Jóga - anatomie

Jóga - anatomie

Tisk

joga a anatomie 200Kniha Jóga – anatomie. Váš ilustrovaný průvodce pozicemi, pohyby a dýchacími technikami autorů Leslieho Kaminoffa a Amy Matthewsové je znamenitým průvodcem všem milovníkům jógy, kteří chtějí více porozumět tomu, co se děje při cvičení s jejich svaly, páteří či dýcháním. První vydání knihy v roce 2007 bylo velmi úspěšné a překvapilo samotné autory. Kniha byla přeložena do 19 jazyků včetně češtiny. Učitelé jógy ji využívají jako studijní materiál v kurzech pro cvičitele, ve své praxi ji rovněž využívají fyzioterapeuti, chiropraktici, trenéři fitness center, instruktoři pilates, ortopedi a další odborníci zabývající se pohybovým systémem.

Jak přiznává Leslie Kaminoff, tato kniha rozhodně není vyčerpávající studií o lidské anatomii či o józe. Žádná samostatná kniha by to nezvládla. Autoři představují ty detaily z anatomie, které považují za klíčové a hodnotné pro všechny příznivce jógy, ať už studenty, nebo učitele. Autoři poukazují na hluboký vztah mezi jógou a anatomií, protože nejhlubší principy jógy jsou založeny na propracovaném a důkladném uvědomění si fungování lidského těla. Velkou roli zde hraje dýchání. Dech je mocný učitel jógy. Dýchání má duální podstatu, je zároveň dobrovolné i samovolné. Proto dech osvětluje tu věčnou otázku, proč něco můžeme řídit či změnit a něco nemůžeme.

Lidské tělo se stává jakousi laboratoří, ve které po tisíce let prováděli jogíni řadu pokusů, aby vyzkoumali, jak se naše životní síla projevuje v pohybech těla, dechu a mysli. Prastaří jogíni zastávali názor, že člověk má tři těla – fyzické, astrální a kauzální. Z tohoto úhlu pohledu je pak anatomie jógy naukou o přesných proudech energie, které prostupují vrstvami těchto tří těl. Autoři si přejí, abychom si při čtení této jejich knihy uvědomili, že vlastníme duši a tělo, u kterého právě dochází k nádechu a výdechu a působí na něj gravitační pole. Díky tomuto procesu můžeme jasněji myslet, snadněji dýchat a výkonněji se pohybovat. „Kde je dech a mysl, tam může být i jóga.“ Cílem jógy je sloučení mysli, dechu a těla a odstranění překážek, které blokují přirozené funkce těla.

Autoři srozumitelně vysvětlují, proč a jak cvičit jednotlivé ásany, jak najít vnitřní rovnováhu, jak se narovnat, jak dýchat a uvědomit si sebe sama. Jednotlivé ásany názorně ilustrovala Sharon Ellisová, která pracuje jako lékařská ilustrátorka v New Yorku. Leslie Kaminoff je mezinárodně uznávaný specialista v oblasti výuky a terapie jógy a zakladatelem vysoce uznávaného mezinárodního přehledu jógy e-Sutra. Amy Mathews vede kurzy zakotvené ásany, semináře uvědomělého pohybu, kurzy dýchání a společnost pro instruktáž bojových umění. Mottem autorů je: „Nežijeme proto, abychom cvičili jógu, cvičíme jógu, abychom žili – snáze, veseleji a s větším šarmem“.

joga a anatomie

Název: Jóga – anatomie. Váš ilustrovaný průvodce pozicemi, pohyby a dýchacími technikami.
Vydání: 2. rozšířené
Autor: Leslie Kaminoff, Amy Matthews
Překlad: Petra Žižlavská
Ilustrace: Sharon Ellisová
Žánr: moderní žena, alternativní medicína, sport a fitness
Nakladatelství: CPRESS
Rok vydání: 2013
Počet stran: 278

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: CPRESS


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů : Knihovny pro K21, Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

brezen-mesic-ctenaru 200V ústecké knihovně je vždy živo nejen v březnu, měsíci, který je již po několikáté měsícem čtenářů. Nějaký ten týden napřed totiž ústečtí knihovníci pro své čtenáře i návštěvníky připravují program, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chalupáři: skutečný příběh Evžena Humla a jeho přátel

chalupari perex1Orchestrion v chalupě, rádiovka na hlavě. Nerudný penzista Evžen Huml v podání Jiřího Sováka, který si plánuje klidné stáří na venkově, a jeho podnájemník Bohouš Císař skvěle zahraný Josefem Kemrem jsou...


Literatura

Anita Blakeová popatnácté – Harlekýn

Harlekyn perexHarlekýn, to slovo se svůdně převaluje po jazyku a přímo evokuje cosi neuchopitelného, až erotického. A přece, název této knihy má mnohem blíž k násilí, než erotice. Nevěříte? Čtěte směle dál!

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustil...