Všechny vůně Afriky přinášejí pižmo sexu i pachuť smrti

Všechny vůně Afriky přinášejí pižmo sexu i pachuť smrti

Tisk

Vsechny-vune-Afriky 200Nakladatelství Jota přináší tentokrát především čtenářkám toužícím po dobrodružství v exotické Africe román Zuzany Beranové Všechny vůně Afriky, který se odehrává v Keni. Hlavní hrdinkou příběhu je česká úřednice na konzulátě v Nairobi Tereza Hladíková, na níž čekají nejen problémy českých turistů, nesnesitelná šéfka, jedovatí hadi, malárie, ale i osudový muž z kmene Luhya.

 

Tereza odlétá do Afriky i přes nesouhlas svého přítele Jiřího. Těší se na zajímavou a poklidnou práci na konzulátě, ale brzy zjistí, jak byly její představy naivní. Nachomýtne se k pouliční rvačce, z níž ji zachrání mladík Mukoto. Při dalším náhodném setkání se Tereza s Mukotem sblíží a využije jeho nabídku, že jí pomůže poznat život v Keni.

S příběhem Terezy se prolínají i osudy několika českých turistů: postarší osamělé zooložky Jany, která si chce při pozorování migrace pakoňů a zeber splnit poslední přání, mladíka Aleše, který touží vylézt na Kilimandžáro, rodiny podnikatele Zdeňka, kterou čeká nepodařené safari, i studentky Martiny, která podlehne kouzlu Afriky, prodá veškerý majetek a chce se vdát za místního vesničana s dvěma manželkami.

Tereza se snaží pochopit zcela odlišnou mentalitu místních lidí, jejich zvyky, rituály i představy o bílých lidech. Zjišťuje, že naivní běloši slouží místním jako „dojné krávy“, z nichž se snaží všemi možnými prostředky vytáhnout co nejvíc peněz, aby alespoň na chvíli zajistili jídlo pro sebe i své početné příbuzenstvo.Nelehký život v Keni komplikuje i vrcholící kmenová válka a krutosti páchané sektou Mungiki.

Zuzana Beranová v knize Všechny vůně Afriky, v níž vychází ze svých zkušeností a zážitků, které získala při práci na ambasádách v Nigérii, Keni a Zimbabwe, zcela realisticky a podmanivě líčí nejen život v Keni, krásy africké přírody, ale i smrt a umírání v důsledku hladomoru, kriminality a bojů mezi kmeny.

Knihu bych doporučila nejen těm, kteří mají rádi dobrodružné příběhy s nádechem erotiky odehrávající se v exotickém prostředí, ale i těm, kteří se zajímají o Afriku nebo se černý kontinent chystají navštívit, jelikož jim kniha může přinést plno užitečných informací.

Zuzana Beranová (* 1971) vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově, pracovala pro MF DNES a následně působila na českých ambasádách v Nigérii, Keni a Zimbabwe. V současné době pracuje pro Evropskou unii v Namibii, kde žije se svou rodinou. Je autorkou životopisu Joy Adamsonové, slavné spisovatelky a ochránkyně přírody, která získala světovou proslulost díky lvici Else. Životopis Setkání se smrtí. Příběh opavské rodačky Joy Adamsonové vyšel také v angličtině. Zuzana Beranová je vášnivou obdivovatelkou africké přírody i kultury, a kdykoli je to jen trochu možné, vyráží na safari – v poslední době i se svými dvěma malými dcerami, které Afriku rychle přijaly za svou. Ostatně, ta mladší se narodila v Zimbabwe v době, kdy tuto zemi zasáhla cholera, inflace, povolební násilí a nedostatek potravin.

Vsechny-vune-Afriky

Všechny vůně Afriky
Autor: Zuzana Beranová
Žánr: dobrodružný román
Vydáno: 2013
Stran: 300
Vydalo nakladatelství: Jota
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: jota.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozepnutá: Román o lásce, o které se nemluví

rozepnuta 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo ještě před koncem roku 2014 další literární skvost. Jde o román Rozepnutá australské spisovatelky Nicky Reedové.

 

...

Literatura

Maturitní ples s hořkou příchutí

svetlovetme 200O knize Najít světlo ve tmě jsem se dozvěděla na jednom semináři tvůrčího psaní, který vedla Michelle Losekoot. Naproti mně seděla usměvavá blondýnka s růžovým pruhem ve vlasech a vypadala, že je fakt v pohodě. Potom, když jsme se jeden po...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Tajemné vraždy ve Wilsonově

wilsonov 200Na počátku byla povídka Michala Hvoreckého Nejhorší zločin ve Wilsonově z knihy Lovci a sběrači. Poté následoval scénář Marka Epsteina. Před dvěma roky byl jako režisér projektu nazvaného WILSONOV vyhlédnut Jiří Strach, mající čerstvé zkušenosti ...