O Čechách známých i neznámých

O Čechách známých i neznámých

Tisk

bohemia incognita 200Kniha Bohemia incognita neboli Čechy neznámé? Václava Žmolíka vznikla podle stejnojmenného třináctidílného televizního cyklu. Trošku připomíná Toulavou kameru. Václav Žmolík nás přivádí na místa, o kterých se příliš nemluví, nejsou tolik všeobecně známá a „profláknutá“, jako místa jiná. Procházíme hradem Housekovým (Houskou), kde se nachází řada pozoruhodných míst. Po staletí lidé věřili, že se zde nachází brána do pekel a že právě tudy vystupovala na zem hovada pekelná nebo tzv. nelidé. Karlu Hynku Máchovi se na tomto hradě zdál sen, ve kterém zde objevil stroj času, díky kterému se dostal až do roku 2006. Nacházíme tu Ďáblův kámen, renesanční palác s pavlačemi, zdobený sgrafity, a řadu tajemných věcí a pověstí.

Další v pořadí je renesanční zámek Brandýs nad Labem s nádhernými sgrafity, kam jezdil na letní byt Rudolf II. se svým fraucimorem, který zde nechal vybudovat nádherné zahrady, kam chodil krytou chodbou. Toskánský arcivévoda Ludvík Salvátor se zde věnoval studiu zeměpisu a přírodopisu. Hovořil 14 jazyky včetně arabštiny a češtiny. Poslední český král Karel I. zde strávil nejhezčí rok svého života se svou manželkou Zitou. V roce 1917 si koupil tento zámek do svého vlastnictví za 8 milionů zlatých. A v roce 2004 byl blahoslaven tehdejším papežem Janem Pavlem II.

Do Zubrnice se dostaneme vláčkem zvaným „Hurvínek“, který musí překonat poměrně prudké stoupání. Uvidíme Ledvinkův skanzen, starou školu, kupecký krám, kostel proměněný na výstavní síň a stále funkční mlýn. V železničním muzeu můžeme mj. spatřit nejucelenější sbírku drezín v České republice.

Bon Repos (francouzsky „dobrý odpočinek“) je lovecký zámeček, patřící kdysi hraběti Šporkovi, známému bouřlivákovi a potížistovi, který sám o sobě by vydal na slušný román. Na zámečku můžeme mimo jiné najít zajímavá graffiti. Některé vzkazy jsou aktuální dodnes: „Vyvaruj se úplatných advokátů a soudců, kteří jsou nebezpeční mně i vám ostatním.“ Vida, vida.

Na Tetíně se můžeme rovněž dotknout historie. Jedná se o poutní místo. Žila zde nejen Teta, sestra kněžny Libuše, ale i kněžna Ludmila, babička patrona české země, svatého Václava, která zde byla zavražděna.

V Železnici si můžeme připadat jako v Drdově Městečku na dlani. Dozvíme se, jak přišlo toto městečko ke svému jménu a mnoho dalších zajímavostí.

V Jablonném v Podještědí můžeme vidět hrob svaté Zdislavy. Zjistíme opět, jak přišlo Jablonné ke svému jménu, navštívíme řadu památných míst a budeme mít dost času na tiché rozjímání o sobě a o světě kolem. Naopak v Kladrubech nad Labem to žije, protože právě zde se nachází hřebčín císařů. Kulturní památkou je zde kůň.

Nové Hrady zažily slavné časy za dob Vítkovců, ale i Buquoyů. Místní sklárny uměly vyrobit tajemné sklo, zvané hyalit, ale i čiré křišťálové sklo. A kousek odsud leží tvrz Cuknštejn, která se objevila ve filmu Ať žijí rytíři!

Českou Loirou je nazývána Divoká Orlice, kterou lemuje řada zajímavých zámků. A zajímavý zámek leží rovněž v Chyších. Tady strávil léto roku 1917 Karel Čapek, jak se po dlouhém pátrání zjistilo.

A na závěr se Žmolík slitoval i nad Moravou a přiřadil ji do své knihy. V části Moravia incognita přidal Kralice s Biblí kralickou a Boskovice s jejich zajímavou historií.

Knížka je o prázdninách velmi užitečná. Určitě poskytuje zajímavé návrhy pro naše úvahy, co s volným časem. Je doplněna zajímavými rozhovory se zajímavými lidmi. Ale úplně nemůže, podobně jako Toulavá kamera a jiné projekty, nahradit svoji filmovou předlohu. Pro osvěžení paměti je však výbornou pomůckou.

bohemia incognita

Název: Bohemia incognita neboli Čechy neznámé?
Autor: Václav Žmolík
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Edice ČT
Rok vydání: 2013
Počet stran: 148
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Edice ČT


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Frida – strhující životní drama slavné malířky

Frida200Frida Kahlo, slavná mexická malířka, žila nespoutaným životem. Doslova a do písmene. Byla živel – nedala si jen tak něco vymluvit. Své plány uskutečňovala i za cenu vlastní bolesti – psychické i fyzické. Jako by všem chtěla ukázat, že ...


Literatura

Stratené kvety Alice Hartovej

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, roz...

Divadlo

Herci MdB opanují muzikálovou kategorii Cen Thálie 2023

thalie3 200Po předchozích úspěšných letech také letos pro Městské divadlo Brno pokračují divadelní „žně“ v rámci počtu nominací našich umělců na významnou výroční divadelní Cenu Thálie. Tentokrát naši herci co do počtu nominací naprosto ovládli kategorii „Muzik...

Film

Cobain – člen Klubu 27

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamkn...