jeho (především stinné) stránky chronologicky, detailně a věcně popisuje.

Tím, že tu není jen turistou, který přijede na dva týdny, projde památky, obejde obchůdky se suvenýry a nějakého toho žebráka zahlédne jen dvakrát a ještě z autobusu, nemůže tolik vnímat jen to krásno. Stává se obyvatelkou a síla této metropole ji válcuje.

180406 big

Sarah Macdonaldová, autorka knihy Posvátná kráva s podtitulem Indické dobrodružství, je původně novinářka – to se na jejím stylu silně odráží. Popisuje srozumitelně, nenadužívá metafor, neodbíhá od tématu k vlastním roztomilým vzpomínkám.

Macdonaldová se kvůli svému příteli, televiznímu reportérovi, vydává na vyprahlý kontinent a opouští domovskou Austrálii – svůj pohodlný sterilní život, komfort, civilizaci, lékařskou péči a obyvatelné podnebí. To vše z lásky k muži vymění za úmorná a neustupující horka, lidi, se kterými není možné kloudně vyjít, tragickou situaci nemocnic, špínu, bídu kolem a spoustu dalších šíleností. Plus rozhodně dávám za netematizování vztahu, který je důvodem jejího přesídlení do Indie.

K věcem, které vidí kolem sebe a se kterými je nucena se konfrontovat, se staví kriticky. K Indii má zejména v prvních měsících hluboký odpor. Lidé ji vnímají coby ženu jako méněcennou, navíc těžce onemocní, ocitá se na hranici života a smrti a v nehostinné oblasti dokonce začne přicházet o vlasy – pro ženu věru těžká situace.

Po několika měsících dojde u autorky k jakémusi obratu – začne se s místní kulturou, tradicemi a hlavně mentalitou sžívat. Tento aspekt vygraduje v misi, kterou podnikne. Rozhodne se vydat kamsi do hor na cosi jako seminář, kde stráví několik týdnů – mlčky. Nesmí promluvit ani slovo. Údajně potom najde novou životní sílu, obrodí se její duch a kdesi cosi. Inu, v Indii je věru horko.

Kniha je psána natolik „opravdově“, až máte pocit, že to skutečně prožíváte. Nebo alespoň vidíte. A mě přiměla k úvaze, že ten výlet do Indie ještě jednou a řádně zvážím.

Úryvek:
„Jednu věc vám povím, paní. Musíte mě dobře poslouchat. V Indii vás čeká pořádné probuzení. Zatančíte si se smrtí a prožijete znovuzrození. Vaše karma se obrátí vzhůru nohama, ale najdete spoustu lidí, kteří vám budou ochotní ukázat cestu. Propátráte naši zemi božstev a naleznete víru“.

Název: Posvátná kráva. Indické dobrodružství
Autor: Sahar Macdonaldová
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 396
Vydáno: 2013
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rodinná sága odehrávající se v kulisách hotelu Adlon

Hotel Adlon perexBerlín, 1994. Sonja Schadtová zasvětila celý svůj život legendárnímu hotelu Adlon. Byla svědkem jeho založení, rozkvětu i úpadku. Ve věku devadesáti let se setkává se svou vnučkou Katharinou Zimmermannovou, která patří do týmu arc...


Literatura

Bear Grylls uvádí Extrémy naší planety

extremy nasi planety 200V březnu vydalo nakladatelství Pikola poučnou knihu britského dobrodruha Beara Gryllse Extrémy naší planety. Podíváme se pod pokličku těch nej- věcí, zvířat, přírodních úkazů a dalších podivuhodností po celém širém světě...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...